E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?---

Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?

Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?
09 Ağustos 2024 - 11:22 borsagundem.com

Pazartesi günkü sert satış dalgasının ardından yatırımcıların endişeleri bir nebze de olsa yatıştı. Ancak uzmanlar yeni düşüşlerin yaklaşmakta olabileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar son haftalarda yeni resesyon endişeleri, zayıf şirket bilançoları ve denizaşırı para politikaları nedeniyle sarsıldı. Yatırımcılar yeniden sakinlik kazanmış gibi görünüyor. Ancak uzmanlar kaosun hemen bitmeyeceği konusunda uyarıyor

ABD borsaları çarşamba günkü kapanışta 16 Temmuz’daki zirvesinden %8 gerileyerek 5.200 puanın altında işlem gördü. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi de aynı dönemde %13 geriledi. İki endeks de perşembe günü yükselişteydi. Borsagundem.net'in derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi perşembe gününü %2,3 yükselişle kapatırken Nasdaq’da ise %2,87’lik artış kaydedildi.

Wall Street endekslerindeki olağanüstü dalgalanmalar cuma günü açıklanan ABD istihdam raporunun beklentilerin altında gelmesiyle ateşlendi. ABD’deki işsizlik oranı Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviye olan %4,3’e yükseldi. Veriler Wall Street çevrelerinde ekonomik büyümenin yavaşladığı ve şirket kârlarının zarar görebileceği endişelerini artırdı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), 31 Temmuz'da enflasyonu düşürmek ve para birimini desteklemek amacıyla gösterge faiz oranını artıracağını açıkladı ve para politikasını daha da sıkılaştıracağını bildirdi. Açıklama, Japon hisse senetlerine zarar verdi. Yatırımcıların Japonya'da ucuza borç almaya ve fonları denizaşırı ülkelerde daha yüksek getirili varlıklara yatırmaya odaklanan "taşıma ticareti" (carry trade) aniden çözüldü. Küresel piyasalarda satış dalgası körüklendi. BoJ çarşamba günü geri adım attı ve şimdilik faiz oranlarını daha fazla artırmayacağını söyledi.

2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en düşük ABD faiz oranlarının ve pandemi sürecindeki tarihi miktarda hükümet harcamalarının birleşimi, hisse senetlerinin, gayrimenkullerin, kripto para birimlerinin ve diğer risk varlıklarının rekor seviyelerde fiyatlanmasına sebep olmuştu. Ancak ABD Merkez Bankası (FED), 2022'nin başından bu yana faiz oranlarını sıfıra yakın seviyeden %5'in üzerine yükselterek tasarruf hesapları ve devlet tahvilleri gibi güvenli varlıkların göreceli cazibesini artıdı. Şirketlerin büyümeyi hızlandırmak için kredilere başvurması daha maliyetli hale geldi. FED, enflasyonun %2 hedefinin oldukça üzerinde kalması nedeniyle faiz oranlarını düşürmeyi erteledi ve bu da ekonomi üzerindeki baskıyı artırdı.

Şimdiye kadar çok sınırlı getirisi olan yapay zeka teknolojisine yapılan büyük miktarlardaki yatırımlar, Tesla'nın bilançosunu son çeyrekte neredeyse yarı yarıya düşmesi, Google'ın çatı şirketi Alphabet'in daha yavaş reklam büyümesi bildirmesinin ardından büyük teknoloji şirketlerinin durumuna ilişkin endişeler ve Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'i hafta sonu yaptığı açıklamada, son çeyrekte Apple hisselerini azalttığını açıklaması da piyasaları olumsuz yönde etkileyen diğer faktörlerdi.

Kaos devam edecek mi?

ABD borsaları perşembe günü yükselişteydi ve bu yükseliş Wall Street’te sinirlerin yatıştığını gösteriyor. Ancak bazı Wall Street uzmanları ilerde daha fazla sorunun yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

Insider’ın haberine göre, servet danışmanlığı firması B. Riley Wealth’in Baş Yatırım Stratejisti Paul Dietrich, “Borsalar sonunda düzeltmeye başlamış gibi görünüyor” açıklamasında bulundu. Dietrich, “borsadaki büyük satışları", kötüleşen ekonomik verilere ve bu olumsuz gelişmelerin körüklediği "yaklaşan bir ABD resesyon korkusuna" bağladı. Dietrich S&P 500'ün son zamanlardaki en yüksek seviyelerinden %40 düşebileceği konusunda uyardı.

