E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar satış baskısından kurtulamadı---

Borsalar satış baskısından kurtulamadı

Borsalar satış baskısından kurtulamadı
26 Mart 2018 - 09:03 borsagundem.com

Küresel piyasalar ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları nedeniyle tedirginlik altında düşüyor

ABD ile Çin arasında ticaret savaşı endişeleri nedeniyle Asya borsaları bir günü daha satış baskısı altında geçiriyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi art arda dördüncü seansta da gerileyerek yüzde 0.2 ekside bulunuyor.

Asya piyasalarındaki gerilemeye karşılık geçen haftayı sert düşüşle kapatan S&P 500 vadeli
işlemleri artıda seyrediyor. ABD'li şirketlerin Çin piyasasında daha kolay faaliyet göstermesi için iki ülkenin görüşmelere başladığını bildiren Wall Street Journal haberinin ardından S&P 500 vadelileri yüzde 0.6 yükseldi.

Ancak haber Asya borsalarına destek olmadı. Japonya'nın Nikkei endeksi açılışta altı ayın dip seviyesine indikten sonra yüzde 0.6 ekside, Çin hisse endeksleri ise yüzde 1'in üzerinde kayıpla hareket ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve aluminyuma getirdiği gümrük vergilerinin ardından Çin'den ithal edilen 60 milyar dolara kadar büyüklüğe sahip ürüne gümrük vergisi getiren muhtırayı Cuma günü imzaladı.

Çin ise bunun ardından ABD'den ithal 3 milyar dolar tutarındaki ürüne ek gümrük vergisi getirmeyi değerlendirdiğini açıklayarak misillemeye hazır olduğunu gösterdi. 

DÖVİZ

Dolar, devam eden küresel ticaret savaşı endişeleriyle yen karşısında 16 ayın dip seviyesini görürken, Tokyo'daki yolsuzluk skandalı da dolar/yen kuru üzerinde etkili oluyor. Dolar/yen kuru 104.560 ile Kasım 2016'dan bu yana en düşük düzeye indikten sonra 104.835 seviyesinde bulunuyor. Dolar geçen hafta yine küresel ticaret savaşı endişeleriyle yen karşısında yüzde 1.2 değer yitirmişti.
Geçen hafta dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanan euro , bugün hafif artıda 1.2364 dolardan işlem görüyor.
Dolar endeksi ise 89.453 ile geçen haftanın kapanış seviyesine ve yine geçen hafta gördüğü bir ayın dip seviyesi olan 89.356'ya yakın seyrediyor.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ile Çin arasında dış ticaret politikası mücadelesi nedeniyle baskı altında kalarak seans başındaki kazanımlarını geri verdi. ABD ile Çin arasında ticaret savaşı başlayacağı endişeleri nedeniyle Asya borsaları art arda dördüncü seansta da geriledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal 60 milyar dolar tutarında ürüne gümrük vergisi getirecek muhtırayı Cuma günü imzalamasının ardından piyasalarda satış baskısı yaratan ticaret savaşı kaygıları sürüyor.
Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 0.3 kayıpla 70.24 dolara indi. 

ALTIN

Altın fiyatları ABD ile Çin arasında ticaret savaşı endişelerinin tetiklediği riskten kaçış sonrası yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesiyle birlikte beş haftanın zirve seviyelerindeki seyrini korudu. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,350.76 dolara kadar yükseldikten sonra yüzde 0.1 artıda 1,348.66 dolarda bulunuyor. Altın geçen hafta yüzde 2.6 yükselişle Eylül 2017'den bu yana haftalık bazda en güçlü kazanımı kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)