E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBORYAD KİMİN TEMSİLCİSİ?---

BORYAD KİMİN TEMSİLCİSİ?

BORYAD KİMİN TEMSİLCİSİ?
15 Haziran 2009 - 00:28 borsagundem.com

Yatırımcıları temsil ettiğini iddia eden BORYAD Derneği sadece Turkcell'in haklarını korumak için dava açtı. Ancak akla peki hissesi işlem gören diğer iletişim şirketlerinin hakları ne olacak sorusu geldi?

Geçtiğimiz hafta Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) iletişim sektörünün düzenleyicisi (BTK) hakkında dava açtı. ilk bakışta herkesi şaşırtan bu davanın nedeni ise sektör regülatörü BTK'nın aldığı ve ara bağlantı ücretlerini düşüren kararlar. Teknik bir konu gibi görünse de ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesi cep telefonu ile konuşma ücretlerinin düşmesi anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl da yapılan benzer bir indirim sayesinde şirketler indirimler yapmış ve avantajlı tarifeler sunmuştu. Asıl sıkıntı ise BORYAD açıklamasına yansıyan Turkcell yatırımcılarının haklarını korumak için bu davanın açıldığını belirten cümleler. Bu açıklamanın mantık ve hukuki ve mali dayanağını sorgulamak gerekirse.... ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesinin Turkcell yatırımcılarının gelirini etkileyeceği öngörülmüş gibi görünüyor.. Ancak çok basit bir kıyas ile bunun doğru olup olmadığını anlamak mümkün. Çünkü geçen yıl yapılan aynı indirimin etkisini görmek ve kıyaslama yapabilmek şansımız var. Geçen yıl indirimden sonra Turkcell 2008 yılında kar rekoru kırdı... aynı şekilde Turkcell kurumlar vergisi şampiyonu oldu.. ayrıca Turkcell tarihinin en büyük temettü ödemesini gerçekleştirerek 1 milyar TL yatırımcılara ödedi. Dolayısıyla yapılan ara bağlantı indiriminin etkisiyle hem Turkcell hem devlet hem de yatırımcılar kazanmış.. Bu durumda BORYAD'ın niye ve kimin hakkını korumak için dava açtı sorusu akla geliyor? Yani yatırımcının olumsuz etkilendiğini rakamlar ile desteklemek mümkün olamıyor. Ama asıl sakat nokta yatırımcıları temsil ettiğini iddia eden bir derneğin yatırımcılar arasında yaptığı ayrımcılık. Çünkü hisseleri işlem gören tek iletişim şirketi yani bu ara bağlantını etkilediği tek şirket Turkcell değil.. Vodafone, Avea ve Türk Telekom da bu durumdan etkileniyor. Ayrıca Türk Telekom hisseleri de borsada işlem görüyor. Peki o zaman Türk Telekom yatırımcılarının hakkı BORYAD için önemli değil mi diye sormak geliyor akla... Geçen yıl yapılan indirim ile Türk Telekom da 1.4 milyar TL temettü ödemişti. Yani ara bağlantı indirimi hem Turkcell hem Türk Telekom'u olumlu etkilemişti. Peki o zaman BORYAD niye ve neyi korumak için dava açtı? Üçüncü ve bizleri yani tüketicileri ilgilendiren nokta ise cep telefonu konuşma ücretlerini düşürecek karara yatırımcıları temsil eden bir derneğin dava açması. Yani ucuza cep telefonu ile konuşmaya karşı açılan davanın altında BORYAD imzası var.. Bu konuda tüm yatırımcıların ne düşündüğü merak konusu oluyor? BORYAD'ın kimleri temsil ettiği sorusu gündeme daha çok gelecek gibi görünüyor?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)