Goldman Sachs'tan Peter Oppenheimer bu hafta CNBC'ye verdiği demeçte, piyasalarda daha fazla oynaklığı görülebileceği endişelerinin devam ettiğini söyledi.

Bankanın baş küresel hisse senedi stratejisti, "Benim düşüncem, piyasanın istikrar kazanmasına rağmen düzeltmenin henüz bitmediği yönünde. Yatırımcıların pozisyonlarını gerçek anlamda yeniden kalibre etmeye başlamasıyla ve faiz oranlarının ve ekonominin yönü konusunda yeniden daha emin hale gelmesiyle, kısa vadede bir miktar dalgalı seyir göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

Birçok yatırımcı, piyasadaki durgunluğun ve artan ekonomik zayıflık belirtilerinin FED’i faiz oranlarını düşürmeye başlamaya teşvik ederek varlık fiyatlarını canlandıracağını umuyor. Ancak kıdemli ekonomist David Rosenberg, yatırımcıların böyle bir durumda rahat bir nefes almamaları gerektiği konusunda uyardı.

Rosenberg Research Başkanı, FED’in Ocak 2001 ve Eylül 2007'de faiz indirim döngülerine başlamasının ardından, her iki durumda da resesyonun birkaç ay sonra ortaya çıktığını belirtti. Rosenberg bundan sonraki birkaç yıl içinde ise S&P 500 her iki seferde de yaklaşık %40 ve %50 oranında düştüğünü hatırlatıyor.

Rosenberg, "Artık 'enayi rallisi' tabirinin nereden geldiğini biliyorsunuz" dedi.

Baş ekonomist ayrıca, JPMorgan ekonomistlerinin de yakın zamanda bu yıl resesyon olasılığını %25'ten %35'e yükselttiğine ve Goldman'ın ekonomistlerinin gelecek yıl resesyon olasılığını %15'ten %25'e çıkardığına dikkat çekti.

Rosenberg, “Birkaç varlık sınıfı bu ihtimalleri uzaktan dahi fiyatlamıyor” uyarısında bulundu.

Söz konusu borsa uzmanları FED’in günü kurtarmak için harekete geçmesi halinde bile yatırımcıların daha fazla piyasa kaosu ve ekonomik resesyon ihtimaline karşı önemli düşüşlere hazırlanması gerektiği konusunda uyarıyor.

Pozitif işaretler

Bazı Wall Street uzmanları ise o kadar da endişeli değil. Fundstrat'tan Tom Lee, Wall Street'in "korku göstergesinde" keskin bir düşüşün güven verici olduğuna işaret etti: "VIX'in 66'dan 27'ye düşmesi olumlu bir işaret ve bunun bir 'büyüme korkusu' olduğunun ve en kötüsünün muhtemelen geride kaldığının bir başka göstergesi."

ABD ekonomisinin sağlam mı yoksa çökmekte mi olduğu, yapay zeka patlamasının bir balon olup olmadığı ve FED’in önümüzdeki birkaç hafta içinde faiz oranlarını düşürmeye başlayıp başlamayacağı konusunda Wall Street çevreleri bölünmüş durumda. Dolayısıyla piyasaların bundan sonra nereye gideceğini kimse kesin olarak bilmiyor.

Ancak Insider’ın haberine göre son gönlerde borsa ticaretindeki gergin seyir yüksekten uçan varlıkların keskin bir şekilde düşebileceğini gösteriyor. Eğer piyasanın ayıları haklıysa borsalar daha fazla düşüşlerle karşı karşıya kalabilir.

Kara Pazartesi’nin ardından borsaları bekleyen 4 aşamaKara Pazartesi’nin ardından borsaları bekleyen 4 aşama

 

JPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içindeJPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içinde

 

JPMorgan'dan Japon borsası tahminiJPMorgan'dan Japon borsası tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)