E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar Apple ile güçlü seyretti---

Borsalar Apple ile güçlü seyretti

Borsalar Apple ile güçlü seyretti
30 Ekim 2017 - 09:43 borsagundem.com

Küresel piyasalar ABD'li teknoloji devi şirketlerin bilançoları ile yükselişe geçti

Asya borsaları ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin geçen hafta açıkladığı güçlü bilançolar ve Apple iPhone X modeline yönelik sağlam talebin etkisiyle değer kazanan teknoloji şirketlerinin öncülüğünde yükselirken, arz kısıntısı anlaşmasının devam edeceği beklentisi petrolün iki yılın zirvelerinde tutunmasını sağladı. Apple Cuma günü iPhone X modeline çok güçlü talep olduğunu açıkladı. Yüksek talep telefon için parça üreten Güney Koreli LG Display ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Company  gibi şirketlerin güçlü sonuç açıklayacağına işaret ediyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.5 yükselirken, en güçlü kazanımı teknoloji şirketleri kaydetti. Ekim ayının tamamında yüzde 8 yükselişle 1996 ortasından bu yana en yüskek seviyeyi gören Japonya'nın Nikkei endeksi ise bu seviyede tutundu. Küresel hisse piyasaları yıl başından bu yana yukarı yönlü hareket izliyor. Gelişmiş ülkelerden gelen güçlü bilançolar ve ekonomik göstergeler de yükselişi destekliyor. Dünya borsaları MSCI endeksi yıl başından bu yana yüzde 17.3 yükselerek 2013'ten bu yana en iyi performansı gösterdi. Petrol fiyatları ise OPEC üyesi ve üye olmayan ülkeler arasında Mart ayında süresi dolacak olan üretim kesintisi anlaşmasının uzatılacağı beklentisi ile 60 doların üzerinde bulunuyor.

DÖVİZ

Dolar başlıca para birimleri karşısında üç ayın zirvelerine yakın seyrini sürdürdü. Euro ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararı ve Katalonya krizi nedeniyle bu yılın en sert haftalık kaybını kaydettikten sonra toparlanmaya çalışıyor. Dolar endeksi Cuma günü 95.150 ile üç ayın zirvesini gördükten sonra bugün ABD kapanışına kıyasla yüzde 0.1 gerileyerek 94.857'de bulunuyor. Euro ise Cuma günü 1.1574'e kadar gerileyerek geçen haftayı yüzde 1.6 kayıpla kapadıktan sonra 1.1605'te yatay seyediyor. İspanya hükümeti Cuma günü bağımsızlık ilan eden Katalonya bölgesinin yönetimini bağımsızlık ilanından birkaç saat sonra görevden aldı. Hükümet Katalonya'da erken seçim çağrısında bulunurken, Katalonya yönetiminin görevden alınan başkanı Carles Puigdemont, hükümetin bu hamlesine barışçıl ve demokratik şekilde karşı konulması çağrısında bulundu. ECB ise Perşembe günü varlık alım programı kapsamındaki aylık alımlarını 30 milyar dolar ile yarıya indirdi ve alım süresini 9 ay uzattı. Yatırımcılar ise faizlerin program sonuna, hatta 2019'a kadar mevcut düşük seviyelerde kalacağını fiyatladı. Faizleri sıfırda tutan ECB'nin aksine ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri artırıyor. Fed'in bir sonraki faiz artırımının Aralık ayında yapılacağı tahmin ediliyor. Fed'in bir sonraki toplantısı ise Salı günü başlayacak. Karar ise Çarşamba günü açıklanacak.

PETROL

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) önderliğindeki üretim kısıntılarının süresinin uzatılacağı beklentisiyle 60 doların üzerindeki seyrini sürdürüyor. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı Cuma kapanış fiyatıyla aynı seviye olan 60.40 dolardan işlem görüyor. Brent'in fiyatı Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyelerde bulunuyor. OPEC ve Rusya'nın önderlik ettiği OPEC üyesi olmayan ülkeler piyasalardaki arz ve stok fazlasını ortadan kaldırmak için üretimlerini yıl başından itibaren günde 1.8 milyon varil düzeyinde azalttı. Üretim kısıntısı anlaşmasının önderleri olan Suudi Arabistan ve Rusya'dan yetkililer ise Mart 2018'e kadar yürürlükte kalacak olan anlaşmanın süresinin uzatılmasından yana olduklarını geçen hafta ortaya koydu. OPEC'in bir sonraki toplantısı 30 Kasım'da yapılacak.

ALTIN

Altın fiyatları haftaya gerileyerek başlarken, yatırımcılar ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarının bu haftaki para politikası kararları öncesinde temkinli davranıyorlar. Yatırımcılar ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed başkanlığı için kimi aday göstereceğini izliyorlar. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 düşüşle 1,271.5 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)