E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yüzde 10'luk düşüş beklentisi---

Borsada yüzde 10'luk düşüş beklentisi

Borsada yüzde 10'luk düşüş beklentisi
03 Ekim 2024 - 15:00 borsagundem.com

ABD’de uzmanlar, hisse senetlerinin ekonomik veriler nedeniyle değer kaybedeceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Verdence yatırım şefi Megan Horneman, “Hisse senetleri, durgunluk bölgesinde olan ABD ekonomisine dair önemli verilerle birlikte yüzde 10'luk bir düşüşle karşı karşıya” diyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Verdence'den Megan Horneman, yatırımcıların yumuşak iniş projeksiyonlarını benimsemekte çok aceleci davrandıklarını ve ekonomik sıkıntı noktalarını görmezden geldiklerini söylüyor.

Ekonomi sanıldığı kadar güçlü değil

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Verdence’in baş yatırım sorumlusu, bu aşırı coşkunun piyasaya ağır bir maliyet çıkarabileceğini ve hisse senetlerini yüzde 7 ila yüzde 10'luk bir düşüşe itebileceğini ve bunun da ciddi bir düzeltme anlamına geleceğini ifade ediyor.

Horneman, Yahoo Finance'e verdiği demeçte, “Bence yatırımcılar ekonomideki güç konusunda biraz ileri gittiler. Gerçek GSYİH rakamının dışında diğer tüm ekonomik göstergelere bakarsanız, bunların hepsi durgunluk bölgesinde gibi görünüyor” şeklinde konuşuyor.

Horneman'ın alıntıladığı örnekler arasında Öncü Ekonomik Göstergeler (Leading Economic Indicators - LEI) endeksi ve imalat verileri yer alıyor. Horneman, “Bu haftanın hizmet endeksi de izlenmeye değer” diyor.

Onun görüşüne göre, LEI göstergesi ısrarla ileride ters rüzgarlar olduğunu işaret ediyor. Endeks Şubat ve Ağustos ayları arasında yüzde 2,3 oranında düştü. Conference Board'a göre, altı aylık büyüme oranındaki düşüş Ağustos ayında bir durgunluğu tetiklemeye yetti.

İmalat sektörü gerilemeden kurtulamıyor

Bu arada, imalat sektörü gerilemeden kurtulamıyor gibi görünüyor. Bu hafta, Eylül ayı İmalat PMI verisi 47,2 seviyesinde kaldı. İmalat verisinde 50’nin altındaki herhangi bir okuma bir daralmaya işaret ediyor. Bu durum üst üste altı ay ve son 23 ayın 22'sinde gerçekleşmiş durumda.

ISM imalat iş anketi komitesi başkanı Tim Fiore, bir raporda, “Şirketler federal para politikası nedeniyle sermaye ve envantere yatırım yapma konusunda isteksizlik gösterdiğinden talep zayıf kalmaya devam ediyor. ABD Federal Rezervi bu durumu seçim belirsizliğine bağlıyor” diye yazıyor.

İş gücü piyasası

Yine de, bu veriler, Wall Street'te ilgi odağı olan iş gücü verilerinin gölgesinde kalıyor. İş gücü piyasasındaki artan bozulma, Fed'in faiz oranlarını düşürme kararında önemli bir rol oynadığından, yatırımcılar daha fazla zayıflığa karşı tetikte bekliyor.

Piyasa, Cuma günü yayınlanması planlanan Eylül ayı istihdam raporunda güç görmek istiyor. Morgan Stanley'e göre, işsizlik yüzde 4,3'ün üzerine çıkarsa ve tarım dışı istihdam 100.000'in altına düşerse yatırımcılar satışa hazır olmalı.

Tüketici güveni azalıyor

Horneman ayrıca, görüşünü desteklemek için azalan tüketici güvenine de dikkat çekiyor ve kredi kartı borcu artarken harcamaların buna nasıl ayak uyduracağını sorguluyor. Homeman, “Bazı anketlere bakarsanız, çoğu Amerikalı aslında zaten bir durgunluk içinde olduğunu düşünüyor. Kendilerini o kadar kötü hissediyorlar. Bu yüzden tüketicide çok daha uzun süre dayanabilecek bir güç göremiyorum” şeklinde konuşuyor.

Temmuz ayında yapılan bir ankete göre, beş Amerikalıdan üçü ABD'nin durgunluk içinde olduğuna inanıyor. Bu inanışın altında yatan en önemli nedenler arasında enflasyon ve artan yaşam maliyeti yer alıyor.

Borsada yatay başlangıç bekleniyorBorsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Wall Street borsalarında rotayı ne belirleyecek?Wall Street borsalarında rotayı ne belirleyecek?

 

Borsada düzeltme ne kadar derinleşebilir?Borsada düzeltme ne kadar derinleşebilir?

 

Bank of America: Borsada fırsatlar 3 sektörde yoğunlaşıyorBank of America: Borsada fırsatlar 3 sektörde yoğunlaşıyor

 

Yaz aylarında borsadan kaçanlar şimdi ne yapmalı?Yaz aylarında borsadan kaçanlar şimdi ne yapmalı?

 

Ekim ayı borsada zorlu geçecekEkim ayı borsada zorlu geçecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Deve Tüccarı 03 Ekim 2024 15:18

    borsa duserse bundan en çok kar eden kuçuk yatırımcı yurttaşlardır diye  duşunuyorum. çunku kuçuk yatırımcı ucuz hisseleri ucuz fiyattan almayı sever.heheheeeee