E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda uzun vadede kazanmak için doğru strateji nedir?---

Borsalarda uzun vadede kazanmak için doğru strateji nedir?

Borsalarda uzun vadede kazanmak için doğru strateji nedir?
19 Temmuz 2024 - 13:58 borsagundem.com

S&P 500 Endeksi’nin yıllık %10’un üzerinde getiri ortalaması bulunuyor. Ancak her yatırımcı bu getiri oranına ulaşamayabiliyor. Uzmanlar uzun vadede kazanmak için al ve tut stratejisini öneriyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ün son 10 yıldaki getiri ortalaması %10,2 civarında. Bu oran 65 yıllık tarihi olan endeksin uzun vadeli ortalaması olan %10,7’nin sınırlı da olsa altında.

Ancak Insider’ın haberine göre bugün gördüğümüz borsa getirileri 10 yıllık ortalamalardan önemli ölçüde farklı olabilir. Herhangi bir yıl boyunca endeksin bu ortalamadan daha yüksek veya daha düşük getiri sağlamasınınsa birden fazla nedeni bulunuyor.

S&P 500 Endeksi son 10 yılda ne yaptı?

ABD borsalarında S&P 500 de dahil olmak üzere birçok farklı endeks bulunuyor. S&P 500 ise ABD borsalarında işlem gören en büyük 500 şirketi bünyesinde bulunduruyor. Endeks bu sebeple birçok yatırımcı için ABD borsalarının temel göstergesi olarak kabul ediliyor. Endeksin 2023 yılındaki yıllık getirisi %24’tü. 2024’ün başından bu yana kaydedilen getiri ise %19.

Finansal planlama firması Facet’ın Yeminli Mali Müşaviri ve Kıdemli Baş Planlamacısı Jordan Gilberti, “Yatırım yapmak uzun vadede servetinizi büyütmenin iyi bir yolu olabilir ve tipik bir çek veya vadeli mevduat hesabına kıyasla daha yüksek getiri potansiyeli sunar” diyor.

Berkshire Hathaway verilerine göre S&P 500’de temettüler dahil son 10 yılda elde edilen getiri oranları şu şekilde görünüyor:

Berkshire Hathaway S&P 500 verilerini 1965’e kadar takip ediyor. Şirketin verilerine göre 1965 ile 2023 yılları arasında S&P 500 Endeksinin bileşik yıllık getirisi %10,2.

Bu her ne kadar kulağa iyi gelen bir getiri oranı olsa da her yıl aynı oranda getiri sağlanmadığı da bir gerçek.

Gilberti, “Yatırım yapmak beraberinde riskleri de getirir. Kayıplara maruz kalabilirsiniz ve hatta yatırıma yönlendirdiğiniz tüm paranızı kaybedebilirsiniz” diyor. Dolayısıyla S&P 500 Endeksi’nden veya herhangi bir endeksten bugüne kadar elde ettiğiniz getirilerin ileride de devam edeceğine kesin olarak güvenemezsiniz.

S&P 500, 2018'in ilk ve son günü arasında %4'ten fazla düştü. Toplam getirisi 2019'da %31,5’e yükseldi. Getiriler 2020'de %18,4'ten 2021'de %28,7'ye sıçradı. Ancak uzun yıllar süren getiriler bir araya getirildiğinde, S&P 500 yıllık getirilerinin iniş ve çıkışlarının dengelendiği görülebiliyor.

Bu rakamların gerçek yatırım alışkanlıklarını temsil etmeyecek şekilde hesaplandığını belirtmekte fayda var. Rakamlar, yıl sonu ile karşılaştırıldığında yılın ilk gününden elde edilen verilere dayanmaktadır. Ancak tipik bir yatırımcı yılın ilk günü satın almaz ve son gün satış yapmaz. Yatırımın yıl içindeki büyümesinin göstergesi olsalar da bir yıl içinde bile gerçek bir yatırımcının getirisini temsil etmeleri gerekmez.

S&P 500’e yatırım yapmak

S&P 500’den bir hisse satın aldığınızda tüm endeksi satın almazsınız. Endeksleri borsalardaki belirli sektörlerin veya varlıkların performansını izlemeyi amaçlayan endeks fonları ile karıştırmamak gerekir. Endeksin performansını taklit etmek isteyen yatırımcılarsa iyi bir aracı kurum üzerinden endeks fonları satın almayı düşünebilir.

Yatırımcıların bazıları S&P 500’deki hisse senetlerini tek tek seçerek satın almayı tercih ediyor. Bazıları ise toplu olarak birkaç farklı hisse senedinin veya tahvilin bulunduğu yatırım fonlarına yönelebiliyor. Bu tür bireysel yatırım fonlarının veya tek tek hisse senetlerinin ortalama yıllık getirileri farklıdır ve bu oranlar S&P 500’ün yıllık getirisiyle aynı olmayabilir.

Üstelik bir S&P 500 endeks fonuna yatırım yapsanız bile yüksek bir gider oranına sahipseniz elde ettiğiniz getiri oranı ortalamaların altına düşebilir. Geçmiş performanslar varlıkların gelecekteki getiri oranlarını tahmin etmek zorunda değildir.

Al ve tut stratejisi piyasalardaki dalgalanmaları dengeler

Warren Buffett ve yatırım yazarı ve ekonomist Benjamin Graham da dahil olmak üzere birçok yatırım uzmanı, servet oluşturmanın en iyi yolunun yatırımları uzun vadede tutmak, diğer bir deyişle “satın al ve tut yatırımı” adı verilen bir stratejiyi benimsemek olduğunu söylüyor.

Bunun işe yaramasının basit bir nedeni var. Yatırım getirileri muhtemelen zamanla inişli çıkışlı olsa da onları uzun vadede bu yatırımları tutmak bu iniş ve çıkışların dengelenmesine yardımcı olur. Yatırımları uzun vadede sürdürmek getirilerin bu ortalamaya yaklaşmasına yardımcı olabilir.

Teknoloji hisselerindeki düşüş kusursuz bir alım fırsatı mı?Teknoloji hisselerindeki düşüş kusursuz bir alım fırsatı mı?

 

Küresel piyasalarda 'kesinti' baskısıKüresel piyasalarda 'kesinti' baskısı

 

ABD’nin teknoloji hisseleri çöküşün eşiğinde mi?ABD’nin teknoloji hisseleri çöküşün eşiğinde mi?

 

'Hisse senetlerinin alternatifi yok' mottosu yeniden demode oluyor'Hisse senetlerinin alternatifi yok' mottosu yeniden demode oluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)