E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsagundem.com sordu, Ataç sustu---

Borsagundem.com sordu, Ataç sustu

Borsagundem.com sordu, Ataç sustu
21 Mart 2013 - 06:41 borsagundem.com

Ataç İnşaat’ta başarısız halka arzdan sonra çok başarılı satışlar… Cüzdanları da vicdanları da sızlattılar…

BORSAGUNDEM.COM
Haziran 2011 tarihinde halka arz edilen Ataç İnşaat, bir yıl gibi kısa sürede İMKB'nin en spekülatif hissesi konumuna geldi. Hisseler 12.5 liradan (bölünmüş fiyatıyla 4 lira seviyesi) satıldı. Daha doğrusu satılmadı, çünkü şirketin yüzde 15'i halka arz edilmek istendi ancak sadece yüzde 6'sı satılabildi. Bu satışın da bir kısmını patron kendisi aldı. Çünkü aksi halde halka arz gerçekleşemeyecekti.
Halka açılmadan önce bilançolarda şirketin 153 milyon TL’lik net dönem karı görünürken halka arzdan sonra gelen ilk bilançoda 75 milyon lira zarar oluştuğu ortaya çıktı!
Önce bedelsiz sermaye artırımı yapıldı
Başarısız halka arzdan sonra şirket hisselerinin önemli bir kısmı patronların elindeyken Ekim 2001 tarihinde yani halka arzdan yaklaşık 5 ay sonra yüklü miktarda sermaye artırımı gerçekleştirildi. Sermaye 38 milyon liradan 100 milyon liraya çıkarıldı. 12.5 liradan halka arz edilen hisseler bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştikten sonra 3 liraya kadar geriledi. Mayıs ayı başında ise şirketin tüm ortakları yüklü miktarda hisse satışına başladı. Ancak bu satışlar öncesi hisselerin bir anda 3 liradan 9 liraya kadar yükselmesi ise borsa kulislerinde, “ortak satışına zemin hazırlandı” şeklinde yorumlara neden oldu.
Ardından tahsisli bedelli sermaye artırım kararı geldi. Son dönemde birçok halka arz sonrası yaşanan gelişmelerin bir benzeri Ataç İnşaat hisselerinde de yaşandı. Ancak Ataç’ta ortak satışı hisse nominal seviyeye geriledikten sonra da devam etti. Geçtiğimiz günlerde şirket ortakları yeni bir Hisse satışı için MKK’ya başvurdu. Ataç’ta yaşananları ve yatırımcıların yanıt beklediği soruları yaklaşık 10 gün önce şirket yöneticilerine yönelttik, ancak yanıt alamadık.
İşte yanıt verilmeyen sorular
1- Ataç’ın halka arzından ne kadar gelir elde edildi? Gelirin ne kadarı şirket ortaklarının cebine girdi, ne kadarı şirketin kasasına?
2- Halk arz geliri nerelerde kullanıldı? Halka arz öncesi açıklanan vaatlerin hangileri gerçekleşti?
3- Halka açılmadan önce bilançolarda şirketin 153 milyon TL’lik net dönem karı görünürken halka arzdan sonra gelen ilk bilançoda 75 milyon lira zarar oluştuğu ortaya çıktı! Şirketin kar rakamlarında yaşanan bu büyük değişimin sebepleri nedir?
4- Halka arzdan kısa bir süre sonra şirkete yüksek miktarda vergi cezası kesildiği ortaya çıktı? Bu vergi borcunun ve cezanın nedenleri nedir? Şirket bu borcu hangi şartlarda ödeyecek?
5- Halka arzdan sonra hisse fiyatlarında sert fiyat hareketleri yaşandı ve hisseler hızla yukarı gitmeye başlayınca şirket ortakları satışa geçti. Ardından sert düşüşler yaşandı ve nominal fiyat seviyesinden bile ortak satışları devam etti. Şirket ortakları halka arzdan bu yana hangi fiyattan ne kadar ortak satışı gerçekleştirdi?
6- Ataç, halka arzdan sonra kaç defa sermaye artırımı yaptı (Bedelli - Bedelsiz).
7- Halka arz, sermaye artırımı ve ortak satışından dolayı Ataç ve ortakları sermaye piyasalarından ne kadarlık bir fon sağladı?
