E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların en değerli şirketi ama tanınmıyor---

Borsaların en değerli şirketi ama tanınmıyor

Borsaların en değerli şirketi ama tanınmıyor
24 Haziran 2024 - 17:10 borsagundem.com

3,1 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip dünyanın en değerli şirketi Nvidia en çok tanınan markalar listesinde ilk 100’e giremedi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapılan son bir araştırmaya göre Apple, Microsoft, Amazon ve Google 2023’ün sonu itibariyle dünyanın en büyük küresel markaları arasında yer aldı. Bu dört şirket aynı zamanda dünyanın en değerli beş şirketinin dördü konumunda.

CNBC’nin haberine göre Interbrand’in yaptığı araştırmada dünyanın en değerli şirketi olan Nvidia ise aynı marka değerini göremedi. 3,1 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip olan dev çip üreticisi araştırmada yer alan en ikonik 100 isim arasında yer almıyor. Nvidia’dan çok daha düşük piyasa değeri olan McDonald’s, Starbucks, Disney ve Netflix gibi firmalarsa listede kendilerine yer buldu.

Nvidia hisseleri 2022’nin sonundan itibaren neredeyse 9 kat değer kazandı ve tarihi bir yükseliş kaydetti. Rallinin en önemli sebebi üretken yapay zeka teknolojilerinin merkezinde yer alan grafik işlem birimlerinin (GPU) üreticisi olmalarından kaynaklandı. Nvidia hisseleri yapay zeka rallisinin adeta bayraktarı haline geldi.

Çip üreticisi ChatGPT gibi yapay zeka yazılımlarını eğitmek ve dağıtmak için kullanılan çiplerde %80’in üzerinde pazar payına sahip. Dev teknoloji şirketleri ise bu çiplerin en büyük alıcısı konumunda.

Nvidia’nın 31 yıllık tarihinde kaydettiği bu olağanüstü yükselişe rağmen çok fazla tanınmaması tüketicilerle olan temasının daha zayıf olmasından kaynaklanıyor. Interbrand'in 2023 listesinde 100. sırada Japon kamera üreticisi Canon yer alırken, Hollandalı bira üreticisi Heineken 99. sırada kendine yer buldu.

Interbrand'in Küresel Marka Ekonomisi Direktörü Greg Silverman konuyla ilgili açıklamasında, “Yakın zamanda küresel bir sahneye çıkan bir ürün şirketi olarak Nvidia'nın marka rolünü değiştirmek ve gelecekteki gelirlerini korumak için markasını güçlendirmeye zaman ve özel kaynak ayırması gerekiyor” dedi. Silverman, Nvidia’nın olağanüstü piyasa değerlerine ulaşmasına rağmen “zayıf marka gücünün” teknoloji devi için “sınırlayıcı" olacağını da sözlerine ekledi.

Nvidia sözcüsü ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Nvidia'nın yıllık gelir artışı, son üç çeyreğin her birinde %200'ü aştı. LSEG verilerine göre, çip üreticisinin 2025 mali yılında gelirlerini bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkarak 120 milyar doların üzerine taşıması bekleniyor.

Şirketin en son çeyrekte satışlarının %85'ini oluşturan veri merkezi GPU'ları, devasa tesislere kuruluyor. Çiplerin verimli bir şekilde AI yazılımı oluşturacak şekilde yapılandırılması için pahalı veri bilimi ve süper bilgi işlem uzmanlarından oluşan bir ekip gerekiyor.

Buna karşılık, Interbrand listesinde 1 numara olan Apple, parasının büyük çoğunluğunu dünyanın dört bir yanındaki tüketicilere iPhone ve diğer teknolojik cihazlarını satarak kazanıyor. İkinci sırada yer alan Microsoft da kurumsal satışlarda bir dev konumunda. Ancak kamuoyunda ise Windows ve Office yazılımlarıyla tanınıyor. Üçüncü sıradaki Amazon, tüketiciler için bir tür “her şey mağazası” olmaya çalışıyor. 4 numaralı Google ise birçok insan için internetin ana kapısı konumunda.

Oyuncuların favorisi

Rakip bir araştırma ise Nvidia’nın marka değerinin rakiplerini yakaladığını gösteriyor. Kantar BrandZ tarafından bu ay yayınlanan en değerli 100 küresel marka sıralamasında Nvidia, öncekiyılın sonuçlarına göre 18 sıra atlayarak 6. sıraya yerleşti. Toplam marka değeri ise bir yılda %178 artarak yaklaşık 202 milyar dolarlık bir tahmine ulaştı. Kantar, marka değerine ilişkin genel bir tahminde bulunmak için öncelikle diğer işletmelere satış yapan markaları değerlendirmek için kurumsal alıcılarla anket yapıyor.

Kantar'ın Kıdemli Marka Stratejisti Marc Glovsky, konuyla ilgili verdiği demeçte iphone veya mac satın almak isteyen tüketiciler için Apple ne kadar değerliyse Nvidia’nın da işletmesini büyütmek isteyen kurumsal alıcılar için o kadar değerli ve anlamlı olduğunu belirtiyor.

Nvidia ileri yaştakiler için bilinen bir isim olmasa da oyun dünyasında oldukça tanınıyor. Teknoloji devi 1991'de kurulduğunda, yapay zeka henüz yeni yeni ortaya çıkan bir alandı. Şirketin birincil odak noktası ise 3 boyutlu oyunlarda büyük bir ilerlemeye yol açan çipler tasarlamaktı.

Nvidia ve GeForce markası ve yeşil logosu, bilgisayarlarını en gelişmiş oyunları çalıştırmak için değiştiren insanlar tarafından yıllarca tercih edildi. Nvidia, dünya çapında 140 milyondan fazla ürün sevk eden Nintendo Switch konsolu için de çipler sağlıyor.

Intel'in aksine Nvidia, gösterişli reklam kampanyalarıyla adını hiçbir zaman tüketicilerin önüne koymadı. Nvidia için oyun çipi üretmek sadece güzel bir yan iş konumunda. Şirketin oyun çipi üretimi son çeyrekte yıllık bazda %18 arttı. Elde edilen 2,6 milyar dolar gelir toplam satışların %10'unu oluşturdu.

Silverman, Interbrand'in 2023 için en iyi 100 listesine girmese de Nvidia’nın marka bilinirliğinin son 12 ayda dört katına çıktığını belirtiyor. Marka uzmanı bu yükselişin bir sonraki yıllık rapora yansıyabileceğini sözlerine ekledi.

Borsalar Nvidia’nın tökezlemesine hazır mı?

 

Bank of America: Nvidia rallisi henüz bitmedi

 

Bank of America: Sıradaki Nvidia, Broadcom olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)