E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBu da kaybeden yatırımcının Arena’sı ---

Bu da kaybeden yatırımcının Arena’sı

Bu da kaybeden yatırımcının Arena’sı
26 Ocak 2011 - 09:43 borsagundem.com

Türk Telekom Arena’da yaşana olaylar çok tartışıldı, ancak Arena Bilgisayar hisseleriyle ilgili garip satış hikayesi çok fazla gündeme gelmedi

Arena Bilgisayar hisseleri geçen yıl Hintli Redington International Holdings Limited Şirketi’ne (RIHL), yaklaşık hisse başına 4 lira fiyattan satıldı. Ve satışın açıklandığı günden bu güne hisseler bir daha da bu fiyatı görmezken sürekli değer kaybediyor. Çünkü şirketin kurucu ortakları ellerindeki avuçlarındaki tüm hisseleri satışta çıkardılar.
Yaşanları hatırlamak için hafızaları biraz tazeleyelim;
Şirket 18.05.2010 tarihinde KAP’ta bir haber geçiyor:
“Şirketimiz, sahip olduğu ürün yelpazesi ile pazardaki finansal ve operasyonel konumuna katkı sağlayacağına inandığı yabancı bir stratejik yatırımcı ile ortaklık paylarının tamamı veya bir bölümünün ortak satışı veya sermaye artırımı yoluyla satışı amacıyla üç ay süreli münhasırlık ve gizlilik sözleşmesi imzalamış bulunmaktadır. Şirketimiz, bu süreçte gerekli danışmanlık desteğinin sağlanması amacıyla Pragma Finansal Danışmanlık Hizmetleri Ticaret A.Ş.'ni yetkilendirmiştir.”
19.07.2010-27.07.2010-18.08.2010 tarihlerinde tekrar KAP’ta bir haber geçiyor ve “Henüz bir anlaşma söz konusu değildir” deniliyor.
22.09.2010 tarihinde ise anlaşmanın sağlandığı KAP aracılığıyla kamuouyuna duyuruluyor. Arena Bilgisayar’ın %49.40’lık kısmının Hintli Redington International Holdings Limited Şirketi ("RIHL")’ne 42 milyon 484 bin dolara satıldığı belirtiliyor. O günkü dolar kuru 1.50 lira baz alındığında hisse başına fiyat yaklaşık 4 liraya denk geliyor. 
ORTAKLAR HİSSE SATIŞINA GEÇİYOR
İşte anlam verilemeyen olaylar serisi de bu açıklamadan sonra başlıyor. Şirketin kurucu ortakları İzi Kohen, Alvi Mazon başta olmak üzere genel müdürden şirkete yakın kim varsa elindeki Arena hisselerini satıyor. Yatırımcılar yabancı ortak beklentisiyle Hisse alırken, ortaklar satıyor! Tabii 3.64 liradan başlayan satışlar 3 liraya kadar sürüyor.
Burada dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta ise o günkü ikincil piyasa yani İMKB’deki hisseler ile ortakların elindeki hisse sayıları birbirini tutmuyor olması! Bu da ortaklar tarafından önceden alınan veya satılan hisselerin bildirilmemiş olduğu düşüncesini uyandırıyor.
Küçük yatırımcıların bilmediği ama şirket sahiplerinin, eşlerinin, genel müdürlerinin bir bildiği var ki ellerindeki tüm hisseleri satıyorlar. Bu da Insider Trading (içeriden bilgi alarak haksız kazanç sağlamak) kuşkusu uyandırıyor. 
İKİNCİ SATIŞ DALGASI BAŞLIYOR
Tam satışlar bitti derken, ikinci bir satış dalgası başlıyor ve hisselerdeki düşüş süreci devam ediyor. 15 Aralık 2010 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında yönetim komple değişiyor. Bu durum yatırımcılarda çağrı beklentisine neden oluyor. Yani Hintli ortak Arena’nın kurucu ortaklarından aldığı fiyatı küçük yatırımcılara da teklif etmesi bekleniyor. Satışlar devam ettiği için hisseler bu arada 2.75 liraya kadar geriliyor. Yatırımcılar hisseler 2.75 liraya düşse bile 4 liradan çağrı olacak beklentisiyle hisselerdeki pozisyonlarını koruyor.
Ama Hintli ortak RIHL, çağrı yapmayacağını açıklıyor. Aslında yüzde 49.4’lük satışın nedeni de bu olduğu şirket yetkililerinin açıklamalarıyla ortaya çıkıyor.
Bu açıklamalara geçmeden önce garip satış hikayesiyle ilgili bir önemli ayrıntıyı daha vermek gerekirse Arena hisselerini alan kişinin de bir Türk olduğu Sabah gazetesinin haberiyle ortaya çıktı. Hintli Redington tarafından alındığı açıklanan Arena Bilgisayar’ın asıl sahibinin Nemir Kırdar’ın şirketi Investcorp olduğu ortaya çıktı. Hintliler’e Arena’yı almak için 42 milyon doları Kırdar vermiş.
