E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar ralli için FED’i bekliyor---

Borsalar ralli için FED’i bekliyor

Borsalar ralli için FED’i bekliyor
26 Mayıs 2022 - 10:57 borsagundem.com

Küresel borsalarda güçlü bir rallinin gerçekleşmesinin tek yolu FED’in şahin politikalarını yavaşlatması. Borsa uzmanları zayıf gelmesi beklenen ekonomik verilerin ardından yıl sonuna kadar FED’in bu yöne itilebileceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda hafta boyunca görülen yükselişler küresel yatırımcıların piyasalara ilişkin karamsar öngörülerini değiştirmedi. Borsa araştırmaları firmaları Stifel ve DataTrek’in piyasalara ilişkin paylaştığı notlara göre borsalarda yıl boyunca görülen düşüşler ABD Merkez Bankası’nın (FED) mevcut sıkılaştırma politikalarını devam ettirmesi halinde etkilerini hissettirmeyi sürdürecek.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından FED pandemi teşviklerini bir kenara bırakmış ve Mart ayında 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artırmıştı.

ABD Merkez Bankası bu ayın başlarında ise sıkılaştırma politikalarını derinleştirdi. FED Mayıs ayı toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımına gitti ve 9 trilyon dolarlık bilançosunu da düşürme planının sinyallerini verdi. FED’in gelecek hafta itibariyle bilanço düşürme planına başlaması bekleniyor.

Insider’ın haberine göre FED’in bu yaz boyunca iki kez daha 50 baz puanlık faiz artırımı yapmayı planlaması ayı piyasasından toparlanmaya çalışan hisse senetleri içinse en büyük engeli oluşturuyor. Yılbaşından bu yana Nasdaq 100 Endeksi %30 oranında düştü. Aynı süreçte S&P 500 Endeksi ise yaklaşık %20 düşüş gösterdi.

Ancak FED’in parasal sıkılaştırma politikasını yavaşlatması veya duraklatması için Stifel’e göre üç ana unsurun görülmesi gerekecek: benzin fiyatlarının düşmesi, düşük enflasyon ve düşük gayrisafi büyüme. Diğer bir deyişle ekonomi için kötü haberler yatırımcılar ve borsa için iyi haberlere dönüşebilir. Stifel, bu faktörlerden bazılarının bu yılın dördüncü çeyreğinde gerçekleşmesini bekliyor ve bu da hisse senetlerini yıl sonuna kadar bir ralli için hazırlayabilir.

Borsalardaki satış dalgasının ve hızlı faiz artırımlarının ekonomiye halihazırda zarar verdiğine dair bazı işaretler de var. ABD’de mortgage faiz oranlarının %5’in üzerine çıkmasıyla, işten çıkarmaların yükselmesiyle ve tüketicilerin emeklilik birikimlerini korumak amacıyla harcamalarını azaltmasıyla yeni konut satışları Nisan ayında %17 düştü.

DataTrek verilerine göre Wall Street borsalarındaki mevcut düşüşü öncekilerden ayıran unsur FED’in hisse senetlerindeki satışları enflasyonla mücadele için bir araç olarak görmesi ve memnuniyetle karşılaması.

DataTrek’in Kurucusu Nicholas Colas konuyla ilgili açıklamasında, “Düşük hisse senedi fiyatları, şirketlere agresif işe alımlardan ve ücret enflasyonunu beslemekten vazgeçmelerini söylüyor. Düşüşler ayrıca servetlerde negatif etki yaratarak tüketici harcamalarını düşüren bir etki yaratıyor. FED ayrıca, S&P 500'ün Şubat 2020'deki pandemi öncesi zirvesi olan 3.386 puanın hala %15 üzerinde olduğunu biliyor. Uzun vadeli ABD hisse senetleri sahipleri hala makul getirilere sahip” ifadelerine yer verdi.

Ancak Stifel’e göre FED şimdilik sıkılaştırma politikalarına sadık kalacak ve yatırımcılar da bu süreçte büyüme odaklı hisse senetleri yerine değerinin altındaki hisseleri tercih etmeli.

Stifel’den Barry Bannister portföy tercihlerine ilgili yorumlarında, “FED şahin politikalara daha az ağırlık verene kadar ve petrol piyasası bozulana kadar 10’a 3 oranla savunma odaklı değer hisselerinde ve seçilmiş büyüme hisselerinde kalacağız” ifadelerine yer verdi.

Piyasalar FOMC tutanaklarının etkisinde olacak

 

Dolar faiz kararı öncesi yükselişini sürdürüyor

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)