E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki toparlanmanın adı rotasyon---

Borsadaki toparlanmanın adı rotasyon

Borsadaki toparlanmanın adı rotasyon
16 Eylül 2024 - 13:47 borsagundem.com

ABD borsaları yaz satışları nedeniyle darbe alsa da rotasyon sayesinde toparlanıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa rotasyonu, teknoloji devlerinin geride kalmasıyla yaz satışlarından toparlanmayı sağlıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsaları, yaz satışlarında yaşadığı kayıpların çoğunu telafi etti. S&P 500 Endeksi daha önce toparlanmış olsa da, bu seferki farklı gözüküyor çünkü büyük teknoloji tarafından yönetilmiyor.

Bu sefer farklı

Bloomberg’den Jeran Wittenstein’ın haberine göre, Nvidia ve Microsoft gibi teknoloji devleri, yatırımcıların patlayan karlarına ve yapay zekaya maruz kalmalarına ilgi duymasıyla son iki yıldır hisse senedi endeksinde kazançlara öncülük etti. Ancak şimdi yatırımcılar, ekonomik büyümenin sekteye uğraması korkusu ve Fed'in Çarşamba günü faiz oranlarını düşürecek olmasıyla gayrimenkul, kamu hizmetleri ve temel tüketim malları gibi sektörlere yöneliyor.

S&P 500 Endeksi 16 Temmuz'da zirveye ulaştığından beri ‘Muhteşem Yedili' teknoloji hisseleri olarak bilinen Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta ve Tesla çoğunlukla düşüş yaşadı ve Bloomberg Muhteşem Yedili Endeksi yüzde 5,3 oranında düştü. Daha geniş hisse senedi endeksi ise aynı süre zarfında yüzde 1'den az düşüş gösterse de, büyük ölçüde S&P'nin bu hızlı büyüyen teknoloji devlerinin aşırı ağırlıklandırılması nedeniyle, genellikle uyuyan sektörler endeksi geniş bir farkla yönetti ve hem gayrimenkul hem de kamu hizmetleri yüzde 11 oranında değer kazandı. Bu rakamlar, geçen hafta S&P 500’de teknoloji sektörünün öncülük ettiği yükselişi de içeriyor.

Bloomberg Intelligence'da hisse senedi stratejisti olan Michael Casper, “Yatırımcılar kazanç düşüşlerinden kazanç artışlarına geçen şirketlere bakmayı sever. Bu onları teknolojiden uzaklaştırıp bir kenara atılan diğer 493 hisseye yönlendiriyor” diyor.

Resesyon testi

Rotasyon, para politikasının gevşemesine yönelik beklentilerle desteklendi. Ancak bu aynı zamanda teknoloji devlerinin büyük harcamalarının marjları konusunda endişelere yol açtığı bir zamanda, piyasanın geri kalanında kâr görünümünün iyileşmesinin de bir kanıtı oldu.

Ancak, bunun bir aksaklık mı yoksa uzun vadeli bir eğilim mi olduğu büyük ihtimalle ekonominin gidişatına bağlı olacak. Piyasalar ise bu hafta Fed'den bu konuda büyük bir ipucu alacak ve yatırımcılar merkez bankasının çeyrek veya yarım puanlık bir indirim yapması konusunda kabaca ikiye bölünmüş durumda.

Riverfront Investment Group'ta küresel hisse senetleri baş yatırım sorumlusu olan Adam Grossman, “Durgunluğa girdiğimize inanmıyoruz ve liderlik göstermeye başlayacak hisse senetleri, daha yüksek ekonomik büyümeden ve daha düşük faiz oranlarından faydalanacak döngüsel Hisse senetleri olacak” diyor ancak büyük sermayeli teknoloji hisselerinde aşırı ağır pozisyonda olmaya devam ettiklerini ekliyor.

Truist Advisory Services'ın eş yatırım sorumlusu Keith Lerner'a göre ise ekonomideki bozulma muhtemelen savunma sektörlerine fayda sağlayacak ancak bu aynı zamanda teknoloji hisseleri için de iyi bir ortam olma eğiliminde. Lerner, “Bir miktar belirsizlik varsa, görüşümüz yatırımcıların büyüme beklentileri için prim ödemeye devam edecekleri yönünde. İşler yavaşlamaya devam ederse, savunma, iyi performans göstermeye devam edecektir. Her iki ortamda da, yani yavaşlama veya bir parça istikrarda, teknolojinin iyi performans göstereceğini düşünüyorum” diyor.

