E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar stratejik kırılma noktasında---

Borsalar stratejik kırılma noktasında

Borsalar stratejik kırılma noktasında
08 Şubat 2022 - 10:18 borsagundem.com

ABD borsaları 2022 yılı başından bu yana düşüşte. S&P 500 endeksinin ise şimdi ulaştığı kırılma noktası, önümüzdeki dönemde endeksinin yönü hakkında sinyaller verecek.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları önümüzdeki birçok çeyreğin gidişatını belirleyecek bir karar noktasına ilerliyor. Yatırımcılar ise güçlü ekonomi ve güçlü istihdam piyasasının, hızla yükselen enflasyon baskısının etkilerini telafi etmeye yetip yetmeyeceğini düşünüyor. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (FED) pandemi döneminde yürürlüğe koyduğu elverişli para politikalarının da ortadan kalkması endişe uyandırıyor. ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 haftaya 4,619 ile 4,444 puan arası kritik bir pencerede başladı.

Bu seviye yüksek ihtimalle endeksin önümüzdeki önemlerde yükseliş gerçekleştirebilmesi için stratejik seviyesi haline gelecek. Forbes’un haberine göre ABD borsalarından gelen sinyaller bu önemli karar noktasının sonunda bir ayı piyasasına işaret ediyor ancak bu tezin gerçekleşmesi için CBOE volatilite endeksinde (VIX) 24,00’ın üzerinde kalıcı bir yükseliş görülmesi gerekiyor. S&P 500 geçtiğimiz haftayı 4,501 seviyesinde kapattı ve hafta boyunca %1,6 yükseliş gösterdi. Ancak son dönemde 4,729 ila 4,238 puan seviyesi arasında güçlü bir destek seviyesinden sert yükseliş göstermesine rağmen, endeks 2022 yılı başından bu yana halen %5,6 düşüşle seyrediyor.

Endeks geçtiğimiz haftayı 200 günlük hareket ortalamasının üzerinde tamamladı. 4,444 puan seviyesinde olan bu ortalama önemli destek seviyelerinden bir tanesi. Ancak endeks aynı haftayı 50 günlük hareket ortalamasının da altında bitirdi. 4,619 puan olan bu seviye önümüzdeki günlerde bir direnç seviyesi olarak dikkat çekecek.

Bu iki seviye bu hafta ABD borsalarında yakından izlenecek. Dahası iki seviye arasındaki alan ABD borsalarında çeyreğin gidişatını belirleyecek bir stratejik karar noktası oluşturuyor. Bu şekilde 2021’in dikkat çeken yukarı yönlü trendlerinin devam edip etmeyeceği ve çok daha derin bir düzeltme düşüşünün yaşanıp yaşanmayacağı belirlenecek. 4 Şubat cuma günü değişim oranı, hisse/tahvil performans karşılaştırması, kurumsal bilançolar, yatırım akışı, işlem hacmi, piyasa genişliği gibi unsurlardan oluşan Asbury 6 ölçeği negatifte seyretti.

Bu model 14 Ocak tarihinden bu yana negatif alanda kalmaya devam ediyor. S&P 500 endeksi o dönemden bu yana %9,5 düşüş gösterdi. Asbury Research tarafından tasarlanan ve risk yönetimi modeli olarak kullanılan ölçüt, yatırımcıların günlük kontrolleri için tasarlandı. Model önde gelen endekslerin kısa vadeli hareketlerinden çok daha fazlasını vurguluyor.

Piyasalarda 2021 yükselişlerinin geri döneceğini düşünmek için ise 6 ölçütte de pozitif alana geri dönülmesi gerekiyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre VIX volatilite endeksi ise 23,90 seviyesinde oldukça yüksek seyrediyor. Bu seviye S&P 500’de taktiksel alım fırsatları ile düşüşlerin devam edip etmeyeceğine dair bilgi verecek bir sınır görevi görüyor. VIX cuma gününü 23,22’de kapattı ve 24,00 sınırının bir miktar altına indi. 23,90 ve 24,00 seviyelerinin altındaki düşüş bu hafta istikrarlı bir şekilde devam ettiği takdirde, bu taktiksel bir boğa algısını beraberinde getirebilir.

Aynı zamanda S&P 500’ün de 2021’in yükseliş trendlerine dönebileceğinin sinyallerini verebilir. Bunun karşısında 24,00 seviyesi üzerinde yükseliş gerçekleşirse, bu S&P 500 için ayı piyasası sinyalleri verecek ve endekste çok daha büyük ve uzun süreli düşüşleri beraberinde getirebilecek. ABD borsaları şimdi stratejik bir kırılma noktasında. S&P 500’ün 4,619-4,444 penceresinden nasıl çıkacağı, volatilite verileriyle birlikte endeksin önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği hareketleri belirleyecek.

Bugün önerilen hisseler

 

Borsa güne yatay başladı

 

Piyasalar Fed'in Mart ayında 50 baz puan artırabileceğini fiyatlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)