E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarBRIC, BRICSA oluyor---

BRIC, BRICSA oluyor

BRIC, BRICSA oluyor
30 Aralık 2010 - 08:22 borsagundem.com

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in oluşturduğu lokomotif gelişmekte olan ülkeler grubu BRIC, Güney Afrika’yı üyeliğe davet etti

Gelişmekte olan ülkelerin lokomotifi olarak görülen ve Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkelerine Güney Afrika da ekleniyor. 4 büyük gelişmekte olan ülkenin oluşturduğu ‘gayri resmi’ grup, Güney Afrika’yı 5. üye olarak davet etti.
BRIC dönem başkanlığını elinde bulunduran Çin’in Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Güney Afrikalı görevdaşı Maite Nkoana-Mashabane’yi arayarak BRIC grubunun bundan sonraki toplantılarında Güney Afrika’yı da görmek istediğini iletti. Bu çağrının yanı sıra Çin Devlet Başkanı Hu Jintao da Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma’ya resmi bir davet mektubu yolladı.
Zuma bu yaz 4 BRIC ülkesini de ziyaret etmişti. Resmi olarak bir açıklama yapılmasa da Güney Afrika’nın da katılımıyla birliğin adının değişmesi de bekleniyor. Üye ülkelerin İngilizce baş harflerinden oluşan grup adının BRICSA olacağı düşünülüyor. Ancak konuyla ilgili eleştiriler de başlamış durumda.
Goldman ‘Türkiye’ diyor
Ekonomi çevreleri, BRIC terimi ilk kez 2001 yılında bir Goldman Sachs ekonomisti tarafından hızla büyüyen gelişmekte olan ekonomileri tanımlamak için kullanıldığını hatırlatarak, Güney Afrika ekonomisinin hızla büyüyen kategorisine girmediğini savunuyor. Çin ise son yaptığı açıklamayla, Güney Afrika’nın ‘tam üyelik’ten ziyade bir ‘işbirliği mekanizması’ içinde BRIC toplantılara katılacağını bildirdi. IMF beklentilerine göre, 2010 yılında Çin’in yüzde 10.5, Hindistan’ın yüzde 9.7, Brezilya’nın yüzde 7.5 ve Rusya’nın yüzde 4 büyüdü. Güney Afrika’nın büyüme oranının ise yüzde 3 civarında açıklanması bekleniyor.
Ancak BRIC terimini ilk olarak çıkartan Goldman Sachs’ın gelişmekte olan ülkeler için farklı beklentileri var. Goldman, 2007 yılında hazırladığı “BRIC’lerin Ötesinde” adlı raporda dünya ekonomisinde BRIC ülkeleri kadar etkili olmasa da N-11 (Next 11 - Sıradaki 11) ülkelerinin etkili olacağından bahsetti. Ancak Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Güney Kore, Meksika, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Vietnam’dan oluşan N-11 ülkeleri arasında Güney Afrika’nın dahil edilmediği dikkat çekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)