E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda sert düşüşün önüne geçilemiyor---

Borsalarda sert düşüşün önüne geçilemiyor

Borsalarda sert düşüşün önüne geçilemiyor
21 Aralık 2018 - 08:23 borsagundem.com

Küresel piyasalar, ABD'de hükümetin kapatılma riski ve artan faiz oranları nedeniyle sert kayba yöneldi

Asya borsaları ABD'de hükümetin kapatılması riski ve faiz oranlarında daha fazla artırım tehdidinin yatırımcıların ekonomik görünüme yönelik endişelerini artırmasıyla geriledi.
S&P 500 endeksi şimdiye kadar yüzde 15 düşüşle 2008 sonlarından bu yana en kötü
çeyrek dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Nasdaq, Ağustos ayında gördüğü zirveden yüzde 19.5 geriledi.
Petrol fiyatları dün yüzde 4'ten fazla geriledi. Brent ham petrolün kayıpları Ekim ayından bu yana yüzde 37'ye ulaştı. Dolar yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesiyle yen karşısında Kasım 2017'den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydetti. S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 0.25, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.6 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.8 geriledi ve şimdiye kadar haftalık yüzde 6'dan fazla düşüş kaydetti. Avustralya borsası ise yüzde 1 düşüşle iki yılın dip seviyesine geriledi.
Fed'in büyümeye yönelik artan risklere rağmen faiz oranlarını yükseltme planlarını sürdürmesi piyasalarda risk iştahını bozmuştu. ABD Başkanı Donald Trump'ın sınır duvarı için finansman sağlanmadığı sürece ABD hükümetini finanse edecek tasarıyı imzalamayı reddetmesi piyasalarda risk iştahının daha da bozulmasına neden oldu. Trump'ın bu kararı yarın hükümetin geçiçi olarak kapatılmasına neden olabilir. 

DÖVİZ

Dolar, ABD faiz oranları ve ekonomiye yönelik zayıf görünümün baskısıyla başlıca para birimleri karşısında bir ayın dip seviyesine yakın seviyede seyrederken, piyasa genelindeki riskten kaçınma yeni destekledi. Dolar endeksi dün 20 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesi olan 96.168'e
geriledikten sonra bugün 96.30'a yakın seyrediyor. Endeks bu hafta yaklaşık yüzde 1.2 geriledi.
Dolar, Fed'in gelecek birkaç yılda daha önce öngörülenden daha az faiz artırımı sinyali vermesinin ardından değer kaybederken, uzun vadeli ABD hazine tahvil getirileri de dokuz ayın dip seviyesine geriledi.
Dolar Fed'in yatırımcıların para politikasını daha fazla gevşetme yanlısı yaklaşım beklentilerini zedelemesinin ardından küresel piyasaların gerilemesiyle yen karşısında zayıf performans gösterdi.
Dolar dün yen karşısında 110.815 ile 6 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra bugün hafif değişimle 111.25'te bulunuyor.Doların yen karşısındaki haftalık kaybı ise yüzde 2'ye yakın.

PETROL

Petrol fiyatları, dün yüzde 5 geriledikten sonra OPEC'in gelecek ay başlayacak üretim kesintilerinin beklenenden daha fazla olacağı işaretleriyle yükseldi. Brent ham petrol vadeli fiyatı dün yüzde 2.89 geriledikten sonra bugün yüzde 0.5 artışla 54.62 dolara yükseldi. 

ALTIN

Altın fiyatları doların baskı altında kalmasıyla dün gördüğü altı ayın zirvesine yakın güçlü seyrediyor.
Spot altının ons fiyatı dün yüzde 1'den fazla yükseldikten sonra 1,259.16 dolarda seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)