E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar düzeltmenin eşiğinde---

Borsalar düzeltmenin eşiğinde

Borsalar düzeltmenin eşiğinde
20 Haziran 2024 - 10:46 borsagundem.com

ABD’de genel ekonomik görünüm yatırımcılar için giderek kararıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomik veriler ve hisse senedi değerlemelerinin yatırımcılar için görünümü karartması nedeniyle bir düzeltmenin yakın olduğu düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, CFRA Research'ün baş yatırım stratejisti Sam Stovall, üç olumsuz faktörün hisse senedi fiyatları üzerinde baskı oluşturmasını ve bunun da borsada bir düzeltmeye neden olacağını öne sürüyor.

Yüzde 5’lik düşüş

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Wall Street duayeni Stovall, hisse senetlerinin bu yıl şimdiye kadarki güçlü performansına dikkat çekiyor ve ekliyor: “S&P 500 2024'te yüzde 15 oranında yükseldi. Ancak faiz oranları, enflasyon ve hisse senedi değerlemelerindeki düşüş eğilimi nedeniyle gösterge endeks yüzde 5’lik bir düşüşe hazırlanıyor.”

Enflasyon düşüyor ancak hala Fed'in yüzde 2'lik hedefinin üzerinde, bu da merkez bankacılarının yıl sonuna kadar sadece bir faiz indirimi öngörmesine yol açıyor.

Ters getiri eğrisi ve değerlemeler

Yüksek faiz oranları, tahvil piyasasının yaklaşmakta olan resesyonun ünlü göstergesi olan 2-10 Hazine tahvil getiri eğrisinin şimdiye kadarki en uzun süreli tersine dönmesini tetikliyor. 2 yıllık getiri 10 yıllık getiriyi aştığında yanıp sönen gösterge, tarih boyunca güvenilir bir resesyon sinyali kabul ediliyor ve ekonomistler bu sefer de muhtemelen farklı olmayacağını ifade ediyor.

Hisse senedi değerlemeleri de tarihi standartlara göre yüksek seyrediyor; bu da gelecekteki olumsuzluklara işaret ediyor. Stovall, S&P 500'ün son 20 yıldaki ortalama fiyat-kazanç oranına kıyasla yüzde 32 primli fiyatlandırıldığını belirtiyor. Son yıllarda piyasayı domine eden teknoloji hisseleri ise yüzde 68 oranında primli işlem görüyor.

Stovall, “Gerçekten zor durumda olduğumuzu düşünüyorum ve bunu haklı çıkarmak için kazanç tahminlerinde bazı yukarı yönlü revizyonlar görmemiz gerekiyor" dedi.

Tek motorla uçan jumbo jet

Hisse senetlerinin teknoloji sektöründe ilk 'buzdaki çatlağını’ görebileceğini belirten Stovall, dev teknoloji hisseleri arasında yüksek değerlemelere işaret ediyor. Stovall, “Sadece teknoloji piyasadan daha iyi performans gösteriyor. Bunun tek motorla uçan bir jumbo jet olduğunu hissediyorum ve ne kadar süre havada kalacağı şüpheli” diyerek yatırımcıları uyarıyor.

Diğer tahminciler ise, hisse senetlerinin, özellikle teknoloji hisselerinin yükselmeye devam etmesi nedeniyle piyasada yukarı yönlü hareketin sınırlı olacağı uyarısında bulunuyor. Seçkin yatırımcı John Hussman da, hisse senedi piyasasının 1929'dan bu yana en fazla aşırı değerlenmiş piyasa olduğu ve bunun sert bir düzeltmeye yol açabileceği konusunda yatırımcıları uyarıyor.

Borsaların boğaları FED’in şahinlerine karşı

 

Aşırı düşük volatilite borsada yükseliş göstergesi mi?

 

David Rosenberg: Borsalar sert düşüş sinyali veriyor

 

JPMorgan'dan hisse senedi piyasaları için tahmin

 

Büyük sermayeli hisse senetlerinde 'sert düzeltme' riski

 

UBS: Hisse senedi piyasaları yeni rekor seviyeler için gün sayıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)