E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada yatay başlangıç bekleniyor---

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

Borsada yatay başlangıç bekleniyor
11 Eylül 2024 - 08:59 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için yüzde 2,6'dan yüzde 2,7'ye çıkardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya'yı kabul etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş gücü göstergelerinin Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu seyrettiğini belirterek, ekonominin yüzde 23'ünü oluşturan sanayi sektöründe büyümenin ılımlı seyrettiğini bildirdi.

İş gücünün bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak, 35 milyon 879 bin kişiye yükseldiğine dikkati çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "OVP hedeflerimiz doğrultusunda önümüzdeki dönemde de işsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iş gücü göstergelerindeki olumlu gelişmelerin, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat öncelikleri doğrultusunda oluşturulan programın somut çıktılarını yansıttığını bildirdi.

Ne olacak?

Yurt içinde Perakende Satışlar açıklanacak
ABD'de enflasyon verisi açıklanacak.
İngiltere'de Sanayi Üretimi ve İmalat Üretimi verileri açıklanacak.

Borsa İstanbul’un bu sabah yatay açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. Dün, BİST100 endeksi %0,78değer kaybıyla günü tamamlarken 9.624 seviyesinde kapanış yaptı. Eylül ayının 2. haftasında sınırlı negatif bir seyir izleyen endeks yön arayışını sürdürmekte. Bu noktada, FED’in 18 Eylül’deki faiz kararı ile yarın açıklanacak AMB faiz kararı büyük önem arz ediyor olacak. FED kararı öncesinde, bugün gelecek ABD TÜFE verisinin karara doğrudan yön verecek olması nedeniyle dikkatle izlenmesi gerekiyor. FED ve AMB tarafından atılacak güvercin hamleler TCMB’nin de faiz indirimi noktasında işini kolaylaştıracaktır. Endekste bugün yatay bir açılış öngörüyoruz.

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısını "ABD Merkez Bankasının (Fed) Gevşeme Döngüsü Başlıyor" başlığıyla yayımladı. Raporda, dünya ekonomisinin bu yıl tarihi eğilime uygun olarak yüzde 2,7 büyümesinin beklendiği bildirildi. Bu oranın haziran ayında öngörülenden 0,1 puan daha yüksek olduğuna işaret edilirken, ABD, İngiltere, Brezilya ve Rusya için büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edildiği belirtildi. ABD büyümesindeki yavaşlama nedeniyle 2025'te küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,5'e, 2026'da da yüzde 2,4'e gerilemesinin beklendiği bilgisi verilerek, "Fed'in gevşeme döngüsü nihayet başlamak üzere ancak faiz oranları önümüzdeki yıl kısıtlayıcı olmaya devam edecek ve faiz indirimlerinin büyüme üzerindeki etkisi küçük olacak." ifadesi kullanıldı. Ayrıca Çin'in büyümesinin de ihracattaki ivme kaybı nedeniyle gelecek yıl yavaşlamasının beklendiği belirtilen raporda, Avro Bölgesi büyümesinin ise gelecek yıl toparlanmasının öngörüldüğü bildirildi. Türkiye'de yıllık enflasyonun ağustosta belirgin şekilde yavaşladığı kaydedilirken, yıl sonunda enflasyonun yüzde 43 seviyesinde olmasının beklendiği bildirildi. Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025'te yüzde 2,8 ve 2026'da yüzde 3,7 büyümesinin beklendiği belirtildi.

Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 3'ten fazla değer kaybederek Aralık 2021'den bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına düştü. Dünyanın en çok petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin'de ekonomik hareketliliğin yavaşladığı ve petrol talebinin zayıfladığına işaret eden veriler talep konusunda endişelere yol açarak fiyatların düşüşünde etkili oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun fiyatlardaki düşüşün ardından ekim itibarıyla başlaması planlanan üretim artışını erteleme kararı alması ise fiyatların daha fazla düşmesinin önüne geçiyor.

Endeksten hızlı yükselenler (11/09/2024)Endeksten hızlı yükselenler (11/09/2024)

 

Bakır fiyatlarına 'gevşek dolar' desteğiBakır fiyatlarına 'gevşek dolar' desteği

 

Ekonomistler ve piyasaEkonomistler ve piyasa

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)