E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada riski azaltma zamanı yaklaşıyor---

Borsada riski azaltma zamanı yaklaşıyor

Borsada riski azaltma zamanı yaklaşıyor
14 Ekim 2024 - 13:35 borsagundem.com

Borsada uzun vadede kazanç elde etmenin yollarından biri de riski azaltmaktır.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasaları rekor seviyelerde olsa bile daha fazla nakit toplamak akıllıca bir portföy hareketi olabilir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, borsada uzun vadeli başarının anahtarı, giderek daha fazla risk almaktan kaçınmaktır.

Borsa her an devrilebilir

MarketWatch’tan Mark Hulbert, makalesinde, yatırım portföyünüzün risk seviyesini çok geç olmadan azaltmanın uzun vadede faydalı olacağını ifade ediyor ve “Hayır, finans piyasaları çökmek üzere değil ancak yakın zamanda tartıştığım gibi, borsa her an devrilebilir” diyor. Hulbert şöyle devam ediyor…

Bunun yerine, portföy riskini azaltmanın nedeni, daha yüksek riskli hisse senedi stratejilerinin uzun vadeli bir avantaj sunmaması. Aşırı risk almak, sadece boşuna uykunuzdan olmanız anlamına gelmez, aynı zamanda stratejilerinizden en kötü zamanda vazgeçme olasılığınızı da artırır.

İki farklı zaman dilimi

İki farklı zaman dilimi için elde edilen ödül/risk oranları da bunu kanıtlıyor. 12 aylık getiriye odaklanıldığında risk ile getiri arasında pozitif bir korelasyon, yani yukarı doğru eğimli trend çizgisiyle paralel bir getiri olduğu görülüyor. Bu şaşırtıcı değil çünkü piyasa yükseldiğinde en iyi performans gösterenler, en fazla riski üstlenen ve her şeyi riske atanlar oluyor.

Ancak 20 yıllık getirileri ve 20 yıllık riski yansıtan verilerden tam tersi bir sonuç çıkıyor. Bu zaman diliminde risk ve getiri arasındaki ilişki önemli ölçüde negatif seyrediyor. Bu sonuç da şaşırtıcı değil çünkü risk sonunda kendini gösteriyor ve yirmi yıllık bir dönem kaçınılmaz olarak birkaç yüksek risk dönemi içeriyor. Bu olduğunda, kısa vadede iyi performans gösteren ve yüksekten uçan hisse senetleri neredeyse kesinlikle büyük bir şekilde zarar görüyor.

Denge için kayıptan çok daha büyük oranlı kazanç gerekir

Risk ve ödülün birçoklarının düşündüğü şekilde birbirleriyle neden ilişkili olmadığını anlamak için, basit aritmetiğin tuhaflığına odaklanmak gerekiyor: Belirli bir yüzdelik kayıptan sonra, tekrar dengeye ulaşmak için daha büyük bir yüzdelik kazanç gerekir. Örneğin, yüzde 50'lik bir kayıptan kurtulmak için portföyünüzün yüzde 100 oranında kazanması gerekir.

Uzun vadede son gülen olmak

Bu nedenle riskinizi yarıya indirdiğinizde getirinizin yarısının daha azından vazgeçmiş olursunuz. Santa Clara (Kaliforniya) Üniversitesi'nden Edward McQuarrie tarafından oluşturulan bir veritabanına göre, ABD borsası 1793'ten beri yıllık ortalama yüzde 7,7 getiri üretiyor.

Yani, varlıklarınızın yüzde 100'ünü borsaya yatırmak yerine sadece yüzde 50'sini yatırırsanız, paranızın diğer yarısı için faiz almasanız bile yıllık getiriniz yüzde 4,2 oluyor. Bu, hisse senedi piyasasının uzun vadeli yüzde 7,7'lik yıllık getirisinin tam yarısını kazanmaktan yüzde 0,3 oranında daha iyi bir orana karşılık geliyor.

Borsada uzun vadeli başarının anahtarı, giderek daha fazla risk almaktan kaçınmaktır. Yol boyunca kaçınılmaz olan ayı piyasalarında hayatta kalabilmeniz için riski yeterince düşük tutmaya çalışmalısınız. Belki yıllık bir yüksek performansı yakalayamayabilirsiniz ancak büyük olasılıkla son gülen siz olursunuz.

JPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalıJPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalı

 

Analistler 2025’te borsalardan ne bekliyor?Analistler 2025’te borsalardan ne bekliyor?

 

İki yıldır devam eden boğa piyasasını bundan sonra ne bekliyor?İki yıldır devam eden boğa piyasasını bundan sonra ne bekliyor?

 

JPMorgan borsada düşüş eğiliminden geri adım atıyorJPMorgan borsada düşüş eğiliminden geri adım atıyor

 

ABD borsalarında alım baskısı artıyorABD borsalarında alım baskısı artıyor

 

Aşırı iyimserlik borsaları savunmasız hale getiriyorAşırı iyimserlik borsaları savunmasız hale getiriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hesapsız14 Ekim 2024 16:50

    Atı alan Üsküdar'ı değil tel Aviv'i geçmiş. Borsa yüzde otuzun üzerinde çakılmış. Bu saatte kar satışı yaparsan Urfa biberi yersin . Borsayı kedinin fareyle oynar gibi oynadığı fon yöneticileri dışında küçüklerin bir şey yapması zararı kayda geçirtmek olur!

  • ASIM14 Ekim 2024 16:39

    ALLAH belanızı versin......