E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar boğaların geceleri uykusunu kaçırıyor---

Borsalar boğaların geceleri uykusunu kaçırıyor

Borsalar boğaların geceleri uykusunu kaçırıyor
16 Eylül 2024 - 10:10 borsagundem.com

ABD borsalarında düşüş riskleri giderek daha görünür hale geliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının mevcut durumu, Wall Street'in en büyük boğalarının bile geceleri rahat bir uyku çekememesine neden oluyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, S&P 500 rekor zirvelerinin yüzde 1'den daha az altında işlem görüyor ancak yine de yatırımcıların tedirgin hali devam ediyor.

Artan endişe

Wall Street'te iyimser olmak için çok şey bulunuyor. Enflasyon, Fed'in uzun vadeli hedefine geri dönüyor, faiz oranı indirimleri yakın görünüyor ve şirket kazançları, tüketici ve daha geniş ekonominin hepsi dirençli olduğunu kanıtlıyor. Ancak, bazı ekonomistler soğuyan bir iş gücü piyasası ve olası bir durgunluk konusunda endişeli olması, çok sayıda riske de işaret ediyor.

Yine de, bu ekonomistler borsayı ve ekonomiyi neyin batırabileceği konusunda büyük ölçüde yanılmış durumda. Business Insider, borsanın yeni rekorlara doğru yol alırken Wall Street’in önde gelen isimlerini neyin endişelendirdiğini ölçmek için son birkaç yılda şimdiye kadar haklı çıkan ve aralarında üç iyimser stratejistin de bulunduğu isimlerin borsalara dair fikirlerini aldı.

BMO'dan Brian Belski

BMO Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski’nin en büyük endişesi, piyasadaki daha az insana karşı bahis oynaması çünkü birkaç ay önce ezici bir şekilde düşüş eğilimi gösteren yatırımcı hissiyatı şimdi yükseliş eğilimine geçmiş durumda.

Belski, “Mayıs/Haziran aylarında, çok sayıda ayı veya boğa trenine atlamak için geç kalanlar aniden tahminlerini değiştirip piyasaları yukarı doğru kovaladı, ki bu oldukça, yani oldukça, oldukça, oldukça klasik bir şey” diyor ve ekliyor: “Bence çok fazla insan tekrar yükseliş eğiliminde.”

Kulağa mantıksız gelse de Belski, borsanın buradan itibaren önemli ölçüde yukarı değil, aşağı hareket etmesinden endişe ediyor çünkü bu ileride keskin bir geri çekilme için uygun bir ortam yaratabilir. Belski, “Şu anda süper bir sıçrama görmek istemiyorum. Piyasa şu anda ne kadar hızlı yükselirse, bu beni endişelendirirdi” şeklinde konuşuyor.

Ve Belski, birçok yatırımcı hisse senetleri konusunda iyimser olduğundan, tahminleri çok aşan bir makro sürpriz olması halinde piyasaların satışa karşı daha savunmasız hale geleceğinden şüphe ederek “Duygusal açıdan geri çekilmeye bir kötü makro veri noktası kadar uzağız” diyor. Söz konusu makro verinin ne olabileceğine gelince, Belski'nin aklına enflasyonda sürpriz bir artış, gerçekten kötü bir istihdam raporu veya Nvidia'dan büyük bir ıskalama geliyor.

Yardeni Research'ten Eric Wallerstein

Yardini Research'ün baş piyasa stratejisti Eric Wallerstein, yatırımcıların radarında olması gereken borsanın ilerlemesini durdurabilecek iki risk olduğunu söylüyor. Bunlardan birincisi, artan jeopolitik gerginlikler. Wallerstein, “Diyelim ki Orta Doğu patladı, Rusya-Ukrayna, Çin-Tayvan, genel jeopolitik sahne çok daha gergin” diyor.

