E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki Reddit isyanını FED körüklüyor---

Borsalardaki Reddit isyanını FED körüklüyor

Borsalardaki Reddit isyanını FED körüklüyor
08 Şubat 2021 - 10:55 borsagundem.com

Borsa ticareti uygulaması Robinhood’un Reddit hisselerine olan kısıtlamaları kaldırmasıyla GameStop yeniden yükselişe geçti. Borsa uzmanı Ed Yardeni’ye göre bu yükselişlerin kökünde piyasadaki likidite fazlası yatıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda Reddit isyanı geri dönüş yakalamayı hedefliyor. Ancak uzun zamandır boğa piyasası destekçisi olan borsa araştırmaları firması Yardeni Research’ün Başkanı Ed Yardeni CNBC’ye verdiği röportajda borsalardaki çılgınlığın dot-com balonu seviyelerine geldiğini açıkladı.

Yardeni’ye göre perakende yatırımcıların aşırı spekülatif borsa bahislerinde bulunması ABD hükümetinin piyasa destekleriyle istemeden de olsa zemin sağladığı bir süreç. Borsa uzmanı, “ABD Hazinesi ve FED (ABD Merkez Bankası) tarafından çok fazla miktarda likidite sağlanıyor” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz hafta komisyonsuz borsa ticareti platformu Robinhood, Reddit çılgınlığıyla ilişkisi olan hisse senetlerine kısıtlamaları kaldırdı. Sosyal medyada ismini en fazla duyuran hisse senedi GameStop Cuma günü %19 oranında yükseldi. Ancak Hisse senedi geçtiğimiz hafta toplamda %80 düşüş göstermişti. Ocak ayında 483 dolara kadar yükselen hisse senetlerinin şu anki fiyatı 64 dolar civarında.

Yardeni konuyla ilgili yorumlarında, “Bu spekülatif aşırıcılığın birçok işaretinden bir tanesi. Bir tür mantıksız coşku. Eğer tüm spekülatif olayları art arda sıralarsanız içinizden bir ses bir miktar nakitle oraya çıkıp kâr toplamak için doğru zaman olduğunu düşündürecektir” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı Wall Street’i işgal eden perakende yatırımcılarla teşvik paketi arasında da bir bağlantı gözlemliyor. Yardeni, “Özellikle bazı spekülatif alanlar düşünüldüğünde bu durumun borsaların yükselmesine katkı sağlayacağına inanmak oldukça zor” sözlerini kullandı.

Küçük yatırımcının isyanı geri dönebilir

Ancak Yardeni tüm bunların Wall Street’teki tarihi ralliyi bozguna uğratacağı anlamına gelmediğini belirtti.

Onlarca yıl Deutsche Banka ve Prudential gibi firmaların yatırım stratejilerini yürüten Yardeni yeniden açılmaların ekonomiyi yeniden canlandıracağına olan inancını sürdürüyor.

Yardeni konuyla ilgili, “Piyasalar, ekonominin büyümeye devam edeceğini tahmin ediyor. Aşı dağıtımının yaygınlaştığını ve mutasyona uğrayan virüsün de üstesinden gelindiğini varsayarsak yılın ikinci yarısında ekonomi patlayabilir” açıklamasında bulundu.

Piyasalarla en uyumlu FED Başkanı

Yardeni FED politikalarının da borsalar için bir destek sağlayacağını belirtti. Borsa uzmanı, faiz oranları kararının ardından FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarını herhangi bir FED başkanından duyduğu en piyasalarla uyumlu söylemler olduğunu dile getirdi.

Yardeni, “İşte borsaları yukarıya taşıyan tam da bu. FED’in ekonomiyi desteklemek istediği görüşü piyasalarca kabul görüyor. Reel gayrisafi yurtiçi hasıla açısından bakıldığında ekonomi aslında bu yılın ikinci çeyreğinde muhtemelen salgından önceki seviyesine geri dönecek ve FED yine de devam etmek istiyor” dedi.

Tüm bunlara karşın yılın ikinci yarısında ironik bir şekilde ekonomik büyüme borsalarda fren etkisi yaratabilir.

Borsa uzmanı konuyla alakalı, “Bir miktar enflasyon baskısı olabilir. Tahvil verimlerinin az da olsa arttığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Buna karşın borsa uzmanı boğa piyasası görünümünden ayı piyasasına geçmek için çok erken olduğunu belirtiyor. Yardeni, “Bu yıl ve gelecek yıl bilançolardaki toparlanma halen bize 22, 23 katlık verim sağlıyor ki şu an da bu seviyelerdeyiz. Geçmişle karşılaştırıldığında herhangi bir anlamda bu uygun bir fiyat kazanç oranı değil. Ancak farklı olan şey faiz ve enflasyon oranlarının düşük olması” dedi.

Yardeni S&P 500 Endeksi için yılsonu hedefini 4.300 puan olarak belirledi. Bir sonraki yıl için beklenti ise 4.800 puan. S&P 500 geçtiğimiz haftayı 3.886,83 puanla rekor kapanışla bitirdi. Endeks son beş seanstır %4,7 oranında yükseliyor.

Bireysel yatırımcılar için yeni bir dönem mi başlıyor?

 

Kripto para Dogecoin neden yükseliyor?

 

Borsa ve altın yatırımcısı kazandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali 08 Şubat 2021 11:50

    Dünya halk ları isyan da... Kısıtlamar can sıkıcı bir çok yer kapalı emtia ve borsada coşku var...müzik devam ediyor.. Fakat bu müzik bir yerde duracak... Elinde hisse olan elinde uzun süre tutacak gibi