8- Şirketin tahsisli sermaye artırımı için SPK’ya yaptığı başvuruların iki defa geri çevrilmesinin nedeni nedir? Ataç niçin üçüncü kez başvuru yaptı, son başvuruda neler değiştirildi?
9- Ataç, geçtiğimiz günlerde bazı şirketlerdeki paylarının bir kısmını satma kararı aldı. Bunlar hangi şirketler, neden satışa konu edildi ve nasıl bir satış yöntemi düşünülüyor?
10- Ataç’ın 2012 yılı sonu itibarıyla ne kadar borcu bulunuyor, bunların detaylarını açıklayabilir misiniz?
11- Yüksek miktarda finansman ihtiyacı olan şirket olarak bilinen ve son dönemde bazı şirketlerindeki hisselerini satışa çıkarın Ataç, neden halka açık Gediz İplik’i satın aldı? Buradaki planlarınız neler?
12- Tahsisli sermaye artırımının ardından şirket ortaklarından biri daha 5 milyon adetin üzerinde hisse satış kararı aldı, bunun sebebi nedir? Ortak satışları daha ne kadar devam edecek?
13- Tahsisli sermaye artırımı bir kez daha geri çevrilirse B planınız var mı?
Yaklaşık 40 milyon lot hisse satıldı
Ataç hisselerinde 2012 Mayıs ayından sonra başlayan ortak satışları nedeniyle 40 milyon loto yakın hisse yatırımcıya dolaylı olarak arz edildi. Mayıs ayında patronlar hisse satma kararı aldığı dönemde, Ataç hisseleri 3 liradan 9 liraya yükselmiş, ardından da 1.70 liraya kadar gerilemişti. Bu seviyelerden yani Temmuz ayında yeni bir ortak satışı gelmiş ve hisseler yeniden düşüşe geçmişti. Patronların bitmeyen hisse satışı sonrası gelen bedelli sermaye artırım kararı ve öncesinde yaşanan bedelsiz sermaye artırımı ile hisseler 1 lira sınırına çok yaklaşmıştı. Hiç beklenmedik bir anda iki ortaktan gelen yüklü hisse satışı yatırımcıların büyük tepkisine neden olmuştu. Patronlar, neredeyse elinde avucundaki bütün hisseleri halka arz fiyatının çok çok altında borsada satmak için adeta yarışıyor.
Ortakların hisse satışından önce yaşanan sert fiyat hareketleri ise bugün hala sorgulanıyor. Ortak satışı öncesi hisseler 3 liradan kısa bir sürede 9 liraya kadar fırlamıştı. Bu seviyeden hisse alan çok sayıda borsa yatırımcısı zararlarını kurtarmayı beklerken hissede bitmeyen ortak satışı, elinde hisse olanların zararının artarak devam etmesine neden oluyor. Çünkü Nisan ayında 9 lira olan hisseler bugün 1 lira seviyesinden satılıyor. Hem de şirketin ortakları hisse fiyatı nominal seviyeye gerilemişken bile hisse satışı kararı alıyor.
Halka arz fiyatının çok altında hisse satışı
Halka arz fiyatının çok altında yapılan bu satış Borsa yatırımcılarının sadece cüzdanını değil “Vicdanları” da sızlattı. Üst üste gelen satışlar ise şöyle gerçekleşti:
5 ortak Mayıs-Temmuz ayı arasında yaklaşık 40 milyon lot hisse satışı yaptı, ortak satışından elde edilen gelir yaklaşık 60 milyon lira. Mayıs başından Temmuz ayına kadar 15 defa yüklü miktarlarda ortak satışı gerçekleştirildi.
Ardından yüzde 25 bedelsiz sermaye artırım kararı alındı. Bu karar da yüklü ortak satışlarına zemin hazırlamak olarak yorumlandı.
“Özel durum yok” dedi, 31 milyon lot hisse sattı
8 Mayıs 2012 tarihinde düzenleyici ve denetleyici otoriteler şirketten olağandışı fiyat ve miktar hareketlerinin nedenini açıklayarak kamuoyunu bilgilendirmesini talep etmiş, şirket ise şu açıklamayı yapmıştı: “Tarafımıza yöneltilen, kamuya açıklanmamış özel bir durum olup olmadığı yönündeki soruya cevaben, kamuya açıklanmamış özel bir durum olmadığını beyan ederiz.”
