E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar kritik yaz testinde---

Borsalar kritik yaz testinde

Borsalar kritik yaz testinde
22 Temmuz 2024 - 11:04 borsagundem.com

ABD borsaları yaz aylarında kritik bir sınavla karşı karşıya.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran güçlü rallinin mimarı dev teknoloji şirketlerinde gerileme, endekslerin yaz aylarında büyük bir sınavla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, dev teknoloji hisselerinin liderliği olmadan borsaların yaz aylarında güçlü kalıp kalmayacağını merak ediyor.

Borsalar zor bir dönemden geçiyor

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, ABD borsalarında dev sermayeli teknoloji hisselerinden uzaklaşmanın daha geniş bir geri çekilmeye dönüşmesiyle piyasa sallanıyor.

ABD hisse senetleri, yatırımcıların S&P 500 Endeksi'ne hakim dev şirketlerin hisselerini hisse senedi piyasasının diğer alanları lehine elden çıkarmalarının ardından volatilitenin artmasıyla birlikte, dev teknoloji şirketlerinin ötesinde yakın zamanda yaşanan yükselişin ardından zor bir dönemden geçiyor.

Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, S&P 500 Endeksi Cuma günü art arda üçüncü günde de düşerek Temmuz başından bu yana en düşük seviyesinde kapandı. Yardeni Research paylaştığı notta, “Big Tech olarak da bilinen ve bir grup dev sermayeli şirketten oluşan ‘Muhteşem Yedili'nin hisselerinden faiz oranına duyarlı hisse senetlerine geçiş, 11 Temmuz'da beklenenden daha soğuk bir enflasyon raporunun ardından hızlandı” diyor.

Daha fazla ekonomik veriye ihtiyaç var

Yardeni notunda, “Enflasyondaki düşüş sinyallerinin yatırımcıların Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğine dair güvenini artırdığı ve bunun da küçük ölçekli hisse senetlerine ve finans, emlak, kamu hizmetleri, sanayi ve malzeme gibi sektörlere yönelmeye yol açtığı görülüyor” deniliyor.

Charles Schwab'ın baş yatırım stratejisti Liz Ann Sonders'a göre, ABD hisse senetlerindeki boğa piyasasının genişlemeye devam etmesi için yatırımcıların muhtemelen yakın zamanda küçük sermayeli şirketlerde ‘büyük bir yükseliş’e yol açan türden daha fazla ekonomik veri görmesi gerekiyor.

Sonders, rallinin hala güçlü olup olmadığı muhtemelen yatırımcıların Fed'in belki de Eylül ayı gibi yakın bir zamanda para politikasını gevşetmeye başlayacağını güçlendiren uysal enflasyon verilerini görmesine bağlı olacağını ifade ediyor. Sonders, küçük sermayeli şirketlerin son zamanlardaki ‘aşırı üstün performans’ının ise muhtemelen devam etmeyeceğini söylüyor.

Resesyon olmasa da ‘ekonomik yavaşlama’ kesin

ABD borsaları Cuma gününü düşüşle kapattı; S&P 500 Endeksi, bilgi teknolojisi sektörünün yüzde 5,1 oranında düşmesiyle Nisan ayından bu yana en kötü haftasını kaydetti.

Yaklaşık 3 trilyon dolar piyasa değerine sahip bir teknoloji devi olan yapay zeka çip üreticisi Nvidia’nın hisseleri, haftayı yaklaşık yüzde 8,8 oranında kayıpla tamamladı. Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla ve Meta Platforms’u elinde bulunduran Roundhill Magnificent Seven ETF’i ise haftalık bazda yüzde 4,8'lik bir düşüş yaşadı.

Roundhill Magnificent Seven ETF'ine atıfta bulunarak orta ölçekli ve küçük ölçekli hisse senetleri de dahil olmak üzere ABD borsasının diğer bölümlerinin 10 Temmuz'dan 18 Temmuz'a kadarki performansını takip eden Yardeni Research, finans sektöründeki ABD küçük ölçekli hisse senetlerinin bu dönemde en büyük kazanımları kaydettiğini ancak Roundhill Magnificent Seven ETF’inin en büyük kayıpları gördüğünü belirtiyor.

Rotasyon küçük çaplı ve geçici olabilir

Wells Fargo Investment Institute’ün kıdemli küresel piyasa stratejisti Scott Wren, yatırımcıların büyük hisse senetlerine fazla ağırlık verdiğini ve son dönemdeki rotasyonun küçük çaplı ve geçici olduğunu düşündüğünü söylüyor ve “Hala zayıf durumdayız” diyor. Wren’e göre, ekonomi hala ‘yumuşak iniş’ olacağını düşündüğü seviyeye doğru yavaşlarken küçük sermayeli hisse senetlerine geçmek için henüz çok erken. Wren, “Resesyon yaşayacağınızı düşünmüyorum ancak yavaşlama yaşayacağımız neredeyse kesin” diyor.

