E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadan kaçan altına sığındı---

Borsadan kaçan altına sığındı

Borsadan kaçan altına sığındı
14 Temmuz 2014 - 07:57 borsagundem.com

Borsalardaki dalgalı seyir güvenli liman altına yaradı

Hafta içinde Portekiz’in en büyük ikinci bankasının ödeme güçlüğü içinde olduğu haberleri dünya piyasaları sarstı. Borsa endeksleri sert düştü, güvenli liman altın yükseldi.Borsa İstanbul yeniden 80 bin seviyesine çok yaklaşmışken Portekiz gerginliği endeksi yeniden 78.487 seviyesine kadar geriletti.  

ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ? 

Dünya piyasalarında Avrupa kaynaklı tek kötü haber Portekiz'den değildi. İtalya ve Fransa’dan gelen üretim rakamları da hayal kırıklığı yarattı.Geçen haftayı 1320 dolar/ons seviyesinden kapatan altın hafta içinde 1344 dolar seviyesine kadar yükseldi. Yaklaşık yüzde 2’lik yükselişin birkaç sebebi var; 
- ABD Merkez Bankası (Fed): Faiz artırımı için aceleci olunmayacağı algısı altını yukarı yönde hareketlerde destekleyici faktör. 

ESKİ KORKULAR HORTLUYOR MU?

- Borsalarda balon tehlikesi daha yüksek sesle dillendiriliyor. Endekslerdeki gerileme altın fiyatını yukarı yönde destekleyen faktör. - Eski korkular: Geçtiğimiz hafta Portekiz’de bir bankanın ödeme güçlüğüne düşmesi Euro Bölgesi’nde bankacılık sektörüne dair birikmiş korkuları canlandırdı. Bulgaristan, Avusturya’dan gelen kötü haberlere Portekiz de eklenince altın için 'güvenli liman' algısı hatırlandı.

1.360 DOLAR HEDEFİ CANLI

Haftalık kapanışın 1330 dolar seviyesi üzerinde olması bir sonraki aşamada 1360 dolar hedefini canlı tutacaktır. Borsalarda gerileme, risk iştahında azalma devam ederse 1360 hedefine yol almak kolaylaşır. Borsalar toparlanıyorsa, altın 1320 ve 1310 seviyelerine doğru geri çekilebilir.

Paritede 2.15 aşılırsa yeni hedef 2.1720 

Paritede bir süredir 2,12-2,15 arasında yaşanan sıkışmayı izliyoruz. En yakın 2,1525 zirvesinden sonra ikinci zirvenin 2.1417 seviyesinde kalması ve 2.1150 seviyesinin kısa vadeli dip görünümü paritede aşağı yönde baskının oluştuğu fikrini doğuruyor. 2.1150 desteği aşağı yönde kırılırsa 2.08 seviyesine kadar gerileme mümkün. Ayrıca 2.12 seviyesine çok yakın kalan 200 günlük ortalamanın aşağı yönde geçilmesi düşüş ihtimalini yükseltecektir. Yükselişlerde ilk direnç 2.14 civarında oluşabilir. Ana direnci 2.15 seviyesinde görüyoruz. 2.15 seviyesinin aşılması durumunda 2.12-2.15 sıkışma bölgesinden yukarı yönde çıkıldı diyebiliriz ve bu durumda yeni hedef 2.1720 seviyesi olabilir.

Gündem maddesi Merkez'in faiz kararı

BU haftanın yurt içinden en önemli gündemi Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. Piyasada beklenti 50 puanlık bir adımla faiz indirimlerine devam edilmesi yönünde.

Geçen hafta 1.000 tl yatıranın parası ne oldu?



Bu haftanın Takvimi:

PAZARTESİ: Euro Bölgesi ve Japonya endüstriyel üretim. 
SALI: Türkiye işsizlik rakamı ve bütçe. 
ÇARŞAMBA: ABD enflasyon, Çin büyüme. 
PERŞEMBE: Merkez Bankası faiz kararı. 
CUMA: ABD Tüketici Güven Endeksi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)