10 Mayıs'ta ise ortakların yüklü hisse satışı başlamıştı. 18 Temmuz 2012 tarihinde yine otoriteler yaşanan olağandışı fiyat ve miktar hareketinin nedenini açıklaması için şirkete ihtarda bulunmuş, şirket de Mayıs ayında yaptığı “Özel durum yoktur” açıklamasını tekrarlamıştı. Tahtada en son ortak satışı da 17 Temmuz tarihinde gerçekleştirmişti. Temmuz ayı sonlarına kadar devam eden ortak satışında 31 milyon 229 bin 179 adet hisse piyasaya sürüldü.
Bu ayın başından itibaren Ataç İnşaat ortakları yeni satış için hisselerini MKK’ya kaydettirdiğini açıkladı. 1 Mart 2013 tarihinde Ataç İnşaat ortaklarından Fatma Kızılırmak, İnci Ataman Figanmeşe ve Leyla Ataman toplamda 5 milyon 209 bin 579 milyon lira nominal değerli hisselerin borsada satışa konu olabilmesi için MKK'ya başvurdu.
11 Mart 2013 tarihinde ise Ataç İnşaat ortaklarından Sevinç Ataman, 4 milyon 155 bin 880 TL nominal değerli hisselerin borsada satışa konu edilebilmesi için MKK'ya başvurdu.
Bu arada, Hüseyin Çalık 4 Mart 2013 tarihinde yaptığı açıklamada 1.02-1.06 lira fiyat aralığından toplam 4 milyon 200 bin adet hisse satımı gerçekleştirdiğini açıkladı.
Yatırımcıya vergi şoku!
Ataç hisselerinde yaşananlar sadece sert fiyat hareketleri ve yüklü ortak satışıyla da sınırlı değil. Şirket geçten yıl yüksek miktarda vergi borcunu yapılandırdı ve Maliye ile uzlaştığını beyan etti. Bu arada, halka açılmadan önceki dönemi kapsayan vergi cezasının, o dönemdeki şirket yöneticilerinin sorumluluğunda olduğu da ifade ediliyor. Ataç tarafından konuyla ilgili olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu'na şu açıklama yapıldı: “Şirketimizin 2006 - 2007 - 2008 - 2009 yılları hesapları üzerinde mahalli Vergi Müfettişlerince tamamlanmış ve şirketimize salınmış olan vergi ziyaı ve ceza ile ilgili olarak; 6.478.030,87 TL vergi aslının tamamı üzerinde, 8.585.261,75 TL vergi ziyaı cezasının da % 5'i (429.263,10 TL) üzerinde Vergi Dairesi ile uzlaşılmıştır. 6.478.030,87 TL vergi aslına 6.569.913,02 TL de gecikme faizi ayrıca hesaplanmıştır. Bu durumda ödenmesi gereken toplam kamu borcu 6.478.030,87 + 6.569.913,02 + 429.263,10 = 13.477.206,99 TL olarak kesinleşmiştir. Bu tutarın KDV asıllarına ait 1.390.613,77 TL dışındaki kısmı olan 12.086.593,22 TL'nın 36 ay süre ile taksitlendirilmesi için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulmuştur. Bu müracaatımız henüz incelenmektedir.”
Gediz İplik’i satın aldı
Ataç İnşaat ilginç bir satın almaya imza atarak, geçen yıl Ağustos ayında halka açık Gediz İplik’i devraldı. O dönemde bu satın almanın nedenini sorduğumuz Ataç yöneticileri şu açıklamayı yapmıştı: “Geçtiğimiz günlerde Gimsan Gediz İplik ve Mensucat Sanayii AŞ’yi de satın alan ATAÇ, öncelikle Gimsan’ın bünyesinde bulunan gayrimenkulleri yatırıma dönüştürmeyi planlıyor. Bir süredir üretimine ara vermiş olan Gimsan’ın yeniden faaliyete geçirilmesini de bir seçenek olarak değerlendirmeyi düşünen ATAÇ, bu alanda oluşabilecek vergi avantajından da faydalanmayı hedefliyor.”
