E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar dev ralliye hazırlık aşamasında---

Borsalar dev ralliye hazırlık aşamasında

Borsalar dev ralliye hazırlık aşamasında
09 Eylül 2024 - 11:14 borsagundem.com

Uzmanlar, tarihsel veriler ışığında güçlü bir borsa rallisinin yaklaşmakta olduğu görüşünde.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de borsaların nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Bunda Fed’in para politikası patikası kadar mevsimselliğin de etkisi olduğu düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yazın en sıcak günleri genellikle borsa için kötü aylar olarak kabul ediliyor ve bu yıl da böyle oluyor ancak tarihsel verilerin rehberliği, bu dönemin büyük bir borsa rallisi öncesine denk geldiğini de gösteriyor.

Büyük toparlanma dönemi

Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, geçen ayın başlarında, ABD ekonomik verilerinin durgunluk korkularını artırması ve ‘Japon Yeni carry trade’inin çözülmesiyle borsalar düştü. Eylül ayına gelindiğinde ise S&P 500 Endeksi son bir buçuk yılın en kötü haftasını geçirdi.

Ancak diğer yandan, içinde bulunulan dönem, yılın son aylarının geleneksel olarak büyük toparlanmaların görüldüğü bir zamanın öncesi olarak da işaretliyor. Bespoke Investment Group'a göre, Ekim ayı, tarihi olarak borsadaki en büyük dalgalanmaların başladığı aya karşılık geliyor.

Bespoke Investment Group, yayınladığı notta, “Ağustos ve Eylül aylarının tarihsel olarak zayıf aylar olduğu ve piyasanın her seferinde satışların ardından toparlandığı göz önüne alındığında, bunun sezgisel olarak mantıklı olması gerekir” diyor.

Ekim ayı ralli ayı

Veriler, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yüzde 10 veya daha üzeri oranda 61 ralli yaşandığını ve bunların 19'unun Ekim ayında başladığını gösteriyor. Bu, üçte bir ile diğer tüm ayların çok üzerinde bir orana karşılık geliyor. Mart ayında 10 ralli yaşandığı gözlenirken diğer tüm aylar düşük ila orta tek haneli rakamlarda seyrediyor.

Benzer şekilde, Ned Davis Research de, borsaların dördüncü çeyrekte mevsimsel eğilimler tarafından desteklenecek ‘sürekli bir yükseliş’ sergilemesinin muhtemel olduğunu söylüyor. Yani, Ekim'den Aralık'a kadar olan dönem genellikle yılın güçlü üç aylık dönemi olarak kabul ediliyor.

Aralık ayı, aynı zamanda sözde Noel Baba rallisinin gerçekleştiği zaman olarak biliniyor çünkü mevsimsel coşku, gelecek yıla dair iyimserlik, yavaş haber döngüsü ve zayıf işlem hacimleri genellikle yükselen hisse senetlerine dönüşüyor.

Temel veriler ayakta

Şimdiye kadar, önemli temel verilerin birkaçının ayakta kaldığı gözleniyor. İş büyümesi yavaşlarken ekonomistler düşük işsizlik başvurularına, güçlü şirket kazançlarına, güçlü GSYİH okumalarına ve tahminlerine, iyimser perakende satışlarına ve artan ücretlere işaret ediyor.

Infrastructure Capital Advisors CEO'su Jay Hatfield, paylaştığı notta, son iş raporunun hala büyüyen bir ekonomiyle tutarlı olduğunu ve yüzde 11'lik bir artış anlamına gelen 6.000 puanlık S&P 500 hedefini doğruladığını söylüyor.

Bu, Kasım seçimlerinin Demokrat veya Cumhuriyetçi zaferi olmadan bölünmüş bir hükümetle sonuçlanacağını varsayıyor. Ayrıca, ekonominin sadece bir resesyondan kaçınmayacağını, aynı zamanda yumuşak bir inişe doğru ilerleyeceğini de gösteriyor.

Hatfield, “ABD ekonomisinde iniş olmayacağına inanmaya devam ediyoruz çünkü tahvil piyasası Fed için oranları düşürdü ve 10 yıllık Hazine tahvilleri 100 baz puandan fazla düştü” diyor.

