E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları vuran iki faktör---

Borsaları vuran iki faktör

Borsaları vuran iki faktör
30 Ocak 2014 - 08:01 borsagundem.com

Para bolluğunun sonuna geliniyor olması ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de başlayan daralma borsaları sarsıyor

HSBC Çin İmalat Endeksi'nin daralması ve Fed'in teşvikleri 10 milyar dolar daha azaltması üzerine Asya borsaları düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi 8 ayın en büyük aylık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Dev ekonomide daralmanın başlamış olması sermaye piyasalarını tedirgin etmeye başladı. Açıklanan rakamlar ilk etkisini Tokyo Borsası'nda gösterdi.

Çin ve Hong Kong borsalarının açık olmasına rağmen bankalar bugün Çin Yeni Yılı kutlamaları nedeniyle kapalı. Çin'de Yeni Yıl kutlamaları nedeniyle açıklamalar Çin Borsası'na yansımadı ama Tokyo Borsası'nda sert düşüşler yaşandı. Fed'in tahvil alımını azaltma kararıyla Çin tatili birleşince Nikkei Endeksi yüzde 2.5 oranında düşüşle günü 15.007 puandan kapandı.
Credit Suisse, Çin ekonomisi için 2014 ilk çeyrek GSYH büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Daha önce Çin ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüyeceği tahmininde bulunan Credit Suisse, bu tahminini yüzde 6 seviyesine çekti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 14:07 itibariyle yüzde 1.5 aşağıda 134.65 seviyesinde seyrediyor. Tüm sektör gruplarının düştüğü endeks Ocak'ta yüzde 4.7 ile Mayıs'tan bu yana en büyük aylık düşüşünü kaydetti. Endeksteki düşüşte, Çin'de beklenenden zayıf gelen veriler ve gelişen piyasa paralarındaki satışlar etkili oldu.

İlerleyen zamanlarda Fed'in tahvil alımlarının devam etme ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, gelişen piyasalardaki uzun pozisyonların kısa vadede baskı altında kalacağına dair neredeyse hiç şüphe olmadığını söyleyen Perpetual Ltd.'ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Matthew Sherwood, "Gördüğümüz şey, risklerin küresel piyasalarda yeniden fiyatlaması" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ilhami30 Ocak 2014 12:44

    abd düşünmüyorki herkez bu dünyada aynı gemide,,bu fed tüm dünyayı mahveti,,,demeki dünyada nakit akış sıkıntısı var,,ama en çok türkiyeyi sarstı,,ama artçı şoklarv devam edecek