Sürekli ortak satışı yapan, rekor oranda zarar açıklayan Ataç, Gediz İplik’in yaklaşık yüzde 27’sini 5 milyon liraya satın almıştı. Aralık 2012 başında Ataç İnşaat ve Sanayi tarafından yapılan açıklama şu şekilde: “Bağlı ortaklığımız Kışlahan Otel A.Ş.'nin yönetim kurulu, 14 Ağustos tarihli toplantısında almış olduğu, GİMSAN GEDİZ İPLİK VE MENSUCAT SANAYİİ A.Ş. aktifinde yer alan arazilerin satın alınması yönündeki kararından vazgeçilmesine, oybirliği ile karar vermiştir.”
Ortaklar diğer şirketlerini satmak istedi
Geçen hafta yapılan açıklamada ise Ataç İnşaat’ın, Faseltur-Kışlah-Ataç Turizm hisselerin alımı kararının iptal edildiği belirtildi.
Ataç İnşaat'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre şirketin yönetim kurulu , ATAÇ Turizm A.Ş.nin % 39,99'u, Faseltur Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin % 40,11 'ini, Kışlahan Otelcilik ve Turizm İşletmeciliği A.Ş.'nin % 28,26' sını temsil eden hisselerin satın alınmasına dair 26 temmuz 2012 tarihinde alınan kararın iptaline ve iptale ilişkin muhasebe kaydının 31.12.2012 tarihli mali tablolarda geçerli olacağına karar verdi. Açıklamada bu iptal işlemi ile şirketin hakim ortakları olan, Halil Ataman, Hüseyin Çalık, Leyla Ataman, Fatma Kızılırmak, İnci Ataman Figanmeşe ve Sevinç Ataman 'a olan toplam 103 milyon 934 bin 747 lira borcun silinmiş olacağı belirtildi.
Yani ortaklar bir yandan ellerindeki Ataç hisselerini satarken diğer yandan halka açık olmayan ortağı olduğu şirketlerin hisselerini de Ataç İnşaat’a satmak istemişti. Neyse ki bu satış gerçekleşmedi ve para binlerce ortağı bulunan şirketin kasasında kaldı.
İştirak satışları başladı
Ataç geçtiğimiz günlerde yaptığı şu açıklama ile iştirak satışına başladığını duyurdu: “Şirketimiz yönetim kurulu, Müşterek Yönetime Tabi ortaklığımız olan 67.500.000
TL sermayeli Nisan Enerji A.Ş. deki % 50 'lik sermaye payımızın satışı konusunda,
Türkiye' de yerleşik bir Yatırım Danışmanlığı Şirketine yetki verilmesine karar
vermiştir.”
Yine şirketin iştiraki konumunda olan Doruk İletişim ve Otomasyon Sanayi ve Ticaret’in var olan hisselerini (azınlık ya da çoğunluk) devralmak ya da sermaye artırımı yolu ile iştirak etmek amacındaki stratejik veya finansal yatırımcıya satışı konusunda Endeks Türev Yatırım Menkul Değerler’e yetki verdiğini yine bu ayın başında açıkladı.
Bedelli için 3. kez başvurdu
Ataç İnşaat’ın yüklü ortak satışlarından sonra yaptığı tahsisli bedelli sermaye artırımı iki defa yürürlükten kaldırıldı. Sermaye artırımı kararında ısrarlı olan Ataç, 3. kez tahsisli bedelli için SPK’ya başvurdu. Onay çıkar mı bilinmez ama 8 Şubat 2013 tarihli, 75 milyon TL tutarında nakit karşılığı tahsisli sermaye artırımında diğer ortakların hakları tamamen kısıtlanarak pay dağıtımın aşağıdaki şekilde yapılması kararlaştırıldı:
- Halil ATAMAN: 26.835.909,80 TL. Hisse satış alacağı, 64.090,20 TL Cari hesap alacağı olmak üzere toplam 26.900.000 TL
- Hüseyin ÇALIK: 18 700.554,33 TL. Hisse satış alacağı, 549.445,67 TL Cari hesap alacağı olmak üzere toplam 19.250.000 TL
- Leyla ATAMAN: 10.514.235,00 TL. Hisse satış alacağı, 1.335.765,00 TL Cari hesap alacağı olmak üzere toplam 11.850.000 TL
-Fatma KIZILIRMAK: 8.250.000 TL. Hisse satış alacağı, 0,00 TL Cari hesap alacağı olmak üzere toplam 8.250.000 TL
-İnci ATAMAN FİGANMEŞE: 8.067.340,00 TL. Hisse satış alacağı, 682.660,00 TL Cari hesap alacağı olmak üzere toplam 8.750.000 TL.
İŞTE ATAÇ'IN BORSA GRAFİĞİ















































