E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada volatilite Fed'in elinde---

Borsada volatilite Fed'in elinde

Borsada volatilite Fed'in elinde
17 Eylül 2024 - 14:46 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz kararıyla borsalarda bir denge arayışında olması gerektiği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed Başkanı Powell doğru dengeyi kurmazsa Wall Street inişli çıkışlı bir hafta geçirebilir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Wall Street, büyük ölçüde bu hafta çok beklenen bir faiz indiriminin geleceğine kendini inandırdı. Genel fikir birliği, Çarşamba günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından 25 baz puanlık bir indirim duyuracağı yönünde. Ancak uzmanlar analistlerin bir sürprizle karşılaşması durumunda bunun borsa için kötü bir haber olabileceği konusunda uyarıyor.

Sürpriz bekleniyor mu?

Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, Powell ve FOMC'deki meslektaşları, ekonomik manzaraya ilişkin değişen görüşleri konusunda bugüne kadar hep açık sözlü oldu. Pandemi sırasında zirveye ulaşan enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'lik hedef orana doğru gerilediğine inandılar; bu da FOMC'nin dikkatini bunun yerine kuruluşun ikili yetkisinin ikinci yüzü olan istihdama çevirebileceği anlamına geliyor.

FOMC asla önceden söz vermese de Wall Street bu ton değişikliğini fark etmiş ve kendi sonuçlarını çıkarmış görünüyor. Sonuç olarak, birçok banka artık Fed'in faiz oranlarını tipik olarak ayarladığı en küçük artış olan 25 baz puanlık bir faiz indirimini fiyatlandırıyor.

Kapsamlı sonuçlar

Böyle bir indirimi fiyatlandırmanın çok geniş kapsamlı sonuçları bulunuyor. Bu, uygulamaların daha ucuz hale gelmesiyle birlikte Wall Street'in kurumsal ve tüketici borçlanmasındaki potansiyel artışlara hazırlanabileceği anlamına geliyor.

Aynı şekilde bu, analistlerin Fed'in belirli bir istihdam ve üretkenlik seviyesini korumaya odaklandığına dair bir miktar güven duyduğu anlamına da geliyor. Bu nedenle, ekonomik faaliyetin makul bir şekilde artması bekleniyor; bu da resesyon korkularının daha kesin bir şekilde arka plana itilmesi ve bunun yerine masaya ‘yumuşak bir iniş’in koyulması anlamına geliyor.

50 baz puan mı?

Bazı kurumlar bu hafta 50 baz puanlık daha büyük bir indirimin duyurulup duyurulmayacağını sorgularken diğerleri bunun enflasyonda bir ‘yoyo etkisi’ yani bir yükseliş yaratıp, kontrol altına alınmaya başladığı sırada enflasyonu daha da yükseltebileceğinden korkuyor.

UBS Global Wealth Management'ta baş yatırım sorumlusu olan Mark Haefele, paylaştığı notta şunları yazıyor: “Bizim görüşümüze göre, genel enflasyon verileri Fed'in bu hafta yumuşayan bir iş gücü piyasası ortasında faiz oranlarını düşürmeye başlamasına yetecek kadar iyi, ancak yetkililere agresif bir şekilde indirim yapmaları için bir neden vermiyor. Salı günü açıklanacak perakende satış ve endüstriyel üretim verileri Fed'in kararını etkileyebilir, zayıf sonuçların 50 baz puanlık bir indirimi tetiklemesi ise muhtemel.”

Haefele şöyle devam ediyor: “Fed Başkanı Jerome Powell'ın da belirttiği gibi faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı gelen verilere ve risk dengesine bağlı olsa da 'gidiş yönü açık.' Yumuşak iniş şeklindeki temel senaryomuzda bu yıl 100 baz puanlık faiz indirimi ve 2025'te 100 baz puanlık bir indirim daha için alan görüyoruz.”

Kademeli indirim döngüsü

Bank of America ise papatya falı bakmadığını, verileri dikkate aldığını söylese de, Çarşamba günü yapılacak toplantının ardından bir indirim yapılacağına ikna olmuş durumda. Bankanın ABD ekonomistleri Aditya Bhave ve Stephen Juneau, paylaştıkları notta, “Temel senaryomuz hala kademeli indirim. Bu gibi döngüdeki dönüm noktalarında inanç eksikliğinin haklı olduğunu düşünüyoruz” diye yazıyor.

İkili, yumuşayan bir iş gücü piyasasının dayanıklı bir tüketici tarafından destekleneceğini yazıyor ve bu nedenle Mart 2025'e kadar her toplantıda 25 baz puanlık ‘metodik’ bir indirim döngüsü öngörüyor.

Ancak 25 baz puanlık bir indirim artık sadece umut edilmiyor ve bekleniyor olsa da, uzmanlar Powell'ın bloklardan daha agresif bir şekilde çıkması durumunda bunun yatırımcıları paniğe sürükleyebileceği konusunda uyarıyor.

Rockland Trust baş yatırım sorumlusu David Smith, “Daha agresif bir şey yapıp 50 baz puana kadar hareket etmeleri halinde aslında biraz endişeli olurum çünkü piyasa katılımcılarının bunu Fed'in ekonomik verilerinde korkutucu bir şey gördüğü ve bunun önüne geçmek için agresif bir şekilde hareket ettiği şeklinde görmesinden endişe ederim” diyor.

Bu endişe başkaları tarafından da dile getiriliyor. Geçen hafta Macquarie'de küresel döviz ve oran stratejisti olan Thierry Wizman da, 50 baz puanlık bir indirimin gerçekleşmesi için toplantıdan önce bir mali çöküşün gerçekleşmesi gerektiğini yazmıştı.

Fed mesajlarının ‘güvercin’ olacağı beklentileri artıyorFed mesajlarının ‘güvercin’ olacağı beklentileri artıyor

 

Goldman Sachs ve Rabobank'tan Fed tahminiGoldman Sachs ve Rabobank'tan Fed tahmini

 

FED’in zayıf iletişimi piyasaları sarsıyorFED’in zayıf iletişimi piyasaları sarsıyor

 

Fed 25 mi, 50 mi der?Fed 25 mi, 50 mi der?

 

Küresel piyasalarda gözler Fed'deKüresel piyasalarda gözler Fed'de

 

Morgan Stanley: Borsalar için en iyi senaryo 50 baz puanlık faiz indirimiMorgan Stanley: Borsalar için en iyi senaryo 50 baz puanlık faiz indirimi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost17 Eylül 2024 15:24

    LILAK KOTON KOCMT HALKA ARZ ÖNCESİ PARLATTIRIP, % 30 UCUZA SATIYORUZ DEDİLER,ARZ SONRASI BAŞAŞAĞĞI DÜŞTÜLER, YALAN SAHTEKARLIK ALANEN UYGULANDI,ELBİRLİĞİ İŞBİRLİĞİ HAEN DEVAM EDİYOR YUZDE LTMIŞDAN FAZLA DŞÜYOR,KİMSE ADALET ARAYAMIYOR.FED DEİL YURTİÇİNDE AAÇIK SOYGUN,HEMDE NE SOYGUN, İBİRLİÇİLER SIRITIP DURUYOR.