E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda karışık seyir hakim oldu---

Borsalarda karışık seyir hakim oldu

Borsalarda karışık seyir hakim oldu
25 Ocak 2018 - 09:05 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın korumacı davranışları nedeniyle piyasalarda dalgalı seyir hakim oldu

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin korumacı yaklaşımının finansal piyasalara gölge düşürmesine rağmen rekor seviyeye yakın seyrederken, dolar ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in dolardaki zayıf seyrin ABD ticareti için olumlu olduğu söylemesinin ardından baskı altında kaldı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi art arda dokuz gün tüm zamanların zirvesini gördükten sonra yatay seyrederken, Japonya'nın Nikkei endeksi  ise doların yen karşısında değer kaybetmesiyle yüzde 0.9 geriledi. Dünya MSCI endeksi aylık kazanımlarını yüzde 6.5'e yükseltti. Endeks küresel ekonomideki uzun vadeli büyümenin ve sağlam bilançoların ardından iyimserliğin etkisiyle, bu yıl yalnızca iki günde düşüş kaydetti. Reuters'ın 500 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre küresel ekonominin 2010'dan bu yana en hızlı şekilde büyümesi bekleniyor.

DÖVİZ

Dolar ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in dolardaki zayıflığın ABD ticareti için olumlu olduğunu açıklamasının ardından başlıca para birimleri karşısında üç yılın dip seviyesine gerilerken, euro Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde yüksek seyir izliyor. Euro dünkü kazanımlarını artırarak yüzde 0.15 artışla 1.2425'e yükseldi ve Aralık 2014'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1.2428 dolara yakın seyir izliyor. Mnuchin'in İsviçre'nin Davos kasabasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu'ndaki "dolardaki zayıflık ticaret ve fırsatlarla bağlantılı olduğu için bizim için olumlu" açıklamasının ardından dolar geriledi. Piyasalar Mnuchin'in açıklamalarını ABD'nin geleneksel para politikasından ayrılma olarak değerlendirdiler. Dolar hafta başında Trump'ın ithal çamaşır makinesi ve güneş panellerine getirdiği ek gümrük vergisinin ardından ticaret korumacılığı endişeleriyle zaten değer kaybına karşı koymaya çalışıyordu. Dolar endeksi dünkü kayıplarını artırarak Aralık 2014'den bu yana en düşük seviye olan 89.064'ü gördü. ECB'nin euronun hızlı değer kazanımlarına ilişkin endişeli olduğuna ilişkin bir işaret arayan piyasaların dikkati günün ilerleyen saatlerinde yapılacak ECB politika toplantısına çevrildi.

PETROL

Brent petrol fiyatları OPEC ve Rusya öncülüğünde arz kesintilerinin devam ettiği bir ortamda doların gerilemeye devam etmesi ve ABD ham petrol stoklarındaki art arda 10 haftalık düşüşün etkisiyle Aralık 2014'den bu yana ilk kez varil başına 71 dolar seviyesini gördü. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 70.99 dolara gerilemeden önce Aralık 2014'ün başından bu yana en yüksek seviye olan 71.05 doları gördü. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin verilerine göre ABD ham petrol stokları 19 Ocak'ta sona eren haftada 1.1 milyon varil azalarak 411.58 varile geriledi.

ALTIN

Altın fiyatları ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in dolardaki zayıf seyrin ABD ticareti için olumlu olduğu söylemesinin ardından doların üç yılın dip seviyesini görmesiyle Ağustos 2016'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,361.87 dolar ile 5 Ağustos 2016'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 artışla 1,361.10'a yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)