 

 









Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz24 Kasım 2014 09:03

    burda bence ataçtan büyük zarar eden biri olarak suç bizde...karlı şirketler varken hep spekulatörlu hisseler aldık ve paramızı kaybettik...zaten adamların amacı seni soymak iş yapmak değil ki..

  • ali22 Mart 2013 13:56

    ASLAN NEREDE ASLAN LÜTFEN ONUDA DAHİL EDİN 2011 - 2013 Bİ BAKIN YATIRIMCIYI MAĞDUR EDİYORLAR. HIRSIZ BUNLAR!!!!!!!!!!

  • halis ağa22 Mart 2013 13:13

    Yahu Borsa GUNDEM hangi birini yazsın.. O kadar çok rezil durumda şirket varki tv lerde dizi film olur. Borsa Gündem saolsun elinden geldiği kadarı ile cesaretle çakalların üzerine gidiyor ama çakal bir tane değilki sürü halindeler..

  • BİMEKS22 Mart 2013 10:39

    BİMEKS BEKLİYORUZ HALAAAAAAA

  • ramazan21 Mart 2013 23:39

    MENDERES TEKSTİL NEREDE...

  • horoz246421 Mart 2013 20:36

    memsa ya sıra ne zaman gelecek

  • 21 Mart 2013 19:18

    trabzonu da unutmayın 11.25 ten aldım 45 gün olmadı 6.54 haram zıkkım olsun .......

  • nadir r21 Mart 2013 17:07

    HERHALDE SIRA DAHA ÖZBALA GELMEDİ Mİ YOKSA ONUN ARKASI SAĞLAM OLDUĞU İÇİN Mİ O DA 4,10 DAN 1,60 A GELDİ HİSSE SAHİPLERİNİ BAZI BAKANLARLA İLİŞKİLERİ İYİYMİŞ

  • ÜSTAD21 Mart 2013 10:14

    BU METİN YÜKSELİN BULUNDUĞU HALKA ARZLARA BİR BAKIN HEPSİNDE HÜSRAN ADAM HEM ESKİ SPK''LI HEMDE BİRDE VİCDANSIZ KARDEŞLERİN ARKASINA SAKLANDI ARTIK SIRTI YERE GELMEZ

  • sema çeliköz21 Mart 2013 09:24

    Yatırımcıyı yetmiyormuş gibi bir de bedelli. Bunların ar damarı çatlamış.

  • ayla akcan21 Mart 2013 08:18

    HA ATAÇ İNŞAAT HA ..... İKİSİ ARASINDA HİÇBİR FARK YOK.

  • VİCDANSIZLIK21 Mart 2013 07:47

    Vicdansızların borsadaki en büyük vurgunu..Gediz li yapılan vurgun en az 20-30 bin yatırımcıyı borsada bitirmiştir. Şimdi herkes ya kardeşim başka kağıtmı yok gidip bunlarla neden ilgileniyor küçük yatırımcı diyebilir. Ancak öyle yaygın bir tüyo ağı kurmuşlarki..Brokerundan dealer na kadar herkes sana bu hisseleri söylüyor..zaten paralarını kaybetmişsin bir umutla acaba diye bunlara sarılıp öldürücü darbeyi yiyorsun. Yetkili kurmların bu olaylara seyirci kalması inanılır gibi değil. Manüpülasyondan yargılananlara nasıl aracı kurum satarsın?? Adam organize suç örgütü kurmaktan 76 yılla yargılanıyor MİT in raporu var..ama şirketler alıyor, aracı kurum alıyor..Bu nasıl iş? Şirket alıyor derken normal şirket değil halka açık şirket alıyor..Spk dan ayrılma uzman eskileride bunlara yol gösteriyor.. Çok yazıkk

  • 21 Mart 2013 07:32

    rezalet