E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada 'rüya senaryo’ yeniden masada---

Borsada 'rüya senaryo’ yeniden masada

Borsada 'rüya senaryo’ yeniden masada
19 Ağustos 2024 - 10:59 borsagundem.com

ABD borsalarında geçen hafta yeniden canlanan yumuşak iniş senaryosunun sürüp sürmeyeceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının en iyi senaryosu yeniden canlandı.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, hisse senedi piyasalarına yönelik rüya senaryosu, Temmuz ayında iş piyasasının beklenenden daha zayıf olduğunun ve işsizliğin pandemiden bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından bu ayın başlarında paniğe kapılan yatırımcılar için bir sürpriz niteliği taşıyor.

Dört yeni veri noktası

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, yatırımcılar o zamandan beri kayıpları telafi etti ve Perşembe günü Wall Street'in enflasyonu düşürme ve istikrarlı, büyüyen bir ekonomi hayaline yeni bir hayat veren son ekonomik verilerle desteklenen büyük bir toparlanma yaşadı.

Ned Davis Research'ün baş küresel yatırım stratejisti Tim Hayes, paylaştığı notta, “Duygusal uç noktalar aşırı durgunluk endişelerini yansıtıyor. ABD ve küresel olarak, karamsarlık sadece durgunluk korkularının abartıldığı gerçeğine değil, aynı zamanda gelecek ay diğer merkez bankalarını takip ederek faiz oranlarını düşürmesi neredeyse kesin olan daha dost canlısı bir Fed beklentilerine de yol açtı” diyor.

Wall Street'teki stratejistler, ekonominin yumuşak bir iniş yapacağını gösteren dört yeni veri noktasından teselli buluyor.

Enflasyon kesinlikle düşüşte

Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, tüketici fiyatları geçen ay Fed'in yüzde 2 hedefine yaklaştı ve Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 2,9 oranında arttı. Bu, ekonomistlerin beklediği yüzde 3'lük yıllık artıştan düşük bir orana karşılık geldi ve Haziran ayında kaydedilen yüzde 3'lük yıllık artışın da altında kaldı.

Allianz Investment Management kıdemli yatırım stratejisti Charlie Ripley, paylaştığı notta, “Sonuç olarak yavaşlayan enflasyonun seyri önemli ölçüde belirginleşti ancak Fed'in bir dizi faiz indirimine gitmesi için muhtemelen hala rahat bir aralıkta seyretmeye devam edecek” diyor.

Yatırımcılar tüm yıl faiz indirimlerini bekliyordu. Wells Fargo'nun küresel yatırım stratejisi başkanı Paul Christopher, bu hafta, Fed'in politikayı gevşetmeye başlamasının hisse senetlerinde 1995 benzeri bir yükselişe yol açabileceğini ifade etti.

Comercia Bank'ın baş ekonomisti Bill Adams da bu hafta, “TÜFE raporu, Fed'in bir sonraki kararında faiz oranlarını düşürmesi için yeşil ışık anlamına geliyor” şeklinde konuştu. Comercia, Fed'in gelecek dört politika toplantısında 25 baz puanlık bir indirim yapmasını ve gelecek 12 ay içinde ise 150 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyor.

Yatırımcılar, CME FedWatch aracına göre, piyasaların Fed'in bu yıl sonuna kadar faiz oranlarını 100 baz puan düşürme olasılığını yüzde 41 olarak fiyatlamasıyla daha da dik bir parasal gevşeme hızına odaklanıyor.

İşsizlik başvuruları beş haftanın en düşük seviyesinde

Çalışma Bakanlığı'na göre, işsizlik başvuruları ekonomistlerin beklediğinden daha düşük geldi ve işsizlik yardımı için yeni başvurular geçen hafta önceki haftaya göre 227 bine geriledi. İşsizlik başvuruları Ağustos ayının başında bir yıllık zirveye ulaştı ancak bazı stratejistler işsizlik başvurularındaki artışın Beryl Kasırgası gibi şiddetli hava olaylarından kaynaklanıyor olabileceğini öne sürdü.

