E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki düşüş uzun vadeli satış dalgası habercisi mi?---

Borsalardaki düşüş uzun vadeli satış dalgası habercisi mi?

Borsalardaki düşüş uzun vadeli satış dalgası habercisi mi?
04 Eylül 2024 - 15:26 borsagundem.com

ABD’de imalat verileri, yatırımcılara, ekonomiye dair kötü haberlerin borsalar için de kötü olduğunu yeniden hatırlattı.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yönünü yeniden aşağı çevirdi. Bunda ekonomiye dair verilerin beklentileri karşılayamamasının etkisi oldu.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de hisse senedi yatırımcıları, Ağustos ayı başındaki büyük düşüşten bu yana toparlanan borsalarda düşüşü yeniden hatırladı.

ABD imalatı resesyon bölgesinde

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, ISM ( Institute for Supply Management- Tedarik Yönetim Enstitüsü) verilerinin üretimde daha fazla zayıflığa işaret etmesinin ardından Dow Jones dünü 600 puanın üzerinde düşüşle kapattı.

Eylül ayı, yakından izlenen bir göstergenin ABD imalat sektöründe daha fazla zayıflığa işaret etmesinin ardından büyük endekslerin keskin bir şekilde düşüşle kapanmasını izleyen borsa yatırımcıları için bir doz ‘déjà-vu’ ile başladı.

Sonuçta Ağustos ayı da, ISM imalat endeksinin Temmuz ayındaki okumasının dördüncü ay üst üste düşmesinin ardından büyük bir satışla başladı. Salı günü, Ağustos ISM imalat endeksi toparlandı ancak 50 eşiğinin altında kaldı; bu da sektörün beşinci ay üst üste daraldığını gösterdi.

Bleakley Financial Group'un baş yatırım sorumlusu Peter Boockvar, paylaştığı notta, “ABD imalatı durumun yakın gelecekte değişeceğine dair çok az işaretle resesyonda kalmaya devam ediyor ancak elbette bazı faiz indirimlerinin daha fazla aktiviteye yol açmaya ne ölçüde yardımcı olacağını göreceğiz” diye yazdı. Boockvar, “Borsaya gelince, kötü ekonomik haberlerin hisse senetleri için kötü olduğuna ve bunun tersinin de geçerli olduğuna dair daha fazla kanıt görüyoruz” diye ekledi.

Endeksler ve oynaklık

Verilere göre, Salı günü Dow Jones Endüstri Ortalaması yüzde 1.5 oranında düşerek 40.936.93 puanda kapanırken S&P 500 Endeksi’nde düşüş yüzde 2.1’i buldu. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ise yüzde 3.3 oranında değer kaybetti. Dow Jones Market Data’ya göre bu, Nasdaq için Nisan 2020'den bu yana herhangi bir ayın ilk işlem günündeki en kötü yüzdelik kayba karşılık gelirken S&P 500 için Mayıs 2020'den ve Dow için de Mart 2022'den bu yana en büyük düşüş anlamına geldi.

S&P 500 için gelecek 30 gün boyunca beklenen oynaklığın bir ölçüsü olan Cboe Volatilite Endeksi (VIX), yüzde 33.8 oranında arttı. Genellikle Wall Street'in ‘korku göstergesi’ olarak anılan endeks, uzun vadeli ortalamasının 20'ye yakın bir seviyeye gerilemesinden önce geçen ayın başlarında 65 seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Piyasanın ekonomik verilere duyarlılığı devam ediyor

ISM verileri, Ağustos ayının başlarında yaşanan destansı borsa düşüşünün arkasındaki tek suçlu değildi. Analistler, haftalık işsizlik başvurularındaki artış ve beklenenden düşük Temmuz istihdam raporunun tam teşekküllü bir büyüme korkusunu tetiklediğini belirtti. Popüler Japon Yeni’nin geri çekilmesi de kayıpları artırdıkça satışlar yoğunlaştı.

Ancak toparlanma da hızlıydı ve geri çekilmenin seyri ilerledikçe ve sonraki veriler ABD'nin ekonomik dayanıklılığını vurguladıkça hisse senetleri toparlandı. S&P 500, Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesinden sadece yüzde 0,3 oranında uzakta kapandı ve Dow Jones yılın 26. rekor kapanışını yakaladı. S&P 500, Ağustos ayını yılbaşından bu yana yüzde 18,4 oranında artışla kapatırken Dow Jones yüzde 10,3 ve Nasdaq aynı dönemde yüzde 18 kazanç sağladı.

Dünkü dalgalanma, özellikle Cuma günü açıklanacak Ağustos ayı istihdam raporuyla birlikte, piyasanın ekonomik verilere karşı duyarlılığının devam ettiğini gösteriyor. Ek olarak, Eylül ayı tarihsel olarak ABD hisse senetleri için en kötü performans gösteren ay olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda yatırımcıların inişli çıkışlı ancak sonuca çok yakın bir başkanlık yarışını takip ettiği bir seçim yılında olunması da dalgalanmayı şiddetlendiriyor.

Satış dalgası potansiyeli

Analistler, borsanın tüm zamanların en yüksek seviyelerine doğru toparlanmasının hayal kırıklığı yaratan veriler üzerine satış dalgası potansiyelini vurguladığını söylüyor. Russell Investments'ta yatırım stratejisti olan BeiChen Lin, şirketin tescilli duygu ölçümüne atıfta bulunarak, ABD hisse senedi değerlemelerinin daha da gerildiğini ve yatırımcı duygusunun ‘fark edilir bir iyimserliğin’ piyasalara zaten fiyatlandığını gösterdiğini söylüyor.

Lin, paylaştığı notta, “Bu arka plana karşı, hisse senedi piyasalarının algılanan en ufak kötü habere bile olumsuz tepki vermesi çok kolay. Bu nedenle, yakın vadeli hisse senedi momentumunu kovalamaktansa, ihtiyatlı olmayı ve portföyleri politika ağırlıklarına doğru yeniden dengelemeyi tercih ediyoruz” diyor.

 ABD'de mortgage başvuruları arttı, faizler geriledi ABD'de mortgage başvuruları arttı, faizler geriledi

 

ABD'de ISM imalat endeksi beklentileri karşılayamadıABD'de ISM imalat endeksi beklentileri karşılayamadı

 

ABD istihdam raporu borsaların kaderini belirleyecekABD istihdam raporu borsaların kaderini belirleyecek

 

Dipten alım ABD borsalarını rekora taşıyacakDipten alım ABD borsalarını rekora taşıyacak

 

Fundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağıFundstrat: Hisse senedi piyasalarında iki ay boyunca yön aşağı

 

Hisse senedi piyasaları yılın en kötü dönemine girdiHisse senedi piyasaları yılın en kötü dönemine girdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)