E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarBrezilya Çin’e baskıya hazırlanıyor---

Brezilya Çin’e baskıya hazırlanıyor

Brezilya Çin’e baskıya hazırlanıyor
05 Ocak 2011 - 00:24 borsagundem.com

Brezilya, para birimi realin hızla değer kazanması nedeniyle Çin’e karşı ABD ile ittifak kurabilir.

WSJ

İttifak ile küresel ticari dengesizlikleri ortadan kaldırmak için Çin’e para biriminin değerini artırmasına yönelik baskıda bulunulması amaçlanabilir.
Brezilya’nın yeni Ticaret Bakanı Fernando Pimentel, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin’in düşük değerli para birimini gündemlerine almayı düşündüklerini belirtti. Öte yandan, Brezilya’nın 1 Ocak günü resmen göreve başlayan yeni Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Nisan ayında Çin’e düzenleyeceği ziyarette bu konuyu ele alacak.
Çin, uluslararası ticarette kendisine fayda sağlamak için para birimi yuanın değerini bilerek düşük tuttuğu gerekçesiyle uzun süreden beri ABD’nin eleştirilerine maruz kalıyor.
Brezilya, aralarında Çin de olmak üzere, para birimlerini baskı altında tutan ülkeleri eleştirmişti. Kısa bir süre önce, Brezilya Çin’e yönelik eleştirilerini bir kenara koyarak, uzun dönemde faiz oranlarını düşük tutmak için para basan ABD’ye ağır eleştirilerde bulunmuştu. Ancak yakın zamanda Brezilya’nın iki ülkeye bakışı değişecek gibi görünüyor.
Yuan, geçtiğimiz yıl 19 Ocak tarihinde ABD Başkanı Barack Obama ve Çin Devlet Bakanı Hu Jintao’nun görüşmesinden bu yana değer kazanmaya başladı. Dolar karşısında 15 Aralık’tan bu yana yüzde 1 değer kazanan yuanın Haziran ortalarından itibarenki toplam değer artışı da yüzde 3’ü buldu.
Para birimi politikalarında bugüne kadar Pekin ve Washington arasında gidip gelen Brezilya, Kasım ayında Seul’da yapılan G20 zirvesinde, daha çok dolara odaklı bir tavır sergilemişti.
hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)