E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda uzun vadeli yatırım zamanı---

Borsalarda uzun vadeli yatırım zamanı

Borsalarda uzun vadeli yatırım zamanı
10 Ekim 2023 - 17:13 borsagundem.com

Orta Doğu’da savaşın yeniden patlak vermesinin ardından artan belirsizlikler yatırımcıları da kararsız bıraktı. Analistlerse bu tür kriz dönemlerinde uzun vadeli yatırım stratejilerine bağlı kalmayı tavsiye ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail ile Hamas arasındaki yeni savaş piyasalara daha fazla belirsizlik getirdi. Finans uzmanları ise yatırımcıların artan volatilite karşısında rotalarını korumalarını tavsiye ediyor.

CNBC’nin 2023 Finansal Analistler 100 listesinin 27. sırasında yer alan Salem Investment Counselors’ın Başkanı David Rea, “Sakin olun, uzun vadeli düşünün ve bazı kelepir varlıkları arayın” tavsiyesinde bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte iki savaşın baskısını aynı anda hisseden borsalar, artan faiz oranları, yüksek enflasyon, ABD federal hükümetinin kapanma ihtimali ve devam eden işçi grevleri gibi birçok kriz sebebiyle zorlu bir dönemden geçiyor.

Araştırmalara göre eğer piyasalar düşerse emeklilik fonlarına ve diğer hedeflerine odaklanan yatırımcıların beklemesi daha akıllıca bir strateji olacak.

CNBC’nin haberinde yer alan, JPMorgan Varlık Yönetimi araştırmalarına göre S&P 500 Endeksi’ne 1 Ocak 2003 tarihinde yapılan 10.000 dolarlık bir yatırım 30 Aralık 2022 tarihinde 64.844 dolara kadar yükseldi. Eğer yatırımcılar kayıplardan kurtulmak için satışa geçmiş olsaydı firmaya göre bu önemli kazanımları feda etmiş olacaktı.

Üstelik piyasalara sürekli girip çıkan yatırımcılar bu zaman aralığında piyasaların en iyi performans gösterdiği 60 günü kaçırsaydı, yatırımlarının değeri sadece 4.205 dolar olacaktı ve bu da %4,2’lik negatif getiriye işaret ediyor.

Doğru zamanı yakalamaya çalışmak işe yaramıyor

JPMorgan’a göre piyasalarda doğru zamanı yakalama yönteminin işe yaramamasının sebebi piyasalardaki en iyi günlerin genellikle en kötü günleri takip etmesi. Yatırımcılar olası kayıplardan kaçınmak için piyasalardan ayrıldıklarında genellikle yatırımlarının getirisini alabilmek için zamanında geri dönemiyor.

Dev Wall Street bankasının yatırım kolunun araştırmasına göre 20 yıllık süre zarfında piyasalarda en iyi performansın görüldüğü 10 gün en kötü performansı görüldüğü 10 günden sonraki iki haftalık süre içerisinde gerçekleşti. Üstelik pandeminin zirve yaptığı 2020’de de en kötü ikinci günü olan 12 Mart tarihinin hemen ardından yılın en iyi ikinci günlük performansı geldi.

Rea açıklamasında, “İşlerin ne zaman tersine döneceğini ve tekrar yukarı yöne gideceğini bilmek çok zor” ifadelerine yer verdi.

ABD borsalarında Orta Doğu’daki çatışmaların hemen ardından bazı sektörler hemen yükselişe geçti. ABD merkezli servet yönetimi firması Glassman Wealth’in Kurucu Başkanı Yeminli Mali Müşavir Barry Glasman, “Kazananlar açık bir şekilde enerji hisseleri ve muhtemelen savunma hisseleri oldu” dedi.

Ancak Glassman ABD ekonomisi için asıl sorunun hâlâ faiz oranlarının bundan sonraki süreçte nereye gideceği olduğunu söyledi. Borsa uzmanı geçmişte bu tür çatışmalar ortaya çıktığında faiz oranları düşerken Amerikan Hazinesi tahvillerinin değer kazandığını hatırlattı.

Glassman, "Güvenlikli bölgelere doğru kaçışa neden olacak küresel bir çatışma, faiz oranlarını düşürebilir” dedi. Borsa uzmanı dün haftanın ilk işlem günü itibariyle böyle bir gidişatı görmediklerine de dikkat çekti.

İsrail-Filistin gerilimi savunma hisselerine ralli yaptırdı

 

Deutsche Bank: 1970’ler stagflasyonu tekrarlanabilir

 

Petrol piyasalarında 1970’ler korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)