E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalara ilişkin yıllık tahminler hatalarla dolu---

Borsalara ilişkin yıllık tahminler hatalarla dolu

Borsalara ilişkin yıllık tahminler hatalarla dolu
21 Aralık 2021 - 18:10 borsagundem.com

Yatırımcı genellikle borsalarda dengeleri nelerin değiştirebileceği üzerine düşünerek yatırımlarını bu tahminlere göre ayarlamaya çalışır. Ancak geçen yıla ilişkin tahminler bu öngörülerin başarısızlığını bir kez daha ortaya koyuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar ilişkin uzun vadeli tahminlerin birçoğu aradan bir sene geçtikten sonra başarısızlıkla sonuçlanıyor. Financial Times yazarı Robin Wigglesworth gelecek seneye ilişkin bazı ekonomik verilerin eksiksiz verilmesi halinde bile tüm denklem ortaya çıkmadığı sürece hata yapmanın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wigglesworth’ün uzun vadeli olarak savunduğu yatırım stratejisi ise pasif yatırımlar. İşte borsa yazarının o yazısı:

“Geçen yıl bir kâhinin size ABD enflasyon oranının Noel'e kadar yüzde 6,8 ile 40 yılın en yükseğine yükseleceğini söylediğini düşünün. Çoğu yatırımcı portföylerindeki tüm sabit gelirleri hemen temizler ve göz alıcı büyüme odaklı hisse senetlerini uzun uzun incelerdi.

Bunun yerine, 10 yıllık ABD Hazinesi getirisi, yıla başladığı yerden sadece yarım puan artışla yüzde 1,4'te ilerliyor. Herhangi bir enflasyon kokusuna karşı aşırı duyarlı olması gereken 30 yıllık ABD devlet tahvili getirisi bile sadece yüzde 1,6'dan yüzde 1,8'e yükseldi.

Tabii ki, tahvil piyasası varlıkları bu yıl gerçekten baskı altındaydı ve borsanın en büyük pandemi dönemi kazananlarının çoğu son zamanlarda geriye düştü. Bununla birlikte, 2021'in en yaygın olarak beklenen makroekonomik değişkeninin önceden bilinmesi bile size mutlaka para kazandırmayacaktı. Bu da finansal piyasaların ne kadar hoş bir şekilde aşağılayıcı olabileceğini gösteriyor.

Bununla birlikte, eski tahminlerin üzerinden gitmek ve ne kadar iyi performans gösterdiğini incelemek yine de değerlidir. Gazete köşe yazarları bile kendilerini sorumlu tutmalı ve umarım ki hatalarından ders almalıdır. Ya da kazara da olsa doğru çağrılarda bulundukları konusunda dürüst olmalıdır.

Bir yıl öncesinde, Wall Street'in bu yıla ilişkin sıra dışı görülebilecek hafifi karşıt senaryoları içeren tahminleri yazmıştım. Genel olarak kötü tahminler değillerdi, ama bir Robinhood hesabı açmam ve kendimi bir gündelik tüccar olarak yeniden keşfetmem için yeterince iyi değillerdi.

İlk tahminim, büyüme odaklı hisselerin değerinin altındaki hisseleri tekrar geride bırakacağı yönündeydi. Bu düşünce Beyaz Sarayın büyük teknoloji hisselerine antitröst saldırısını erteleyeceği ve ABD Hazinesi getirilerinin sakin kalacağı görüşüne dayanıyordu. Geçen bahar değerinin altındaki hisselerinin güçlü performansı göz önüne alındığında bu yakın bir tahmindi. Ancak MSCI ABD Büyüme Endeksi yıl başından bu yana %25 yükselmiş durumda ve MSCI ABD Değer Endeksi’nin %21’lik getirisini geride bıraktı.

Enflasyonla ilgili öngörülerimde ise işler daha da kötüleşiyor. Evet, Hazine verimlerinin yılı anlamlı bir şekilde daha yükselişle bitireceği ama sakinleşebileceği öngörüsü yerindeydi. Ancak ana argümanım ‘enflasyon sakin kalacak’ fikri komik derecede yanlıştı.

Gelişmekte olan piyasalarla ilgili çağrılarım daha iyiydi, ancak şanslıydı. Her ne kadar performans argümanlarının sağlam olduğuna dikkat çeksem de, "İyimserlik bu kadar yüksek olduğunda gelişmekte olan piyasaların genellikle kötü bir hayal kırıklığına doğru ilerler" ifadelerini kaydettim. Çin'in piyasayı sarsan piyasa düzenleyicisi çöküşünden sonra şans eseri kazandığımı iddia etmeme izin verdiğin için teşekkürler Şi Jinping.

Bir sonraki karşıt senaryom ise “volatilite açığıydı” ve birçok yatırımcının piyasa türbülanslarına karşı sigorta için fazla ödeme yapacağına Mart 2020'de birçok satıcınınsa yanıp bittiğine dayanıyordu. Uzak bir tahmindi. Ancak ProShares Short Volatilite Vadelileri ETF’si bu yıl neredeyse %30 geri dönüş sağladı. Bu da karşıt görüşlü yatırımlar için beklenmedik bir zaferdi.

Sonraki iki tahmin daha iyiydi. Sadece ABD Doları’nı çevreleyen karamsarlığın aşırıya kaçtığını önermekle kalmadım. (Küresel Dolar Endeksi 2021’de %7 tırmandı.) Demokratların her iki Georgia Senatosu yarışında da zafer kazanma ihtimalini gündeme getirerek, bunun büyük mali teşviklerle Demokratların çok daha iddialı bir gündem izlemelerini sağlayacağını söyledim.

Tabii ki, gerçek şu ki, belirsiz veya şanslı bir şekilde doğru yaptığım her şey genellikle hala eksik veya hatalı argümanlardan kaynaklanıyor. Enflasyonun anlamlı bir sorun haline gelmeyeceği yönündeki temel tahminim tamamen yanlıştı. George'daki Demokratların zaferinin piyasa türbülansında bir sıçramaya yol açacağı tahminim de çabucak yıkıldı.

Piyasalarda, bireylerin zaferlerinin kendi başarıları sayesinde olduğu sonucuna varmak her zaman caziptir. Herhangi bir başarısızlık da ABD Merkez Bankası, pasif yatırımlar veya başka bir uygun günah keçisinin hatası olmalıdır.

Yine de açılış senaryosunun gösterdiği gibi, bazı öngörülerle yetenekli olsak bile, bunlara göre başarılı bir yatırım yapmak çok zordur. Ara sıra doğru yapmak beceri veya şans sayesinde olabilir, ancak bunu uzun vadede yapmak, ortaya çıkan akıl almaz veriler göz önünde bulundurulduğunda insan ötesinde ve neredeyse bir Herkül görevidir.

Bu nedenle tamamen kitabımdan alıntı yapma riskini alarak (Bazı okuyucular yakın zamanda endeks fonunun tarihi hakkında bir kitap yayınladığımı duymuş olabilir.) 2022’de her ne olursa olsun pasif bakış açısının halen aktif yatırımlardan daha iyi performans göstereceğini düşünüyorum.

Metaverse alanında hangi yatırımlar kazandıracak?

 

2022 için 4 büyük kripto tahmini

 

Wall Street geri dönüş rallisi için yeterince karamsar değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)