E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBrent petrol 120 $’ın üzerine çıkar mı?---

Brent petrol 120 $’ın üzerine çıkar mı?

Brent petrol 120 $’ın üzerine çıkar mı?
28 Şubat 2011 - 09:01 borsagundem.com

Kaddafi yeni saçmalıklar yapmadan görevinden uzaklaştırılsa petrol fiyatlarında bir miktar gerileme yaşanabilir

Yeni bir ‘iskambilden kuleye’ sıra gelmezse bu hafta içinde Brent petrolünde 105 dolara doğru bir geri çekilme olabilir. Yok eğer Kaddafi son bir kez ‘saçmalayacak’ olursa bu durumda Brent petrol fiyatlarının 120 doların üzerine hatta 132 dolara kadar çıktığını görebiliriz.
Bu haftaya Libya’daki gelişmeler ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) vereceği faiz kararı damgasını vuracağa benziyor! Kaddafi nafile direniyor! Son günlerini halkına saldırarak boşuna heba ediyor. Hakkında karar verilmiş durumda. Hem ona karşı ayaklanan kendi halkı hem de yaptırımlara ve/veya askeri müdahaleye kadar varan seçenekleri tartışmaya başlayan uluslararası kamuoyu Kaddafi’nin son hükmünü vermiş durumdalar.
Nasılsa gidecek artık. Çıkılan yoldan geri dönüş mümkün değil. Mübarek gibi kısa bir direniş sonunda teslim olsaydı ve de olayları kanlı bir şekilde bastırmaya kalkmasaydı bundan sonrası için belki şansı vardı, artık pek fazla kalmadı gibi. Hakkında anglosakson dünya kesin kararını vermiş durumda. Obama ve yakın “kankası” Berlusconi ‘meşrutiyetini kaybetmiştir, gitmeli’ deyince artık işi çok zor. İsviçre başta olmak üzere Avrupa ve ABD, Kaddafi ve ailesinin hesaplarını dondururken, İngiltere dokunulmazlıklarını kaldırma noktasına kadar işi götürmüş durumda!
Libya’nın 1.2 milyon varil günlük petrol ihracatının büyük kısmı yapılamıyor. Yabancıların kontrolünde gerçekleştirilen petrol çıkarma işi, onların ülkeyi terketmesiyle kesintiye uğradı. Ancak hem günlük üretim fazlasının varlığı, hem de Suudi Arabistan’ın Libya’nın açığın kapatmak için üretimi artırabilecek olması petrol fiyatlarında geçen hafta yaşanan sert yükselişin bir kısmının geri verilmesini sağlayacaktır. Bu tahminin arkasında Kaddafi’nin yeni “saçmalıklar” yapmadan görevinden uzaklaştırıldığı varsayımı var tabii ki. Yeni bir “iskambilden kuleye” sıra gelmezse bu hafta içinde Brent petrolünde 105 dolar seviyesine doğru bir düzeltme/geri çekilme yaşanacaktır. Yok eğer Kaddafi son bir kez “saçmalayacak” olursa bu durumda Brent petrol fiyatlarının 120 doların üzerine çıktığını; hatta “saçmalığın” uzun süreli sonuçlarının olabilecekse; teknik olarak bir sonraki hedef seviyesi olan 132 dolara kadar tırmandığını bile görebiliriz. Ancak bu ihtimalin artık düşük olduğunu düşünüyorum!
Haftanın ikinci yıldızı ECB Başkanı Jean-Claude Trichet... Bu hafta Avustralya’dan Brezilya’ya, ECB’den Meksika’ya kadar 7 merkez bankası faiz kararlarını açıklayacak. Petrol fiyatlarının ve beraberinde enflasyon kaygılarının arttığı son haftalarda, merkez bankaları daha çok faizlerde yükseliş veya yükselebileceği uyarısıyla sabit tutma kararları açıklıyorlar. Bu hafta açıklanacak kararlar arasında ECB’nin kararı hepsinden daha önemli ve piyasaları hareketlendirebilecek boyutta. Diğerleri daha çok “eğilim” göstermesi açısından önemli.
Benim beklentim ECB’nin faizleri sabit tutması yönünde. Halen daha İrlanda’nın, Portekiz ve İspanya’nın tahvillerini almak zorunda kalan, bu alımlar için kullanılan fonun hacmini arttırmayı düşünen bir ECB’nin sırf Axel Weber istifa etti diye enflasyon basksını öne sürerek faiz arttıracağını beklemiyorum. İrlanda’da hafta sonu muhalefet Fine Gael Partisi’nin güçlenerek çıkması, halihazırdaki ‘kriz yorgunu’ hükümetler için bir tür uyarı yerine geçebilecek. Ekonomik büyümeyi tehdit edebilecek bir faiz artırım kararının gelmesi en azından “bu turda” zor görünüyor.
Yine de Perşembe gününe kadar piyasalar diken üstünde olacak ve Trichet’nin basın toplantısı merakla beklenecek. Muhtemel faiz arttırımı nedeniyle dolara karşı yükselen euro için de kritik bir hafta olacak bu hafta. Haftayı 1.3750 seviyelerinde kapatan euronun; muhtemel bir faiz artışıyla (ya da beklentisiyle); 1.3925’e kadar yükselme ihtimali var. Ancak bu seviyenin üzerine çıkılması şimdilik zor. Faiz artışı gelmediği takdirde ise önce 1.3650 ardından da 1.3485 seviyesine doğru euronun değer kaybettiğini görebiliriz.
Paritedeki bu hareketler “1 dolar + 1 euro” sepetini bu hafta özellikle ilgilendiriyor. Zira geçen hafta 3.8380’e kadar çıkan ve haftayı 3.7915’ten kapatan sepetin bu hafta 3.8250’nin üzerine çıkması piyasa katılımcıları arasındaki kur tedirginliğini artıracaktır.
Son günlerdeki hareketler dolar/TL kurlarındaki 1.6070’in aşılmasına yetmedi. Ancak euronun yükselişine uyumlu bir geri çekilme yaşanmadığı bir ortamda paritenin yükselmesi sepet değerlerini de yükseltebilir. Bu haftanın dikkatle izlenmesi gereken endikatörü “sepet” olacak!
Sayın Topbaş ve Sayın Sarıgül’e çağrı!
Maslak’taki trafik/metro karmaşasına çözüm bulmak çok mu zor? İTÜ Metro durağı önündeki otobüs durağı ve bekleme cebinin yarattığı karmaşa, trafiği sabah/akşam kilitliyor. Durak binasını yola bu kadar yakın yapan mantığı anlamak mümkün olmadığı gibi, durağın işletime açılmasından bu yana İTÜ-Plazalar arasındaki alt geçidin neden bir türlü bitirilemediğini de anlamak mümkün değil!
Soğuk ve yağışlı havalarda iki üst geçidin dolaşılması hayli zor oluyor.
Alt geçidin açılması hem bu zorluğu ortadan kaldıracak, hem de trafik sıkışıklığını bir nebze azaltacaktır. Durak binasını kaydırılması mümkün olmadığına göre hiç değilse şu alt geçidin bir an evvel açılması için ne gerekiyorsa yapılsın!
Ali Ağaoğlu - Vatan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)