E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yükselişe Moody's engeli---

Borsada yükselişe Moody's engeli

Borsada yükselişe Moody's engeli
10 Nisan 2014 - 09:14 borsagundem.com

Fed tutanakları açıklandı, Çin’den gelen ve kötü bir sürpriz yapan dış ticaret verisi ile kazançların bir kısmı geri verildi

"FED’DEN DE ONAY GELDİ FAİZ DÜŞECEK
   
Seçimlerden önceki günlerde TCMB’nin tutanaklarından çıkan munzam faizi gündemi ile meşgul olarak seçim endişesini ikinci plana atan ve bankalar öncülüğünde yükselişe geçen yurtiçi piyasalarda bu süreçte Rusya’ya yönelen paranın rota değiştirdiği spekülasyonları da destekleyici olmuştu..   

Seçimler sonrasında ise siyasi belirsizliğin ortadan kalkması ve Yellen’ın 19 Mart konuşmasından sonra bir konuşma daha yaparak bu kez daha güvercin bir tavır sergilemesinden destek bulan gelişen ülke piyasalarındaki olumlu hava da bize olumlu yansımış ve bu şekilde TL’deki değer kazançları ve faizde yeniden görülen tek haneli rakamların beslediği coşku ile Başbakan’ın da faiz indirim söylemi, TCMB Başkanı Başçı’nın da kısa dönemde olmasa da bir normalleşme süreci için yol haritası ortaya koymasıyla önceki gün itibariyle 17 Aralık operasyonu kapsamında başlayan düşüş sürecinde oluşan kayıplar yerine koyulabilmişti. Dün ise bu kazançların bir kısmının realize edildiğine şahit olduk..
   
Dün güne satıcılı bir seyirle başladıktan sonra ikinci kez 74,000 seviyesini deneme çabasına giren BIST100 endeksi 16 Aralık’tan bu yana en yüksek seviye olan 73,961 puanı test etmiş ancak buralarda tutunamayarak gelen kar satışlarıyla ilk seansı yüzde 1,24 kayıpla 73,000’in hemen üzerinde tamamlamıştı.
   
İkinci seansta ise satışların biraz daha hızlandığını ve 72,500 desteğinin altına bir düşüş hareketi gelmiş, bu da beraberinde DolarTL’nin 2,12’nin üzerine çıkması ile TL’de de bir konsolidasyona dönüldüğünü göstermişti. Bir ölçüde de Moody’s’in Cuma günkü değerlendirmesi üzerine de spekülasyonların yapıldığını belirtmek isteriz. Fitch’in değerlendirmesi daha rahat bekleniyordu ancak Moody’s yakın zamanda 10 Türk bankasının kredi notunu negatif izlemeye aldığından biraz daha tedirginlik yaratıyor gibi..   

Yurtdışında ise son 3 günde yaşanan satışların ardından ABD’de bir tepki hareketi dikkat çekmekteydi ancak düşüşlerle kıyaslandığında göreceli düşük oranlardaydı.. Bu da bir açıdan da akşamki FED tutanaklarının bekleniyor olmasından kaynaklanıyordu görüşündeyiz. Yellen 19 Mart’taki FOMC sonrası basın toplantısında sonbaharda QE’nin bitirilebileceği ve bundan 6 ay sonra da ilk faiz artırımının gelebileceği yönünde bir açıklama yaparak piyasaları şahince bir tutumla şaşırtmış ve moral bozmuştu ancak bir sonraki konuşmasında ise daha güvercin bir tavır göstermişti.   

Tutanaklarda ise piyasaların moralini yerine getiren notlara rastlıyoruz.. Görünen o ki  bazı yetkililer faiz oranının ne zaman artacağı yönündeki açıklama ve tahminlerin parasal sıkılaştırma algısı yaratmasından rahatsız ve her ne kadar işgücü piyasasında güçlenme konusunda fikir birliğinde olunsa da piyasalarda oluşan algı Yellen’ın ilk konuşmasında söylediğinin aksine sonbaharda tahvil alımları bitse de faiz artırımlarının konuşulan kadar erken artırılmayacağı yönünde..
   
Tutanaklar piyasaların istediğini verdi vermesine ancak Çin’den gelen ve kötü bir sürpriz yapan dış ticaret verisi ile sabah kazançların bir kısmının eritildiğini görüyoruz ancak yine de dün 2,12’nin üzerine çıkan DolarTL bu sabah 2,10’larda ve Çin’in etkisi tutanaklarla 2,09’a gevşemiş kuru 2,10’a atmak oldu yalnızca.. Dolayısıyla yurtiçi FED tutanaklarının iyimserliğini Çin’in endişesine tercih edebilir gibi görünüyor. Kaldı ki zaten gösterge tahvil faizi düşmeye devam ederken bir yandan da 28 Mart’ta %10,28 olan ağırlıklı ortamala fonlama maliyetinin de düşmeye devam ederek önceki gün %10 seviyesine geldiğini gördük, dün de gecelik faizler yüzde 10’un altına düşmüş oldu. Tutanaklar gelişen piyasaları rahatlatacak şekilde sinyaller verdiğinden TL üzerinde de rahatlamanın sürmesini engelleyecek bir durum görülmüyor, faizler bu şekilde aşağı gelmeye devam ettikçe faiz indirim beklentilerinin artması da söz konusu olacaktır..
   
Teknik olarak biz 2,12’nin altında DolarTL ve %10’un altında faizin bu kar satışlarından sonra yeniden yükseliş denemelerini tetikleyebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Ancak Moody’s’in açıklaması gelene dek tedirginlik artarsa temkinli bir bekleyiş moduna da dönülebileceği ve dün de belirttiğimiz gibi bize göre 71,500’de olan stoploss seviyesinin de akıllarda bulundurulması gerektiğini belirtelim… ''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • karlar(varsa)cebe10 Nisan 2014 13:48

    öğleden sonraya kalmadan giydirdiler aman dikkat yabancı karlarının hammalı olmamak lazım.

  • çin yeni sorun.10 Nisan 2014 10:06

    çinin ithalinin azalması tüm dünyada küçülmeleri tetikleyecek,çine mal satılamayınca,dünyada küçülmeler,üretim düşüşleri,karların azalması.vb sorunlar yaşanabilecek.

  • gaza gelmemeli diye düşünüyoru...10 Nisan 2014 10:00

    bugün bir iki yükseliş denerler sabahtan, öğleden sonra da giydirirler gibi geliyor bana.

  • aman dikkat10 Nisan 2014 09:53

    bugünkü seanslar moodys haberi öncesi elde kalıkları iteleme gibi olabilir gibi geliyor bana.

  • çok geç olmadan?10 Nisan 2014 09:49

    görünümü düşürecek deniyor kaç zamandır bu olursa p.tesi realize için çok geç olabilir borsada.

  • doktor x10 Nisan 2014 09:41

    Alım fırsatı olarak değerlendirmek lazım.

  • yabancı ağırlıklı hisseler ?10 Nisan 2014 09:34

    moodys yarın açıklayacak, pazartesi borsayı olumsuz etkileyebilecek görüşler olursa bugün satmak için son gün belki de.