Comercia'dan Adams, “Temmuz ayında faaliyet göstergelerinin makul büyümesi, işsizlikteki aylık artışın yavaşlayan ekonomiden kaynaklanmadığını gösteriyor. Daha muhtemel olacak şekilde rakamlar, Beryl Kasırgası'nın Teksas iş piyasası üzerindeki etkisini ve belki de göç ve üniversite mezunlarının iş piyasasına girmesi nedeniyle iş gücüne katılanların sayısındaki artışı yansıtıyor” şeklinde konuştu.

Lazard'ın baş piyasa stratejisti Ronald Temple, paylaştığı notta, “Bugünün perakende satış verileri ve işsizlik başvuruları, ekonominin sürdürülemez derecede güçlü büyüme seviyelerinden yavaşlamasına rağmen ABD'de durgunluk riskinin düşük kaldığına dair daha fazla kanıt sunuyor” diyor.

Tüketici harcamaları sürpriz bir sıçrama kaydetti

Perakende satışlar Temmuz ayında bir yıldan uzun süredir görülen en büyük sıçramayı gördü ve satışlar yüzde 0,3’lük tahminlerine epey üzerinde, yüzde 1 oranında arttı.

Bank of America analistleri yayınladıkları notta, bu sonuçların ‘yumuşak inişli ekonomik görünüm’ ile tutarlı olduğunu ve bu yıl Fed'den iki adet 25 baz puanlık faiz indirimi öngördüklerini belirtti.

Plante Moran Financial Advisors'ın CIO'su Jim Baird, “Perakendeciler Temmuz ayında tüketici harcamalarından yaz ortasında bir destek rüzgarı yakaladı ve bu da ekonominin genişleme yolunda olduğunu gösteren bir başka sağlam veri sağladı” diye ekledi.

EY'de kıdemli bir ekonomist olan Lydia Boussour, yaptığı açıklamada, “Tüketiciler daha yüksek fiyatlar ve borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya kaldıkça harcamalarında daha seçici hale geldiler ancak son perakende satış verileri harcamaya devam etme isteğinin devam ettiğini gösteriyor” diyerek ve ufukta bir ‘tüketici gerilemesi' öngörülmediğini ekliyor.

Küçük işletmeler daha güvenli hissediyor

Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu'nun (National Federation of Independent Business - NFIB) son anketine göre, küçük işletme güveni, Fed'in ilk faiz artışını açıklamasından hemen önce Şubat 2022'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye yükseldi.

Gelecek aylarda envantere yatırım yapmayı bekleyen küçük işletme sahiplerinin sayısı Temmuz ayında dört baz puan arttı ve bu Ekim 2022'den bu yana ilk olumlu okuma oldu. Ankete göre, daha yüksek gerçek satış hacmi bekleyen iş sahiplerinin yüzdesi de bu yıl şimdiye kadarki en yüksek seviyede dört baz puan yükseldi.

Payoneer'ın CEO'su John Caplan, “NFIB'nin KOBİ İyimserlik Endeksi'nin neredeyse 2 buçuk yılın en yüksek noktasına ulaşması ve bu hafta enflasyonda yavaşlama olduğunu gösteren yeni veriler, durgunluk korkularındaki son keskin artışın yersiz olduğunu gösteriyor” dedi.

Yumuşak iniş senaryosuna dair yenilenen umutlara rağmen, bazı tahminciler iş gücü piyasası ve ekonomik faaliyetin yavaşlamaya devam edip etmemesine bağlı olarak ufukta hala makul bir durgunluk ihtimalinin olduğunu söylüyor. New York Fed ekonomistleri, merkez bankasının son projeksiyonlarına göre ekonominin resesyona girme ihtimalinin gelecek yılın Temmuz ayına kadar yüzde 56 olduğunu görüyor.

Jackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralliJackson Hole öncesi Wall Street’te ‘kırılgan’ ralli

 

Küresel piyasalar Jackson Hole'a odaklandıKüresel piyasalar Jackson Hole'a odaklandı

 

Wells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecekWells Fargo: Faiz indirimleri borsada henüz görülmemiş bir ralliyi tetikleyecek

 

Borsada rehavete kapılmak için yanlış zamanBorsada rehavete kapılmak için yanlış zaman

 

ABD hisse senetlerine yönelik iştah artıyorABD hisse senetlerine yönelik iştah artıyor

 

Hisse senetleri satış dalgası sonrası ne kadar zamanda toparlanıyor?Hisse senetleri satış dalgası sonrası ne kadar zamanda toparlanıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)