E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmedi---

Borsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmedi

Borsalardaki yükselişe rağmen resesyon endişesi bitmedi
22 Ağustos 2024 - 14:27 borsagundem.com

ABD borsalarında hisse senetleri ağustos ayındaki satış dalgasından geri dönüyor. Ancak Morgan Stanley’den Mike Wilson’a göre yatırımcılar hâlâ olası bir resesyona karşı hazırlıklı olmalı

BORSGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetleri toparlanma sürecine girdi. Ancak daha büyük resme bakıldığında piyasalar hala olası bir resesyon konusunda endişe ediyor.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 Endeksi 5 Ağustos’ta son birkaç ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından %8’in üzerinde yükseldi. Ağustos ayı başındaki düşüşlerde Amerikan istihdam piyasasındaki düşüş, yüksek faiz oranları ve mal ve hizmet fiyatlarının tüketici talebini düşürmesi sebebiyle gerçekleştirdi. Yatırımcıların en önemli endişesi ise ABD ekonomisinin bir resesyona doğru ilerlediği şüphesiydi.

Yatırımcılar son günlerde ekonomik büyümenin yavaşlasa bile pozitif kalmaya devam edeceğini düşünüyor. Ancak Barron’s’un haberine göre piyasalardaki tablo tozpembe olmaktan çok uzak.

Her şeyden önce, S&P 500 hala en yüksek seviyesinin altında işlem görüyor. Diğer bir deyişle endeks hâlâ tam bir toparlanma kaydetmedi. ABD’nin gösterge endeksi 5.600 puanın biraz üzerinde işlem görüyor ve temmuz ayı ortasında ulaştığı 5.667’lik rekor kapanışa yeniden ulaşması için bir miktar daha toparlanması gerekiyor.

İkincisi, ekonomideki değişikliklere fazlasıyla duyarlı olan döngüsel hisse senetleri düşük performans gösteriyor. Enerji sektörü, 5 Ağustos'tan bu yana düşük tek haneli rakamlarda bir yüzdeyle arttı. Petrol fiyatı neredeyse hiç değişmedi. Bu da taleple ilgili şüphelerin bir işareti. Ham madde sektörü hisseleri de benzeri miktarlarda arttı.

Banka hisseleri %6'nın biraz altında yükseldi. Piyasa, kredi talebinin yanı sıra yatırım bankacılığı ve birleşme faaliyetlerinden endişe duyuyor. Faiz oranlarının uzun vadede çok yüksek seviyelerde kalması beklenmiyor. Bu aynı zamanda bankaların kredi sahiplerinden talep edebileceği faiz getirisinin de azalacağı endişelerini beraberinde getiriyor.

S&P 500'deki üreticiler ve diğer sanayi şirketleri, endeksin mini rallisi sırasında %7'nin biraz altında değer kazandı. Perakendeciler endeksten birkaç puan daha az kazandı. Yukarıda bahsedilen tüm döngüsel gruplar, birkaç aydır ekonomik açıdan daha az hassas olan sektörlerde düşük performans gösterdi.

Getirilerde başını çekense, 5 Ağustos'tan bu yana neredeyse %14 artan teknoloji sektörü oldu. Bu sürpriz bir durum değil: Dijital reklam şirketleri, yazılım sağlayıcıları ve çip üreticileri daha güçlü bir ekonomi görmeyi tercih etseler de, koşullar daha az iyi olsa bile büyümek için hala birçok fırsata sahipler. Sektörlerdeki teknoloji devleri, çeşitli rakiplerine karşı konumlarını güçlendirmek için yapay zekayı kullanıyor ve teknolojiyi bilançolarını artırmaya devam edecek şekilde konumlandırıyor. Bu nedenle teknoloji devlerinin üstün performansları güçlü bir ekonomik görünümün işareti değil.

Tahvil yatırımcılar da enflasyonun uzun vadede daha düşük olmasını bekliyor. Bloomberg Ekonomik Sürpriz Endeksi kısa süre önce birkaç yılın en düşük noktasına yaklaştı. Buna karşın ABD Merkez Bankası’nın (FED) kısa vadede gerçekleştirmesi beklenen faiz indirimleri ekonomide daha güçlü talebi körükleyerek daha fazla enflasyon getirebilir. Borçlanma maliyetleri hâlâ 2022'nin başlarında bulundukları sıfıra yakın seviyenin oldukça üzerinde. Enflasyonun ve yüksek faiz oranlarının tüketici ve şirket harcamaları üzerindeki etkisinin tam olarak görülebilmesi için bazen üzerinden yıllar geçmesi gerekebilir.

Tahvil piyasası, yakın zamanda ekonomide veya enflasyonda herhangi bir artış olmayacağına dair beklentileri yansıtıyor. Bu, hisse senetleri için de bir uyarı işaretidir.

Tarihsel olarak, döngüsel hisse senetleri, 10 yıllık tahvil getirileri düştüğünde genellikle nispeten düşük performans göstermiştir. Morgan Stanley'e göre, son zamanlardaki piyasa hareketleri bu modelle eşleşiyor. Ancak asıl kilit nokta, döngüsel hisselerin düşük performans göstermesiyle S&P 500'ün genel performansının düşmesinin aynı zamana denk gelmesi olacak.

Bankanın ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Mike Wilson, 2025 yılının haziran ayına kadar S&P 500'ün sadece 5.400 seviyesinde olmasını bekliyor. Söz konusu rakam endeksin son kapanışının yaklaşık %4 altında. Wilson endeksteki bileşen şirketlerin önümüzdeki 12 ayda üretmesi beklenen toplam hisse başına kazancın mevcut 21 katından 19 katına düşeceğini görüyor.

Ancak bu tablo yatırımcıların satışa geçmesi gerektiği anlamına gelmiyor. Habere göre sadece yüksek hisse senedi fiyatlarının ekonomiye daha fazla zarar vereceği öngörülüyor.

Muhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyorMuhteşem Yedili hakimiyetini kaybediyor

 

UBS'ten dolar, altın ve petrol tahminiUBS'ten dolar, altın ve petrol tahmini

 

Morgan Stanley'den Çin borsa endeksleri tahminiMorgan Stanley'den Çin borsa endeksleri tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)