Wallerstein'a göre, buna ek olarak, popülist hareketler ve milliyetçilik dünya çapındaki ülkelerde popülerlik kazanıyor ve bu küreselleşmiş bir ekonomi için pek de iyi değil. Wallerstein, “Bu sadece daha az bağlılığa ve daha az büyümeye sahip bir dünyaya yol açıyor” diyor.

İkinci risk ise, Belski'nin endişesine benzer şekilde, borsada 1990'lardaki gibi bir çöküş olasılığı. Wallerstein, “Fikir şu ki, değerlemeler genişlerse, piyasa da çok fazla iyimser bir havada olduğu için tepeden darbe alırsınız ve bu da bir ayı piyasası için koşullar yaratır” diyor.

Wallerstein'a göre Fed faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürürse bu ateşe benzin dökebilir. Wallerstein, “Eğer bu kadar çok düşürürlerse, ki bu çok aşırı bir politika yoludur, tepeden darbe alma olasılığı giderek artar ve bu kesinlikle endişelendiğimiz bir şey. Yükseliş yolunda bir balona binmek kötü bir şey olmasa da, genellikle bir balon zirvesini takip eden keskin ve hızlı düşüş, yatırımcılar için önemli bir düşük performans dönemine yol açma tehlikesi taşıyor” şeklinde konuşuyor.

Carson Group'tan Sonu Varghese

Carson Group'ta küresel makro stratejisti olan Sonu Varghese, “Birkaç aydır artan riskler hakkında düşünüyorum. Hâlâ hisse senetleri tarafındayız ve ağırlığımızı fazla değiştirmedik ancak uzun vadeli hazine bonoları ve düşük volatiliteli hisse senetleri gibi çeşitlendiricilere olan ağırlığımızı artırdık” diyor.

Varghese'nin daha savunmacı portföy duruşu, çoğunlukla Fed'in bir politika hatasının nasıl görünebileceğiyle yönlendiriliyor. Enflasyonla mücadele büyük ölçüde sona ermiş ve iş gücü piyasası eğilimleri genel olarak zayıflamışken Varghese, “Politika çok sıkı” diyor ve şöyle konuşuyor: “Risk, Fed'in iş gücü piyasası düşüş eğilimini durdurmak için yeterince agresif davranmaması ve bunun yerine onları eğrinin daha da gerisinde bırakan kademeli bir faiz indirimi yaklaşımı izlemesidir. Bu aynı zamanda daha sonra daha büyük telafi kesintileri yapmak zorunda kalacakları anlamına geliyor; yani 2022’de olanların tekrarı, ancak karşı taraftan.”

Varghese, yakın bir durgunluk riski görmese de, Fed eğrinin çok gerisinde kalırsa, gelecek altı ila 12 ay içinde bir durgunluk riskinin artacağını söylüyor ve ekliyor: “Bu potansiyel olarak hisse senetlerini etkileyebilir; kötü ekonomik veriler muhtemelen yatırımcılar tarafından kötü haber olarak değerlendirilecektir.”

Açıkçası, bu üç stratejistin hepsi de hisse senetlerine bağlı kalıyor ve piyasayı nelerin beklediğine dair hala iyimser bir görüşe sahipler. Ancak açık olan şu ki, yükseliş eğilimine sahip bu isimlerin bile potansiyel risklerin hiç bitmeyen listesi konusunda endili oldukları görülüyor.

Barclays: Trump’ın kazanması borsaların aleyhineBarclays: Trump’ın kazanması borsaların aleyhine

 

Wells Fargo: Borsada yakın gelecekte yeni zirve yokWells Fargo: Borsada yakın gelecekte yeni zirve yok

 

Bank of America: Borsada dipleri satın almak için yanlış zamanBank of America: Borsada dipleri satın almak için yanlış zaman

 

Beklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilirBeklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilir

 

Küçük ölçekli hisse senetleri ataktaKüçük ölçekli hisse senetleri atakta

 

Fundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağıFundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)