E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki düşüş nerede durur?---

Borsadaki düşüş nerede durur?

Borsadaki düşüş nerede durur?
20 Ağustos 2015 - 15:30 borsagundem.com

Borsa İstanbul hafta başından bu yana düşüş trendinden çıkamadı

Borsa İstanbul siyasi gerilim, iç güvenlik sorunları ve Fed'in faiz artırması beklentisiyle düşüşünü sürdürüyor. Endeks bugün yüzde 2'ye yakın değer kaybederek 73 binli puanları test etmeye yaklaştı. 
Euro ve dolarda ise yükselişler görünmeye başladı. Dolar sabah saatlerinde Asya piyasalarındaki işlemle 3 TL'yi aşarken euro ise 3.30 TL seviyelerine kadar yükseldi.

Piyasalardaki gelişmeleri ALB Menkul Değerler'den Enver Erkan yorumladı.
İşte o görüşler:

Borsadaki düşüş nerede durur?


Borsa İstanbul aslında kurdaki yukarı yönlü harekete rağmen uzun süre direndi ve 77.000 seviyesi üzerinde kalmaya çalıştı. Ancak gitgide yükselen risk primi piyasa faizleri üzerinde yukarı yönlü baskı yaptı ve sıra dışı haber akışıyla beraber Türk lirası cinsinden varlıklardaki negatif yönde eğilim ağırlık kazandı. 75.000 çok kritik bir destekti, ilk hedef kısa vadede 72.500 – 72.000 aralığı olarak görünmektedir. Dolar bazında endeks de benzer şekilde aşağı yönlü kırılma eğilimi göstermektedir. Dolar bazında 27.000 seviyesi de 2014 başında ve 2011 yılında test edilmiş bir seviye idi. Dolar bazında bu seviye aşağısında kalıcılık sağlanması halinde endekste de satışlar derinleşebilir ve 70.000 ve aşağısına doğru hareketlenme görülebilir. Borsa İstanbul’un 2014 ilk çeyreğinde şiddetli kur hareketi ve politik instabilite kapsamında 60.000 seviyesine doğru gerilemiş olduğunu hatırlamak lazım.

*Endeks için destek direnç seviyelerinde ne öngörüyorsunuz?

Açıkçası 75.000 kritik bir eşikti ve orası kırıldıktan sonra aşağı yönlü hareket çok hızlı oldu. Yükseliş denemeleri için 75.000 üzerinde tutunma gereklidir. Anlamlı bir yukarı harekette bu direnç kırılırsa 77.500 seviyesi de bu bağlamda kısa vadede hedeflenebilecektir. Ancak böylesine bir hareket görülmesi iin biraz da yurtiçi haber akışı bakımından iyimserlik gereklidir. Endeks 75.000 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştiremezse kısa vadede 72.500 ve 70.000 seviyelerine doğru geri çekilme de mümkündür.

*Sizce bir tepki alımı gelir mi?

Belli desteklerden tepki alımları elbette görülebilir, ancak bu tepki alımları kararlı yukarı yönlü hareketlere dönüşerek dirençleri kırdıramadığı sürece satışların gelmesi mümkündür. Endeks tepki alımlarıyla uzun süre 77.000 üzerinde kaldı. 75.000 ve 72.500 de aynı tip hareketlerin olma ihtimali bakımından izlenmelidir. Hisse bazlı hareketler de görebiliriz, endeks içinde ayrışmalar olabilir.

*Seçim hükümeti kurulursa endeks ne olur?

Seçim hükümetinin kurulması çok kısa vadede olumlu bir etkide bulunabilir. Ancak bu konuda da çok fazla belirsizlik bulunmaktadır. Diğer yandan, piyasanın cevabını bilmediği sorulardan biri cevap bulacağı için kalıcı olmamakla beraber alımlara konu edilebilir.

*Euro dolar ne olur?

