E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları saran satış dalgası ‘siyah kuğu’ olayı mıydı?---

Borsaları saran satış dalgası ‘siyah kuğu’ olayı mıydı?

Borsaları saran satış dalgası ‘siyah kuğu’ olayı mıydı?
07 Ağustos 2024 - 11:16 borsagundem.com

Yatırımcılar, ABD borsalarında yaşanan yüzde 3’lük günlük sert düşüşün geçici olup olmadığını merak ediyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de borsanın pazartesi günü yaşadığı yüzde 3'lük satış dalgasının bir 'siyah kuğu' olayı olup olmadığı tartışılıyor. ‘Siyah Kuğu - Olasılıksız Görünenin Etkisi’ (Black Swan) kitabının yazarı Nassim Nicholas Taleb ise bu soruya “Hayır” yanıtını veriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ‘Siyah Kuğu’ yazarı, asıl böyle bir düşüşün olmamasının daha büyük bir sürpriz olacağını söylüyor ve ekliyor: “Bir yıllık dönemde yüzde 3 veya daha fazla düşüşün olmaması ‘siyah kuğu’dur.”

Yatırımcıların korkmasına gerek yok

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Taleb, CNBC'ye Pazartesi günü ABD büyük sermayeli endeksi S&P 500'ün 13 Eylül 2022'den bu yana yaşadığı en büyük günlük düşüşe karşılık gelen yüzde 3’lük düşüşün, paniğe kapılan yatırımcıların korktuğu kuş temalı uyarı işareti olmadığını söylüyor.

Taleb, ABD borsasının geri çekilmesinin, dünya çapında manşetlere ve alarma yol açan küresel bir çöküşün parçası, olağanüstü bir olay olduğu fikrini eğlenceli bulduğunu ifade ediyor ve aksine, borsada herhangi bir yılda yüzde 3 veya daha fazla düşüşlerin nispeten yaygın olduğunu belirtiyor.

Gerçekten de 2004 yılından bu yanaki verilere bakıldığında, S&P 500 Endeksi, Dow Jones Market Data'ya göre, bu geçen Pazartesi dahil olmak üzere toplam 79 gün boyunca yüzde 3 veya daha fazla düşüş gördüğü gözleniyor. Bu, takvim yılı başına yaklaşık ortalama dört güne karşılık geliyor. Elbette, 2023 gibi bazı yıllarda böyle bir düşüş görülmezken 23 kez bu oranda düşen 2008 yılı gibi bazı diğer yıllarda ise birden fazla düşüş görüldüğü de gözlenebiliyor.

Taleb’in 2007 yılında yayınlanan ‘Siyah Kuğu’ kitabı, mali krizin en çok satan kitabı olmuştu; kitap, nadir ve öngörülemeyen olayların aşırı etkisine odaklanıyor.

Düşüşlerin sıklığı da teoriyi doğrulamaz

Taleb, CNBC’ye verdiği röportajda, ‘beklenti alanının dışında’ olan 'çok büyük ve etkili bir sapma’yı da içeren ‘siyah kuğu’ tanımına dikkat çekiyor. Buna karşılık, Pazartesi günkü düşüşün ‘büyük ya da özellikle etkili olmadığını' söyleyen Taleb, yüzde 3 veya daha büyük düşüşlerin ‘sıklığının’ da bu düşüşleri beklenmedik bir olay yapmaya yetmeyeceğinin altını çiziyor.

Nitekim Taleb’in itirazını doğrular şekilde Salı günü ABD hisse senedi piyasalarının önceki günün düşüşünün bir kısmını geri kazandığı ve S&P 500'ün yaklaşık yüzde 2,4 oranında arttığı gözlendi. Pazartesi günü 1.000 puandan fazla düşen Dow Jones Endüstri Ortalaması da Salı günü yaklaşık 740 puan ve yüzde 1,9 oranında yükselirken Nasdaq da yüzde 3,4'lük düşüşün ardından yüzde 2,5 oranında değer kazandı.

‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?

 

FED’in acil faiz indirimi borsalarda geri tepebilirFED’in acil faiz indirimi borsalarda geri tepebilir

 

Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?

 

Borsa uzmanlarından uyarı: Panik yapmayınBorsa uzmanlarından uyarı: Panik yapmayın

 

Borsada düşüş ne zaman sona erecek?Borsada düşüş ne zaman sona erecek?

 

Borsada çöküşlerden nasıl sağ çıkılır?Borsada çöküşlerden nasıl sağ çıkılır?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • A1007 Ağustos 2024 14:18

    Bu ne manyaklık be daha dün satışlar yıl sonuna kadar devam edecek diyen bir manda vardı. Asıl bunları kalaşnikofla tarayacaksın.  İşleri güçleri maniplasyon. başka bir  dana sakın alttan almaya kalkmayın diyordu. 

  • Mucise Reis : )07 Ağustos 2024 12:00

    Bize vız gelir tırıs gider.Bizim borsamıza  hiç bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.20 yılda 200 den 11 100 endekse getirdi.Yılsonun da endeksi 25 000-30 000 olur ise süpriz olmaz.