Resesyon ikilemi

Bu, Citi Research ABD Baş Ekonomisti Andrew Hollenhorst gibi Wall Street'teki daha karamsar seslerle çelişiyor. Hollenhorst, son maaş bordrosu verilerinin bir durgunluğun yolda olduğunu işaret ettiği konusunda uyarıyor.

Özellikle, özel sektör iş kazanımlarının üç aylık hareketli ortalamasının 100 binin altına düştüğüne işaret ediyor ve ekliyor: “İş gücü piyasası verilerinin yelpazesinden çıkarılacak ders açıktır: İş gücü piyasası, durgunluğun öncesinde gelen klasik bir örüntüde soğuyor.”

Başkanlık seçimi öncesi borsalarda kronik düşüşBaşkanlık seçimi öncesi borsalarda kronik düşüş

 

Ed Yardeni: Borsada yüksek volatilite seçime kadar sürecekEd Yardeni: Borsada yüksek volatilite seçime kadar sürecek

 

Fundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağıFundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağı

 

Hisse senedi piyasaları yılın en kötü dönemine girdiHisse senedi piyasaları yılın en kötü dönemine girdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kriz Kahini09 Eylül 2024 21:25

    Borsada ralli haberleri yapılmaya başlandı demek ki büyük kriz geliyor 2008 gibi yarı yarıya düşüş gelecek 5500 dibi bekliyoruz

  • azmi09 Eylül 2024 20:56

    Bist'i yönendirenler. İndirin bakalım borsay , nereye kadar indirebilecek , dipten alıp kar edebileceksiniz . Merak ediyorum ,nereye kadar..

  • Yatırımcı kitlesi09 Eylül 2024 19:10

    Gerçekten Borsa yatırımcı kitlesi Türkçe yazım konusunda bu kadar kabiliyetsiz mi? 

  • dr.sallaso09 Eylül 2024 11:52

    verin gazı borsalar ralli hazırlığı falan .ahuhauhauhauh dıgıdık kazım abi horoz şefki birde ınga salim abi akşam okey attık hahuhauhau en iyisi okey abilerim boş verinnnn uhauhauhauha 

  • kaportacı salim usta sanayiden09 Eylül 2024 11:45

    inanmayın tramp geliyo yüzyılın en kötüsü.dünya tehdit altında tehlike büyük .abd dünyayı kasıp kavurtacak.borsalar boşa çökmüyo.altın da fayda etmeyecek.tramp çok büyük tehlike olarak geliyor.herkes korku içinde .

  • uzman dr.sallaso09 Eylül 2024 13:42

    trump zamanında yüzyılın en dramatik salgını yaşanmadımı.milyonlarca insan vahşi şekilde ölmedimi. milyonlarca insan işini kaybetmedimi.ve hatta en kötüsü aşı olanlar şu an kemiksel doku hastası olmadımı.milyonlarca aşı olan kemik ve kas sendromu yaşıyor bu daha önemli verdiler zehri millete .trumpa dikkat edin derim son vuruşunu yapamadı son yıkımı yapacak dünya karanlığa teslim olacak .ayrıca bizim borsalar alarm veriyor dikkat ters bayrek flamasyonu borsada 11 bin 9700 .çöküş aradaki fark kadar ters bayrak da.hauhuhauhauhauha akapa karanlığı nasıl kapladıysa dünyayıda trump karanlığı saracak hauhahuhauhauha altın falan hikaye artık .filmlerdeki dünya sonu kıtlığı ilkellik başşlayacak.auhauhauhauhauhau ben afrikaya yerleşiyom 5 sene kadar ormanda yaşacam anlaştım bi kabileyle yasasınnnn auhuhauhauhauha 

  • vatandaş09 Eylül 2024 12:26

    Sakin,sakin,relax...Daha öncede vardı Trumph amca o yazdıklarınız oldumu ki.İpler sadece onun elinde değil. senato var,temsilciler meclisi var.Bizdeki gibi tek başına değil.!