E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar için asıl risk artan tahvil getirileri değil---

Borsalar için asıl risk artan tahvil getirileri değil

Borsalar için asıl risk artan tahvil getirileri değil
09 Mart 2021 - 09:07 borsagundem.com

Pandeminin bitişi ile ilgili beklentiler yükselirken tahvil getirileri yükselmeye başladı ancak borsaları kötü etkileyecek asıl risk tahvil getirilerinden daha derinde…

BORSAGÜNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin bitişi ile ilgili beklentiler yükselirken tahvil getirileri yükselmeye başladı ancak borsaları kötü etkileyecek asıl risk tahvil getirilerinden daha derinde…

Pandeminin ilk yarısında faiz oranları tek yönde, aşağı doğru hareket etti. Yaz sonuna doğru % 0,5 ile dipten dönen 10 yıllık tahvil getirileri sonrasında yükselişe geçti. Oranlardaki artışın kesin nedenini kimse bilmiyor ama artık pandemi için tünelin sonunda ışık göründüğü için enflasyon beklentileri artıyor. Yatırımcılar gelecekte ekonomik büyümenin daha yüksek olmasını bekledikleri için oranlar yükseliyorsa bu iyi bir şeydir.

Ancak yatırımcılar her zaman risk konusunda endişeleniyor ve oranlardaki bu artışın borsayı raydan çıkarabileceğinden endişe ediyor. Geçmişe baktığımızda, borsanın yükselen faiz ortamlarında iyi performans gösterdiği görülüyor.

Tahvil getirileri yükselirken ABD hisse senetlerinin nasıl performans gösterdiğini görmek için 10 yıllık Hazine getirisinin % 1 veya daha fazla arttığı 1950’den itibren her örneğe bakıldığında:

Artan getiri ortamında hisse senetlerinin düştüğü yalnızca iki durum olduğu görülüyor. Oranların % 1 veya daha fazla arttığı bu dönemlerin her birinde yıllıklandırılmış getiri % 10,5 ve bu da ABD borsasının ortalama uzun vadeli getiri oranı civarında.

Bu yükselen oran ortamlarından bazılarının ise kötü borsa düşüşlerinden önce geldiğini belirtmekte fayda var. Oranlar 1987'de o yılın Ekim ayında tarihteki en büyük bir günlük düşüşten hemen önce yükseldi. FED spekülatif bir çılgınlığı ortadan kaldırmaya çalışırken 1990'ların sonundaki dotcom balonunun son birkaç yılında da oranlar yükseldi. Sonunda işe yaradı ve stoklar yarı yarıya düştü.

Ancak yatırımcıların işlerin kontrolden çıktığını düşüneceği oranların kesin seviyesini kesinlikle bilmiyoruz. Dolayısıyla, yatırımcıların mevcut ortamda endişelenmesi gereken faiz oranları yükselmiyorsa, o zaman neye bakmamız gerekiyor?

Enflasyon, hisse senetleri için faiz oranlarından çok daha önemlidir. 1928'den bu yana, Amerika Birleşik Devletleri'nde ortalama yıllık enflasyon oranı % 3 civarında. O zamanki S&P 500 için ortalama getirilere bakarsak piyasa enflasyon oranının bu seviyenin altında kalmasını ve düşmemesini tercih ederdi.

Enflasyon oranının yükseldiği yılların ortalama yıllık getirisi, hisse senetlerinin %6,7 arttığını gösterirken, enflasyon düştüğünde ortalama yıllık getiri yaklaşık %17 oldu. Bir yıldan diğerine enflasyona bakıldığında da benzer bir ilişki görünüyor. Tarihsel olarak, enflasyonun bir önceki yıldan daha yüksek olduğu zamanlarda, enflasyon oranı yıldan yıla düştüğünde, hisse senetleri ortalama %16'lık bir ortalama yıllık getiriye karşılık ortalama % 6,3 oranına düşüyor görünüyor.

Enflasyon, geçtiğimiz yıl % 1,4 civarındaydı, bu yıl hala tarihsel standartlara göre oldukça düşük seviyelerde. Ancak beş yıllık enflasyon oranıyla ölçülen enflasyon beklentileri şu anda % 2,4 ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinde. Bu, hala uzun vadeli ortalamanın altında olsa da gerçek sonuçlar her zaman beklentilerle tam olarak örtüşmeyebilir.

Yükselen faiz oranları ve enflasyon beklentileri ekonomi için iyi bir şeydir. Bu değişkenlerin her biri, pandeminin potansiyel sonundan itibaren daha güçlü ekonomik büyümeyi ve bunun tüketicilerden getirebileceği harcama artışını fiyatlandırıyor. Ancak yatırımcıların, ilgili potansiyel risklerin de farkında olması gerekir. Geçen yıl zayıflayan bir ekonomi karşısında borsa çok iyi giderken bu durum geride kalmıştı. Bu yıl güçlenen bir ekonomi karşısında borsa bir süre durursa, eşit derecede geri kalmış hissedebilir. Yine de Borsa böyle işliyor ve şu anda her zaman mantıklı gelmiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)