E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda çeşitlendirme stratejisi büyük bir yalan mı?---

Borsalarda çeşitlendirme stratejisi büyük bir yalan mı?

Borsalarda çeşitlendirme stratejisi büyük bir yalan mı?
30 Eylül 2024 - 15:51 borsagundem.com

Ünlü hedge fonu yöneticisi Mark Spitznagel piyasaların ‘siyah kuğu’ bölgesine girdiği uyarısında bulundu. Spitznagel yatırımcıların portföylerini savunmak için ‘çeşitlendirme yalanına’ kanmaması gerektiğini söyledi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar geçtiğimiz ay resesyon korkularıyla önemli bir geri çekilme yaşadı. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimleri ve Çin’in ekonomik teşvik önlemleri sayesinde borsalar yeniden rekor seviyelere yükseldi.

Fortune’un haberine göre hedge fonu Universa Investments’ın Kurucu Ortağı ve Baş Yatırım Sorumlusu Mark Spitznagel ise piyasalardaki gelişmelerin tahminleriyle uyumlu olduğunu söyledi.

Spitznagel daha önceki bir açıklamasında ekonomik verilerin FED’in beklentileriyle uyuşmasıyla piyasaların toparlanacağını söylemişti. Ancak ünlü hedge fonu yöneticisi bir resesyonun yaklaştığını ve bunun faiz politikasında büyük değişimlerin sinyali olduğunu da sözlerine eklemişti.

Borsa uzmanına göre mevcut piyasa ortamında bu öngörüler tarihin en büyük piyasa balonunun yakında patlayacağını işaret ediyor. Bu durum FED’i sonunda ‘kahramanca bir hamle yapmaya’ zorlayabilir. Fakat bu aynı zamanda ekonominin stagflasyona mahkum edileceği anlamını taşıyor.

Spitznagel Bloomberg’deki açıklamasında borsaların kısa vadede ‘saf coşku’ görmeye devam edeceğini söyledi. Ancak hedge fonu yöneticisine göre ekonomik veriler yıl sonuna doğru beklentilerle aynı doğrultuda olmaktan çıkacak.

Ünlü hedge fonu yöneticisi borsalara dair sık sık karamsar uyarılar vermesiyle tanınıyor. Spitznagel’ın fonu da ‘siyah kuğu’ olarak bilinen öngörülemez ve olası gözükmeyen ekonomik felaketlerden kaynaklanabilecek kayıpları önlemeyi amaçlayan bir strateji üzerinde uzmanlaşıyor.

Borsa uzmanı ABD Hazinesi tahvil faizleri eğrisinin tersine dönmesinin ardından geri sayımın işlemeye başladığı konusunda uyardı: 

“Siyah kuğu alanına girdiğiniz zaman burasıdır. Siyah kuğular her zaman pusudadır. Ama şimdi onların bölgesindeyiz.”

Spitznagel belirli bir katalizöre işaret etmek yerine merkez bankalarının yükselen enflasyonu dizginlemeye çalıştığı 2022’de başlaya FED’in agresif faiz artırımı döngüsünün gecikmeli etkisine işaret etti. Borsa uzmanına göre bu gecikmeli etki genel ekonomi ortamında hissediliyor.

Mevcut riskli ortama rağmen Spitznagel, yatırımcıların büyük bir kısmı tarafından tercih edilen çeşitlendirme yöntemine yönelik geleneksel yaklaşımlara karşı uyarıda bulundu. Borsa uzmanı bu yöntemin aslında portföyü çok daha kötü hale getirebileceğini belirtiyor:

“Çeşitlendirme ya da ‘kötüleştirme’ insanların dikkatini oranlama varyantlarına, risk getirilerine yönlendiren bir modern portföy teorisi. Bunlar yıllar içerisinde insanları daha fakir yapan unsurlardır. Problem arayışındaki bir çözüm gibidir. Çeşitlendirme, birçok insan tarafından lanse edildiği gibi bir ‘kutsal kase’ değildir. Bu aslında büyük bir yalan."

Borsa uzmanına göre yatırımcıların, portföylerinin iyi piyasalarda ve kötü piyasalarda nasıl performans göstereceğini düşünmeleri ve her iki sonuçtan da tatmin hissediyor olmaları gerekiyor.

Spitznagel, "Kendimizi piyasadan değil, kendimizden korumamız gerekiyor. Piyasayı değil, kendimizi tahmin etmeliyiz. Bu iki senaryoda ne yapacağımızı düşünmemiz gerekiyor: Piyasalar patlama yaparsa veya çökerse... Borsaların yükselebilmesi için düşmesi düşebilmesi için yükselmesi gerekir. Bizi ise tıpkı pokerde olduğu gibi pozisyonlarımızdan çıkarmaya çalışır. Bu yüzden düşen varlıkları satıp yükselenleri satın almamıza neden olabilir. Bunu yapmadığımızdan emin olmamız gerekiyor" dedi.

Boğa piyasası artık yapay zekadan ibaret değilBoğa piyasası artık yapay zekadan ibaret değil

 

Faiz indirimleri hangi hisse senetlerine yarayacak?Faiz indirimleri hangi hisse senetlerine yarayacak?

 

Yaz aylarında borsadan kaçanlar şimdi ne yapmalı?Yaz aylarında borsadan kaçanlar şimdi ne yapmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)