E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda kobra efekti korkusu---

Borsalarda kobra efekti korkusu

Borsalarda kobra efekti korkusu
23 Temmuz 2020 - 10:59 borsagundem.com

Yatırımcılar hükümet ve merkez bankası desteklerine bir kurtarıcı gözüyle bakıyor. Buna karşın ufukta görülen çok ciddi bir tehlike var: kobra efekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs döneminde yapılan hükümet ve merkez bankası destekleri ABD’de ekonominin tekrar toparlanmaya emareleri göstermesinde ve borsaların yükselmesinde en önemli rolü oynadı. Buna karşın görülmemiş ekonomik destekler ekonomi uzmanlara kobra etkisini hatırlatıyor.

Hikayeye göre bir zamanlar Delhi şehrine kobralar musallat olmuş ve hükümet yılanlardan kurtulmak için her öldürülen kobra için bir ödül belirlemiş. İlk başta bu yöntem işe yaramış. Fakat bir süre sonra girişimciler ödül için kobra yetiştirmeye başlamış ve devlet otoriteleri programı sonlandırma kararı almış. Ellerindeki kobraların değeri bir anda yok olan girişimcilerse kobraları serbest bırakmışlar. Bunun sonucunda ise kobra popülasyonu hiç olmadığı kadar yükselmiş.

“Kobra etkisi” olarak bilinen bu durum Wall Street’in tecrübeli ismi Larry McDonald tarafından kamu politikalarının ve hükümetlerin ekonomiye müdahalesinin doğurduğu istenmeyen sonuçlarla ilgili örnek olarak gösteriliyor. Özetle çözüm bazı durumlarda problemin kendisinden daha kötü olabiliyor.

Larry McDonald ünlü ayı piyasası blogu Bear Traps Report’ta kaleme aldığı yazısında "Temel ekonomik varsayımlar veya yapılar, politika yapıcıların tahmin edebileceğinden çok daha akışkan olabilir. Bu nedenle sonuçlar felaket ve hayal edilemez biçimde olacaktır” ifadelerini kullandı.

McDonald, “Şu anda ekonomi tarihindeki en büyük kobra efektinin ilk safhalarında olduğumuzu düşünüyoruz. Büyük parasal ve mali teşvikler (küresel olarak 15 trilyon doların üzerinde) ekonomiyi deflasyonist bir buhrandan kurtarmak için birleştikçe, bunun yerine hiperenflasyonist bir ekonomik çöküşe neden olacaklar" dedi.

Borsa uzmanına göre hükümetler bunun bir çöküşe neden olduğunu fark ettiklerinde politikanın seyrini değiştirerek bu sefer de deflasyonist bir çöküşe neden olacaklarını öngörüyor. McDonald’a göre bu deflasyonist çöküş hükümetlerin müdahale etmemiş olması halinde gerçekleşecek ekonomik bozulmadan çok daha şiddetli olacak.

McDonald yazısında 12 aylık süreçte dünyanın büyük bir değişim geçirdiğinin altını çizerek Almanya Başbakanı Angela Merkel’in güçlü tasarruf politikalarından çevre ekonomilere matematik olarak sürdürülemez borçlar veren bir lider haline dönüştüğünü örnek gösteriyor.

Borsa uzmanına göre ABD’de ise bu mali destekler yatırımcıların üzerinde geniş kapsamlı bir etki oluşturarak ekonominin bazı temel ilkelerinin göz ardı edilmesine yol açacak.

McDonald’a göre iyi haber ekonominin ve yatırımcıların düzelme süreci sonrasında hayatta kalmış ve güçlenmiş olacağı. Fakat bu düzelme sürecine kadar McDonald yatırımcılara şu uyarıyı yapıyor: “Hiçbir şey reddedilmiş bir kobra yetiştiricisinden daha tehlikeli olamaz.”

Borsalardaki balonu görmenin kolay yolu

 

Borsalar için hükümet teşvikleri aşıdan daha önemli

 

Ünlü milyarderden borsalar için balon uyarısı

 

İkinci dip seviyesinden kurtulmanın maliyeti 1,5 trilyon dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)