Teknoloji dışındaki sektörlere yardımcı olan bir diğer faktör de kazanç beklentilerinin iyileştirilmesi. Örneğin, Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre, üst üste yedi çeyrek azalan kârın ardından, sağlık şirketlerinin kazançları ikinci çeyrekte yüzde 16 oranında artmış durumda. Bu genişlemenin yılın geri kalanında da devam etmesi bekleniyor ve kâr büyümesinin 2025'in ilk çeyreğinde yüzde 45 seviyesine ulaşması öngörülüyor.

Teknoloji yavaşlıyor

Elbette, teknoloji devlerinin kazançları güçlü kalmaya devam etse de son birkaç yıldır olduğu kadar hızlı bir şekilde tırmanmıyor; bu da istikrarlı satış büyümesi ve sektörde yüz binlerce işten çıkarmayla sonuçlanan verimliliğe odaklanma ile yönlendiriliyor.

‘Muhteşem Yedili’ şirketleri ikinci çeyrekte yüzde 36'lık bir kar büyümesi kaydetti. Bu etkileyici olsa da önceki üç çeyrekteki yüzde 50'den yüksek büyümeden daha düşük bir seviyeye karşılık geliyor. Bloomberg Intelligence verilerine göre, kazançların gelecek dört çeyrekte yüzde 17 ila yüzde 20 arasında artması bekleniyor.

Geçen ay büyük teknoloji hisselerindeki satışların bir kısmı, şirketlerin yapay zeka hesaplaması için kullanılan ekipmanlara yaptıkları yoğun harcamalarla ilgiliydi. Geçtiğimiz çeyrekte Amazon, Alphabet, Microsoft ve Meta toplamda 50 milyar dolardan fazla sermaye harcaması yaptı.

Etrafta uçuşan tüm bu paranın en büyük faydalanıcısı, yarı iletkenleri yapay zeka modellerinde gereken hesaplama türleri için değerli hale gelen Nvidia. Ancak bu harcamaların daha genel çerçevede, yatırımcılar, çip üreticisinin en büyük müşterilerinin kâr marjları konusunda endişelenmesine yol açtığı görülüyor; özellikle de harcamaların, harcamaları finansal olarak haklı çıkaracak türde bir gelir artışına dönüştüğüne dair şu ana kadar çok az işaret olmasının bunda büyük katkısı bulunuyor.

Düşüş birçok teknoloji hissesinin katlarını düşürmüş olsa da, hala yüksek seviyede işlem görüyorlar. Örneğin Microsoft, gelecek 12 ay için öngörülen kârın 32 katında fiyatlandırılıyor; bu Temmuz ayındaki 35'lik zirveden düşüş anlamına gelse de hala son on yıldaki 25'lik ortalamanın çok üzerinde bir seviyeye karşılık geliyor.

Piyasanın diğer alanlarındaki daha ucuz değerlemelerin yatırımcıları çekmeye devam etmesi ise muhtemel. Ancak bu, Boston Partners'da küresel pazar araştırmaları direktörü olan Michael Mullaney'e göre, Nvidia gibi yapay zeka ile ilgili hisselerdeki patlamaya rağmen teknolojinin iyi performans göstermeye devam etmeyeceği anlamına gelmiyor. Mullaney, “Diğer 493'ü çok daha ucuz olduğu için muhtemelen biraz yatırım alıyor, ancak bu, 2000'lerden bu yana oluşan büyük farkın kapanacağı anlamına gelmiyor” şeklinde konuşuyor.

Borsalar boğaların geceleri uykusunu kaçırıyorBorsalar boğaların geceleri uykusunu kaçırıyor

 

Wells Fargo: Borsada yakın gelecekte yeni zirve yokWells Fargo: Borsada yakın gelecekte yeni zirve yok

 

Bank of America: Borsada dipleri satın almak için yanlış zamanBank of America: Borsada dipleri satın almak için yanlış zaman

 

Geleceğin ‘Muhteşem Yedili’si hangi şirketlerden oluşacak?Geleceğin ‘Muhteşem Yedili’si hangi şirketlerden oluşacak?

 

'Muhteşem Yedili' hisselerini mevsimsellik de kurtaramayacak'Muhteşem Yedili' hisselerini mevsimsellik de kurtaramayacak

 

Muhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyorMuhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)