E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar için en büyük boğa piyasası işareti---

Borsalar için en büyük boğa piyasası işareti

Borsalar için en büyük boğa piyasası işareti
13 Ağustos 2021 - 13:39 borsagundem.com

Borsalarda boğa piyasasının en büyük işaretçisi, fiyatların yükselmeye devam ediyor olması. Uzman yatırımcı Lawrence G. McMillan, “fiyat kraldır” diyerek S&P 500’deki yükselişlere dikkat çekti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 endeksi ölçüt alındığında borsaların genelinde yükseliş trendi sürüyor ve tüm zamanların gün içi ve kapanış rekorları ard arda geliyor. Bu durum piyasaların içerisindeki bazı olumsuz farklılaşmalara rağmen gerçekleşiyor. Ancak S&P 500’de güçlü pozitif seyrin devam ediyor olması endişeleri arka plana itiyor. Endeksin iki kez test edilen destek seviyesi 4370 puanda.

Bu destek seviyesi sabit kaldığı sürece negatif ayrışmalar küçük farklar yaratacak. 4370 seviyesinin altında diğer destek seviyeleri de bulunuyor. 4233, 4165 ve 4060. Bu seviyelerin de son ikisi test edildi. Ancak 4370 şimdilerde S&P 500 için “kilit” destek seviyesi ve bu seviye kırıldığında daha ayı piyasası tarafında bir görünüm oluşacak. McMillan Volatility Band (MVB) satış sinyali de destek seviyelerinin üzerinde.

S&P 500’de volatilite düşüşe geçti ve endekste büyük bir ‘sat’ sinyali kısa vadede düşük ihtimal taşıyor. Endekste gün içi volatilite dalgalanmaları da, endeksteki yükselişe rağmen düşüyor. Bu da endeksin volatilitesinin %11’e düşmesine neden oldu. Halihazırda volatilite kaynaklı bir ‘sat’ sinyali varlığını koruyor olsa da 20 günlük volatilite ortalaması %9’a düştüğü takdirde bu da ortadan kalkacak.

Hisseler için alım satım opsiyonu oranları da ‘sat sinyali’ seviyelerinde seyrediyor. Market Watch tarafından yapılan analize göre ise bu oranların yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

Hisselerde alım satım opsiyonu oranlarının artması ise hisseler için ayı piyasası görünümünü beraberinde getiriyor. Bu oranlar temmuz ayının ilk dönemlerinden bu yana sat sinyali veriyordu ancak S&P 500 bu süreçte sinyalleri görmezden geldi. Bunun yerine “ortalama” hisse o dönemden bu yana güçlük çekiyor. Bu da piyasalardaki verilerin iyi görünmediği noktalardan bir tanesi. Yatırımcılar bu hisselerde satım opsiyonu pozisyonlarını satın aldı ve bu da oranların yükselmesine neden oldu.

Pazar genişliği de piyasalar için bir başka sorun oluşturmaya devam ediyor. Genişlik (breadth) ölçütleri alım sinyalleri seviyesinde kalmaya başardı ve bu cesaret verici. Ancak yine de olması gerekenden çok daha zayıf bir görünüm hakim. Normalde S&P 500’de ard arda gelen rekorlar görüldüğünde genişlik de oldukça elverişli olur ve bu genişlik osilatörlerinde oldukça fazla alım olurdu.

Şimdilerde ise durum bu şekilde değil. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre NYSE’de yeni 52 haftalık yükselişler, 52 haftalık düşüşlerden fazla olmaya devam ediyor. Bu da göstergelerin boğa piyasası tarafında kalmasını sağlıyor. VIX volatilite endeksinin seviyeleri de hisseler için boğa piyasası sinyalleri vermeye devam ediyor. VIX’in 20 Temmuz’da gösterdiği “yükseliş piki” alım sinyali e varlığını koruyor.

Dahası VIX’te trend aşağı yönlü: Endeks 20 günlük hareket ortalamasının altında seyrediyor, bu da 200 günlük hareket ortalamasının altında. Bu durum ise hisseler için bir başka boğa piyasası göstergesi. Son olarak volatilite türev araçları da boğa piyasası sinyalleri veriyor. VIX vadelileri VİX’in üzerinde fiyatlarla işlem görüyor.

Satış hacmi pandemi öncesi seviyenin üzerine çıktı

 

Bitcoin 46 bin doları aştı

 

Bilançoya piyasa olumlu tepki verebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)