E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki çöküşlere karşı tampon ETF’ler---

Borsalardaki çöküşlere karşı tampon ETF’ler

Borsalardaki çöküşlere karşı tampon ETF’ler
01 Ağustos 2024 - 17:23 borsagundem.com

Küresel piyasalar tarihsel verilere göre en riskli dönemine girdi. MarketWatch yazarı Michael Brush borsalardaki olası çöküşler yaşanması halinde yatırımcılara koruma sağlayabilecek tampon ETF’leri hatırlatıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Temmuz ayında küresel borsalarda yaşanan oynaklık birçok yatırımcıyı endişelendirdi. Ancak MarketWatch yazarı Michael Brush’a göre ileriki dönemde piyasalar daha da aşağı yönlü olabilir. Brush ağustos, eylül ve ekim aylarının ABD borsaları için en kötü aylar olduğunu hatırlatıyor.

Bununla birlikte piyasalardaki olumsuzluklara karşı koruma sağlamak ve potansiyel getiriler elde edebilmek de mümkün.

Tampon ETF’ler adı verilen borsa yatırım fonları piyasalardaki düşüşlere karşı korunma veya tampon sunmalarıyla tanınıyor. Zira söz konusu fonlar sayesinde yatırımcılar olumsuz manşetler piyasaları vurduğunda uykusuz geceler geçirmek zorunda kalmıyor.

Bu tür portföy savunma ETF’leri paranızı korurken aynı zamanda piyasalarda bulunmanın avantajlarını sağladığından tahvil yatırımlarının da yerini alabilir. Ancak Brush bu varlıkların mükemmel bir ikame olmadığı konusunda da uyarıyor.

Tampon ETF’ler bir endeks satım opsiyonuna sahip oldukları için aşağı yönlü koruma sağlar. Bir endeksi satın aldığınızda belirli bir süre için önceden belirlenmiş bir fiyatla endeksi başkasına satma hakkına sahip olursunuz. Piyasalar düştüğünde ise bu satışlar değer kazanır ve bu sayede paranız korunabilir.

ETF'nin derin "in-the-money" bir alım opsiyonu vardır. Alım opsiyonu, size belirli bir süre boyunca, hisse senedini veya hisse senedi endeksini önceden belirlenmiş bir fiyattan (strike price) satın alma hakkı verir. Strike price, "in-the-money" olarak nitelendiğinde, yani mevcut piyasa fiyatının oldukça altında olduğunda, alım opsiyonun fiyatı endeksle uyumlu olarak hareket eder. Bu, hisseler yükseldiğinde yukarı yönlü hareketi sağlar. Son olarak, ETF bu operasyonları finanse etmek için bir alım opsiyonu satar. Opsiyonlar tanımlanmış yatırım süresinin sonunda vadesi dolduğunda, ETF operatörü ETF'yi yeni opsiyonlarla yeniden dengeler.

Tampon ETF’ler çok farklı çeşitlerle oluşturulabilir. Bazıları S&P 500 Endeksi için tam kapsamlı aşağı yönlü koruma sağlarken diğerleri ise S&P 500 ve diğer bazı endeks ve sektörlerde daha fazla yükseliş potansiyeli karşılığında aşağı yönlü kısmı koruma sağlar.

Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi mi geliyor? Burada yatırımcıların yaptığı fedakârlık, aşağı yönlü koruma karşılığında, ürüne bağlı olarak kabaca %5 ila %18 arasında bir yükselişle sınırlandırılmanızdır. Piyasalar gerçekten yükseldiğinde, getirilerin bir kısmını kaçırırsınız.

Diğer bir tuzak da mevcut piyasa koşullarında %5 getiri sağlayan para piyasası fonu gibi daha güvenli varlıklardan vazgeçmenizdir. Zira piyasa sabit kalırsa, tampon ETF'niz yüzünden sıfır getiriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Powell’ın açıklamalarından piyasalar ne anladı?Powell’ın açıklamalarından piyasalar ne anladı?

 

Teknoloji devleri neden temettüye yöneliyor?Teknoloji devleri neden temettüye yöneliyor?

 

Tembel yatırımcılar nereye kadar kazanabilir?Tembel yatırımcılar nereye kadar kazanabilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)