E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki satışlar şimdilik sona mı erdi?---

Borsadaki satışlar şimdilik sona mı erdi?

Borsadaki satışlar şimdilik sona mı erdi?
07 Şubat 2018 - 09:05 borsagundem.com

Wall Street'teki toparlanma eğilimi Asya borsalarına da güç kazandırdı

Asya borsaları, birkaç gündür devam eden sert satışların ardından günü artıda kapatan Wall Street'ten destek bularak artıya geçti. Analistler sıkışıklığa düşen kaldıraçlı fonların yaptıkları zorunlu satışların şu an için bitmiş göründüğünü, böylece piyasalardaki sert hareketlerin bir miktar azaldığını belirtti. Buna karşılık büyük merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırma ihtimalinin uzun vadede risk unsuru olduğuna da dikkat çektiler. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  dün yüzde 3.5 gerileyerek Ağustos 2015'ten bu yana en keskin düşüşü kaydettikten sonra bugün yüzde 1 artıda seyrediyor. Japonya'nın Nikkei endeksi ise dün kaydettiği yüzde 4.7 oranındaki 15 ayın en keskin kayıpların ardından yüzde 1.5 artıda bulunuyor. Wall Street dün kapanışa yaklaşırken toparlandı. S&P 500 endeksi günü yüzde 1.7, Nasdaq yüzde 2.1 yükselişle kapatırken, Dow Jones endeksi 1,100 puan gibi geniş bir aralıkta hareket etti. Yatırımcılar bu sabah yüzde 0.6 ekside bulunan S&P 500 endeksi vadeli kontratlarını huzursuz şekilde izliyor. ABD Hazine tahvil piyasası da hisse piyasası gibi geniş bir aralıkta hareket ediyor. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 2.65'e kadar geriledikten sonra tekrar 2.80'li seviyelere yaklaştı. Tahvil faizlerinin tekrar yükselmesi risk iştahının piyasalara tekrar döneceğinin bir işareti olarak görülse de, uzmanlar yeni bir satış dalgasını tetikleme ihtimalinin de olduğunu belirtiyorlar.

DÖVİZ

Dolar, birkaç gündür sert satışlara sahne olan hisse piyasalarının bugün daha sakin seyir izlemesine paralel olarak yatay seyrediyor. Yatırımcıların bugün sığındıkları güvenli liman varlıklardan kısmen çıkıp tekrar Hisse piyasasına girdiği görülüyor. Dolar hafta başından bu yana ABD borsalarındaki sert satışların tetiklediği küresel riskten kaçış sonucu değer kazandı. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks gece saatlerinde gördüğü iki haftanın zirvesi olan 90.034 seviyesinden bir miktar gerilemesine karşılık ABD piyasalarının kapanışına kıyasla yatay bir seyirle 89.608'de bulunuyor. Uzmanlar döviz piyasasında ABD borsalarındaki seyrin izleneceğini belirtiyorlar. ABD borsaları hafta başında altı yıldan uzun bir sürenin en keskin düşüşünü kaydettikten sonra dün yüzde 2'ye yakın yükselişle kapandı. Borsalardaki bu düşüşte ABD'nin uzun vadeli Hazine tahvillerinde getirilerin 4 yılın zirvelerine çıkması da etkili oldu. Getiriler bu zirvelerin altında olsalar da hâlâ yüksek seviyelerde bulunuyor.

PETROL

Petrol fiyatları, hisse piyasalarıdeki toparlanma ve ABD'nin ham petrol stoklarının geçen hafta gerilediğini gösteren verinin ardından yükseldi. Ancak analistler ABD'nin artan petrol üretimi ve talepte meydana gelecek mevsimsel düşüşün yakında fiyatlar üzerinde baskı yaratabileceğini belirtiyorlar. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.8 yükselişle 67.4 dolarda bulunuyor. ABD özel sektör verilerine göre ülkenin ham petrol stoku 2 Şubat'ta sona eren haftada 1.1 milyon varil düşüşle 418.4 milyon varile geriledi. Analistler ayrıca kuzey yarımkürede kış mevsiminin sonuna gelinmesiyle birlikte rafinerilerin bakıma girmesi sonucu talebin mevsimsel olarak azalabileceğine dikkat çektiler.

ALTIN

Altın dün yüzde 1'in üzerinde değer yitirerek üç haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gördükten sonra başlayan alımlarla yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 11 Ocak'tan bu yana en düşük seviye olan 1,319.96 dolara kadar geriledikten sonra bugün yüzde 0.3 artıda 1,328.86 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)