Fed tutanakları sonrasında küresel piyasalarda doların değer kaybetmesine rağmen, içeride kurun hızlı bir şekilde 3,00 TL seviyesi üzerini görmesi politik açmaz, terör olayları ve Merkez Bankası’nın beklentileri karşılamamasından oluşan sıra dışı haber akışıyla açıklanması gereken bir durumdur. Türk varlıklarında baskı iyice arttı, gösterge faiz yüzde 10,50 üzerine yerleşti. Merkez Bankası’nın iletişiminin de yeterli bulunmamasıyla beraber kuru gevşetebilecek geriye kalan tek hikayenin artık bir faiz artırımı olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü sadeleşme yol haritasından anlaşılan, Merkez Bankası’nın Fed ile beraber bir faiz artırım sürecine girebileceği idi. Mevcut tabloda bir faiz artırımı için Fed’e de gerek kalmayabileceği görülmektedir. Acilen proaktif ve radikal adımlar gelmezse, kurda 3,00 seviyesi üzeri de kalıcı olabilir ve bu çerçevede 3,15 – 3,25 gibi seviyeleri konuşur hale geliriz. Bunun gerçekleşmemesi de bizim elimizde. Takvim dahilinde olmayan açıklamalar görebiliriz. Siyasi belirsizlik ortamında para politikası hamlelerin ne kadar radikal olabileceğini izleyip göreceğiz. 

EURTRY için parite etkisini de işin içine katmak gerekiyor. Hem Euro/Dolar’da, hem de TL çaprazlarında görülen yukarı hareket neticesinde 3,34 seviyesi üzeri görüldü. Kısa vadede 3,40 – 3,50 gibi seviyeler de söz konusu olabilir. Burada asıl odaklanılması gereken TL’deki eğilim neticesinde TL çaprazlarında görülebilecek hareketlerdir. Nitekim tüm TL çaprazları tarihi rekorlarına doğru gitmiştir.

Euro/Dolar için de; Fed’in tutanaklarda pasif kalmasının 1,12 seviyelerine doğru bir hareketi destekleyebilecek durumda olduğunu görüyoruz. Geniş resimde ise parite 1,10 – 1,12 arasında dalgalanmaktadır. Önümüzdeki süreçte FED kaynaklı beklentiler paritedeki fiyatlamalarda etkili olacaktır. Eylül toplantısına kadar çok kritik bir ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacaktır ve bu veri de iyi gelirse FED’in Eylül’de faiz artırma ihtimali son ana kadar fiyatlanacaktır. Bu da dolar endeksinin belli bir seviye üzerinde kalması demek olacaktır. Parite 1,10 seviyesini aşağı yönlü kırması halinde fiyatlamaların 1,10 – 1,0850 ekseninde gerçekleşmesini bekleyebiliriz. 1,12 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ise yukarı yönlü hareketlenmeler görülebilir.

*Merkez Bankası dolara müdahale eder mi?

Türkiye’nin risk priminin son sıra dışı haber akışıyla beraber yükselmesiyle beraber faiz çok önemli bir gösterge haline gelmiştir. Gösterge tahvil faizinde de yüzde 11 – 12 bandına yerleşmiş durumdayız. 2014’ün ilk çeyreğinde faizde bu aralığa yerleşmiştik, buralardan dönüş gerçekleşmezse işimiz zorlaşır. Çünkü dolar kurunda da psikolojik eşik test edildi. 20 Ağustos sabahı görülen hareket, kurun çok hızlı bir şekilde 3,00 seviyesi üzerine çıkabileceğini gösterdi. Bu kapsamda anlık tepkimelerde 3,03 – 3,05 gibi seviyeleri de görebiliriz. Dolarda 3,15 gibi seviyeleri görmememiz için kısa vadede Merkez Bankası’nın müdahil olması gereklidir. Yani Merkez’in müdahale eşiğindeyiz diyebiliriz. Burada likidite ayarlamaya yönelik araçlar veya döviz satarak piyasaya müdahale etmesi, kurda kalıcı şekilde aşağı hareket sağlamaz. Bu nedenden dolayı Merkez’in çok da yüksek olmayan rezervlerini kullanmaması gereklidir. Son yayınlanan sadeleştirme yol haritası bütün olayı Fed’e endekslemektedir, ancak kur volatilitesi gösteriyor ki, Merkez’in yüksek bir faiz artırımı yapması için Fed’in faiz artırmasına gerek kalmayabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)