Bu hafta yatırımcılar ABD'nin ikinci çeyrekteki ekonomik büyümesine ilişkin bir tahmin alacak; Ekonomik Analiz Bürosu'nun (Bureau of Economic Analysis) 25 Temmuz'da gayri safi yurt içi hasıla tahminini yayınlaması planlanıyor. Haziran ayında Fed'in tercih ettiği enflasyona ilişkin bir okuma olan Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi göstergesinin de 26 Temmuz'da açıklanması bekleniyor.

Goldman Sachs Asset Management'ın çok sektörlü sabit gelir yatırımı başkanı Lindsay Rosner, enflasyonun ‘normalleştiğini’, iş gücü piyasasının ise ‘soğuduğunu’ söylüyor ve ekliyor: “Fed'in Eylül ayında gösterge faiz oranını düşürmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu düşünüyoruz.”

Volatilite yükseliyor

Bu arada, ABD borsalarında volatilitenin geçen hafta belirgin şekilde arttığı gözleniyor. FactSet verilerine göre Cboe Volatilite Endeksi Cuma günü 16,52'ye kadar yükseldi ve haftayı yüzde 32,6 oranında yükselişle tamamladı. Bu, Mart 2023'ten bu yana en büyük haftalık artışa işaret ediyor. Yine de borsanın korku göstergesi olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi, Cuma günü 20 civarındaki uzun vadeli ortalamasının altında sona erdi.

Pazar günü Joe Biden’ın X'teki bir gönderide Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i Demokratların başkan adayı olarak desteklediğini söyleyerek Beyaz Saray yarışından ayrıldığını duyurmasının ardından Rosner, “Bu, portföyünüzde tahvil bulundurmak için iyi bir zaman” dedi ve nispeten yüksek getirilerin fırsatına ve sabit gelirin volatiliteyi aşmada sahip olabileceği role işaret etti.

S&P 500 Cuma gününü 5.505 puanda kapattıktan sonra bu yıl şu ana kadar yüzde 15,4 oranında yükselişini sürdürüyor. Dow Jones Piyasa Verilerine göre bu, 16 Temmuz'daki rekor yüksek kapanışın yüzde 2,9 oranında altında bir seviyeye karşılık geliyor.

Endeks, 27 Ekim 2023’te gördüğü 52 haftanın en düşük seviyesinden yüzde 33,7 oranında yükseldi. Wren, S&P 500'ün bu kadar güçlü bir yükselişin ardından bazı kazanımları geri vermesi gerektiğini söylüyor.

Her 10 buçuk ayda bir yüzde 10’luk gerileme

Wren'e göre borsa yaklaşık her 10 buçuk ayda bir ortalama yüzde 10'luk bir gerileme görme eğiliminde. Bu verinin, böyle bir düzeltmeye yönelik tahminlerin 'cesur bir çağrı’ olmadığı anlamına geldiğini belirten Wren, S&P 500'ün Ekim ayındaki en düşük seviyesinden toparlanmasından bu yana yüzde 10'luk bir düşüş görmediğini hatırlatıyor.

S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq geçen hafta düşerken Dow Jones ise üst üste üçüncü haftada da yükseliş kaydetti. ABD'deki küçük çaplı hisse senetlerine odaklanan Russell 2000 Endeksi de haftalık bazda yüzde 1,7 oranında değer kazandı.

Rosner, yatırımcıların nefes aldıklarını söylüyor ve bu mola verişte “Yumuşak iniş anlatısı oldukça etkili” diyor.

Ünlü yatırımcıdan borsada 'tarihi balon' uyarısıÜnlü yatırımcıdan borsada 'tarihi balon' uyarısı

 

Borsada rotasyon kısa sürecekBorsada rotasyon kısa sürecek

 

Borsa rallisi devam mı edecek yoksa düzeltme derinleşecek mi?Borsa rallisi devam mı edecek yoksa düzeltme derinleşecek mi?

 

Goldman Sachs: Borsada dipleri satın almayınGoldman Sachs: Borsada dipleri satın almayın

 

Borsa yatırımcılarının en büyük korkularından biri sona eriyorBorsa yatırımcılarının en büyük korkularından biri sona eriyor

 

'Hisse senetlerinin alternatifi yok' mottosu yeniden demode oluyor'Hisse senetlerinin alternatifi yok' mottosu yeniden demode oluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)