E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada rotasyon başladığı gibi çabuk söndü---

Borsada rotasyon başladığı gibi çabuk söndü

Borsada rotasyon başladığı gibi çabuk söndü
13 Ağustos 2024 - 15:28 borsagundem.com

Son yaşanan şiddetli düşüş öncesi başlayan borsa rotasyonunun çabuk sona ermesi yatırımcıları yeniden büyüme hisselerine yöneltti.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street'in daha küçük şirketlere yönelik büyük rotasyonunun çabuk sönmesi yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, haftalardır daha fazla yatırımcı ilgisi gören ve borsada bir rotasyon yaşanmasına neden olan küçük ölçekli hisse senetleri, yatırımcıların ABD ekonomik büyümesine yönelik beklentilerini yeniden ayarlamasıyla artık kitlesel bir göç yaşıyor.

Son 3 yılın rekor çıkışı

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, hisse senetleri için inişli çıkışlı bir haftanın ortasında yatırımcılar Cuma gününe kadar geçen beş günde iShares Russell 2000 ETF'inden yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesi olan 2,6 milyar dolar çekti ve birçok kişi satış dalgasının en kötüsünün hala gelmemiş olduğunu düşünüyor. IHS Markit verilerine göre, fonun dolaşımdaki hisselerinin yüzdesi olarak kısa vadeli faiz, Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmış durumda.

Çekilme, yatırımcıların daha önce ölüme terk edilmiş stratejilere para yağdırdığı ve küçük ölçekli hisse senetleri endeksi Russell 2000'ın Temmuz ayında yüzde 10 oranında yükselerek geçen yılın sonundan bu yana en büyük aylık kazancı elde ettiği bir dönemin ardından geldi. Gösterge endeksin Ağustos ayında ise yaklaşık yüzde 8 oranında düştüğü görülüyor ve bu düşüş, birçok kişinin ABD ekonomisinin sağlığı ve Fed'in durgunluğu aşma yeteneği konusunda endişelenmeye başladığını gösteriyor.

Heyecan kısa sürdü

Bloomberg Intelligence'dan Eric Balchunas, “Ticaret kalabalığı küçük sermayeli şirketlerden cehenneme gidiyor. Buna artık sadece iki hafta süren bir eğlence gözüyle bakmak gerekiyor” diyor.

Yatırımcılar, en azından Temmuz ayında birkaç hafta boyunca küçük sermayeli şirketler konusunda heyecanlandı ve diğer faktörlerin yanı sıra düşük faiz oranları döneminin faydalı olacağına dair bahse girmişti. Daha önce piyasayı yukarı çeken Nvidia gibi teknoloji devleri lehine yılın büyük bölümünde dışlanan küçük ölçekli hisse senetleri, büyük teknoloji hisseleri sözde büyük rotasyon ortasında arka planda kalırken ciddi şekilde toparlanmaya başlamıştı.

Ardında, Temmuz ayında beklenenden zayıf gelen istihdam raporunun ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin korkuları yeniden alevlendirmesiyle küçük ölçekli hisse senetleri bir kez daha yeniden fiyatlandırıldı. Geçen haftanın başında piyasalar, hisse senetlerinden altına ve kripto para birimlerine kadar her şeyin düşmesiyle satışa geçti. Hafta ilerledikçe sakinlik geri dönse de, Russell 2000 haftayı üst üste ikinci haftalık düşüşüyle yüzde 1,4 oranında düşüşle tamamladı.

Yatırımcılar endişeli

Bespoke Investment Group stratejistleri, paylaştıkları notta, “Kesin olan bir şey var ki, yatırımcılar son birkaç haftada daha fazla endişeli” diye yazıyor.

Türbülansın ortasında, yatırımcılar ayrıca risk alma aşamalarında fayda sağlama eğiliminde olan piyasanın diğer köşelerinden de nakit çekti. iShares iBoxx Yüksek Getirili Kurumsal Tahvil ETF’i geçen hafta 1,5 milyar dolarlık bir çıkış gördü, iShares MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ETF’i de benzer şekilde Ekim ayından bu yana en yüksek seviye olan yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bir çekilme kaydetti. Bu arada, büyük sermayeli endeksler küçük sermayeli endekslere göre düşüşe daha güçlü yanıt verdi; S&P 500 Endeksi haftayı çok az bir değişiklikle tamamladı.

VettaFi'de sektör ve endüstri araştırmaları başkanı Roxanna Islam, “Piyasa küçük sermayeli endekslere geçiş için gecikmiş gibi görünse de, iş gücü piyasası göstergelerindeki son zayıflık ekonomik görünüm hakkında daha fazla belirsizlik yarattı ve yatırımcıların büyük sermayeli endekslere tutunmasını sağladı” diyor.

Borsa rotasyonu ivme kazanıyorBorsa rotasyonu ivme kazanıyor

 

Borsada ‘ikinci rotasyon’ dönemiBorsada ‘ikinci rotasyon’ dönemi

 

BIST 100’de rotasyon yaşanır mı?BIST 100’de rotasyon yaşanır mı?

 

Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?Borsada 'büyük rotasyon' devam edecek mi?

 

Borsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlıBorsada rotasyonun kaderi teknoloji devlerinin kazançlarına bağlı

 

Wall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlıWall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)