E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada pozitif hava ---

Borsada pozitif hava

Borsada pozitif hava
30 Ekim 2013 - 09:01 borsagundem.com

1,5 günlük tatilin ardından haftanın geri kalanına küresel piyasalar ile birlikte ABD’yi izleyerek başlıyoruz

1,5 günlük tatilin ardından haftanın geri kalanına küresel piyasalar ile birlikte ABD’yi izleyerek başlıyoruz, bugün dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de TÜFE, özel sektör istihdam gibi veriler ve daha da önemli Merkez Bankası FED’in faiz kararı açıklanacak, hükümetin 16 gün kapalı kalmasına neden olan bütçe krizi sonrası zaten ekonomide toparlanmanın sekteye uğramış olabileceği spekülasyonu ile tapering beklentileri ötelenmişti, bu akşam ise ne zamana kadar sorusunun yanıtına yönlendirecek bir sinyal arayışı söz konusu olacak…

Hükümet kapanışının ardından ertlenen tapering beklentilerinin adresi Mart 2014 ve faiz artırımları için de 2015 ortası şeklindeydi ancak Hornbach'in son notlarında Haziran 2014'e kadar azaltıma başlanmayabilineceğini yazması ile piyasaların önüne yeni bir spekülasyon daha düşmüş oldu ancak genel olarak beklenti anketlerinde de en erken Mart 2014’te taperinge başlanması ve Aralık 2014’ten önce sonlandırılmaması öngörüsü ağırlık kazanıyor..

Özellikle Avrupa tarafından FED’den beklentilerin 3 haftalık bir ralli yaratmasının ardından bunun daha ne kadar devam ettirilebileceği sorgulanmaya başlamış olsa da sonuçta ABD tahvil piyasasında (ki faiz oranlarındaki hareket bize küresel risk iştahı ve faizler konusunda ciddi sinyaller veriyor) volatiliteyi azalttı eve bu rahatlama devam ettiği müddetçe iyimserliğin korunması yönünde hareket edileceği de bir gerçek…

Pazartesi bizim yarım gün işlem yaptığımız günde Avrupa borsaları 3 haftadır süregelen ralliyi sonlandırmıştı ancak dün gelen tepki alımları ve FED’den beklentilerin uyardığı iyimserlikle yeniden alıcılı bir seyir kapanış takip ettik, ABD tarafında da dün açıklanan verilere göre perakende satışların gerilediği ve tüketici güveninin beklenenden daha fazla düştüğünün görülmesi üzerine bugün faiz kararını açıklayacak FED’den beklentilerin artması ve Pfizer gibi şirketlerin yüksek karlılık açıklamaları üzerine rekor seviyeler korunuyor.. Asya tarafında ise sanayi üretimi beklentinin altında kalsa da artmaya devam eden Japonya’da yende gevşemenin de sürmesi ile FED öncesi %1,2 primli bir kapanış oldu..

BIST özelinde konuşacak olursak; 28 Ekim Pazartesi günü resmi tatil öncesi yarım işlem gününde Cuma kapanışına göre yüzde 0,47 yükselişle 79.644,50 puandan güne başlayan BIST100 endeksi düşük bir işlem hacmi ile de olsa günü yüzde 0,37 primle 79,565 puandan tamamladı ve 78,500 üzerinde kalmaya devam ederek olumlu duruşunu sürdürdü.

Bugün de olumlu duruşun korunması çabalarının devam etmesini beklemekte ve FED öncesi dirençleri zorlamak yerine daha temkinli bir duruşun tercih edilebileğini düşünmekteyiz.. 78,500 belirttiğimiz gibi pozitif momentumun korunması açısından kilit destek, üzerinde kaldıkça kısa vadeli yükseliş denemeleri görmeyi bekleyebiliriz, 79,800-80.000 aralığı ilk direnç bölgesi olacaktır, 80,000 üzerinde ise 80,500 ve 81,000 gündeme gelebilir, geri çekilmelerin ilk adresleri ise 79,000 ve 78,500. 78,500 altında ise 77,500 ve 77,000 denenebilir.
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)