E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar güçlenişini sürdürüyor---

Borsalar güçlenişini sürdürüyor

Borsalar güçlenişini sürdürüyor
08 Ocak 2018 - 09:09 borsagundem.com

Küresel piyasalarda yukarı yönlü hareket devam ediyor

Asya borsaları, Wall Street'in 10 yıldan uzun bir süredir sergilediği en iyi ilk hafta performansını izleyerek tarihi zirvelere yaklaştı. Ekonomik büyümenin hızını koruyor oluşu ve güçsüz enflasyon piyasalardaki risk iştahını artırıyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi geçen hafta yüzde 3.1 yükselerek altı ayın en iyi performansını gösterdikten sonra bugün yüzde 0.3 artıda seyrederken, seviyesi 588.88 puan ile Kasım 2007'de gördüğü tarihi zirve olan 591.5'in hemen altında bulunuyor. Bank of America Merrill Lynch tarafından yayımlanan raporda, "Geçen yıl hisse piyaalarını yukarı taşıyan küresel ekonominin senkronize olarak büyümesi ve sonucunda şirket kârlılıklarının artmasıydı. Küresel ekonomi bu yıla da tam hız girdi" denilerek küresel ekonomik büyümenin yüzde 4, hatta da üzerinde olabileceği ifade edildi. ABD'de Cuma günü yayımlanan tarım dışı istihdam verisi de büyüme görünümünü değiştirmedi. Tarım dışı istihdam artışı beklentilerin altında kaldı. Ancak düşük işsizlik rakamları Fed'in para politikasını hızla sıkılaştırmasını gerektirecek enflasyon baskılarının ortada olmadığını göstererek hisse piyasalarını destekledi. ABD borsaları geçen haftayı yüzde 2.3 ile yüzde 3.6 arasında kazanımla kapatırken, ABD'li şirketlerin bilanço dönemi bu hafta başlayacak. Uzmanlar şirket kârlarının yüzde 10 gibi güçlü bir oranda artmasını bekliyorlar. Ancak yeni vergi yasası nedeniyle şirketlerin tek seferlik maliyetler açıklamaları da ihtimal dahilinde.

DÖVİZ

Dolar, Fed'in bu yılki kaç defa faiz artıracağı beklentilerinde değişiklik yaratmayan Cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin ardından başlıca para birimleri karşısında üç buçuk ayın dip seviyesinin üzerinde tutundu. Doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks <.DXY> bugün, 2 Ocak'ta gördüğü dip seviye olan 91.751'in hemen üzerinde 91.919'da bulunuyor. ABD'de tarım dışı istihdam Cuma günkü verilere göre Aralık ayında 148,000 arttı. Artış 190,000 olan tahminlerin altında kalırken Kasım ayındaki 252,000 artışa göre de yavaşlamaya işaret ediyor. Dolar Cuma günü beklentilerin altında kalan verinin ardından ilk tepki olarak değer yitirdi, ancak sonra kayıplarını kısmen telafi etti. İşlemciler ilki bir olasılık Mart ayında olmak üzere Fed'in bu yıl iki faiz artırımında bulunacağını tahmin ediyor. Veri sonrası beklentilerde değişiklik olmadı. Dolar 2017'yi yüzde 9.9 düşüşle kapatarak 2003'ten bu yana en kötü performansı gösterdikten sonra bu yıla değer kaybına karşı gelmeye çalışarak başladı.

PETROL

Petrol fiyatları ABD'deki yeni petrol kuyusu sayısının hafif de olsa azalmasından güç bularak yükseldi. Fiyatlar geçen hafta gördüğü yaklaşık üç yılın zirvesine yakın seyrediyor. Brent ham petrolünün geçen hafta 68.27 dolara çıkarak Mayıs 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi gören varil fiyatı yüzde 0.2 primle 67.77 dolarda bulunuyor. İşlemciler Baker Hughes tarafından Cuma günü açıklanan veriye dikkat çekerek 5 Ocak itibariyle beş adet azalarak 742'ye inen petrol kuyusu sayısının fiyatları desteklediğini belirtti. Petrol kuyusu sayısındaki azalmaya rağmen kaya petrolü üretiminin artması nedeniyle ABD'nin ham petrol üretiçininin yakın dönemde günde 10 milyon varil seviyesini aşması bekleniyor.

ALTIN

Altın fiyatları geçen hafta gördüğü üç buçuk ayın zirvesinin hemen altında yatay seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı geçen hafta 15 Eylül'den bu yana en yüksek seviye olan 1,325.86 dolara çıktıktan sonra bugün 1,322.5 dolardan işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)