PATRONLAR AÇIKLIYOR
Satış sözleşmesinin mürekkebi kurumadan Vahap Munyar olayı köşesine taşıyor. Yazının başlığı ise “Hintli alıcı ‘çağrı'dan kaçsın diye satışa ‘ince ayar' çekmeyi seçtiler”.
İşte Vahap Munyar’ın yazısı:
ARENA Bilgisayar'ın kurucu ortağı ve Genel Müdürü İzi Kohen, şirketi Hintli Redington'a satış konusuna geçmeden önce yola ilk çıktıkları günlerdeki planlarının altını çizdi:
- Biz 4 ortak 1991'de Arena'yı kurarken hiç kendi paramızı koymadık. Baştan beri hedefimiz, değer yaratıp, şirketi satmaktı.
- Kendi paranızı ortaya koymadan nasıl yola çıkabildiniz.
- Ortaklarımızın 1990'da kurdukları Karma'nın itibar ve ilişkilerini kullandık.
- Cironuz ne düzeyde?
- En yüksek ciroya 535 milyon dolarla 2007'de ulaştık. 2008'de 480 milyon dolara indi. 2009'da 450 milyon dolarda kaldı. Bu yıl 480-490 milyon dolar bekliyoruz.
İzi Kohen, AK Parti'yle ilgili kapatma davasının gündeme geldiği günleri “krizin ilk işareti” saydıklarını vurguladı:
- Hemen küçülme kararı aldık. Bilançomuzu yüzde 40 küçülttük. 310 personelden 235'e indik. Kriz, verimliliği artırmada fırsat oldu.
- Arena'nın yüzde 49.4 hissesini Hintli Redington'a satma işi nasıl gelişti? Neden yüzde 49.4?
Genel Müdür Yardımcısı Serkan Çelik yanıtladı:
- Şirketimizin halka açıklık oranı yüzde 48'di. Masaya ilk oturduğumuzda büyük ortaklarımız yüzde 52'nin tümünü satıp çıkmayı istedi. 80 milyon dolarlık toplam fiyat üzerinde durduk, 77 milyon dolara indik.
- Hintliler sonra yüzde 52'den vaz mı geçti?
- Türkiye pazarına girmek üzere ayırdıkları kaynak fazla değildi.
- 3-4 puan mı fazla geldi onlara?
İzi Kohen devreye girdi:
- Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) kurallarına göre, hisse satışı yüzde 50'yi bulduğu anda küçük hissedarlara çağrı yapma zorunluluğu devreye giriyor. Bu durumda Redington'un Arena'yı almak için ayırdığı kaynağın 77 milyon Dolar olması gerekecekti.
- Yani, çağrı zorunluluğundan kaçmak için mi satış oranını yüzde 49.4'te tuttunuz?
- Evet...
- Redington'la anlaşmayı
anons ettikten sonra elinizdeki bazı hisseleri neden düşük fiyata İMKB'de sattınız?
- Ben ve ekibim, satış sonrasında 3 yıl boyunca Arena'da çalışmayı sürdüreceğiz. Elimdeki hisseleri satmazsam, Redington'un aldığı oran yüzde 50'ye çıkacaktı. Yani, çağrı gündeme gelecekti.
- Sizin elinizde kalan hisselerin onlarla ne ilgisi var?
- Çalışmayı sürdüreceğim için, “birlikte hareket eden hisseler” şeklinde işlem görecekti.
- Eşiniz Ebru Kohen neden sattı?
- Aynı gerekçeyle...
Dünyada 3 milyar dolar cirosu olan Redington, Türkiye'de 500 milyon dolara yakın cirosu olan bir şirketi almaya kalkıyor, ilk işi “Küçük hissedara çağrıya yanaşmam” tavrını ortaya koymak oluyor...
Hisseleri satan taraf da, ince ayar çekerek “çağrıdan kaçış” formülünü devreye sokuyor...
Bu durum küçük hissedarınızı üzmez mi?
77 milyon dolara inen fiyat 86'ya nasıl çıktı
ARENA Bilgisayar Genel Müdür Yardımcısı ve CFO'su Serkan Çelik'e şirketin toplam değerindeki değişikliği sordum:
- Hintli Redington, şirketinizin yüzde 52'sini alsa, toplam satış değeri 77 milyon dolar olacaktı. Sonradan 86 milyon dolarlık toplam değer nereden çıktı?
- Onlar yüzde 49.4'te kalmaya karar verince, biz de fiyatı 86 milyon dolara yükselttik.
- Onlara, “küçük hissedara çağrı yapılmayacak, sınırda kalmak içimize sinmez” diyemediniz mi?
- Önümüzde iki seçenek vardı. Ya yüzde 49.4'ü satacaktık, ya da onlar alımdan vazgeçecekti.
- Şu anda halka açıklık oranınız nedir?
- İzi Bey'in yaptığı satışlarla halka
açıklık oranı yüzde 50'yi aştı.
Hintli Redington, “çağrı” yerine “çoğunluğu” küçük hissedara bırakmayı yeğlemiş oldu...
Bakalım bu stratejinin altından neler çıkacak?
Daha sonra yüzde 50'yi bulursa yine çağrı var
ARENA Bilgisayar Genel Müdürü İzi Kohen, “çağrıdan kaçış”ı anlatırken, sonrası kafama takıldı:
- Şimdi siz Arena'nın yüzde 49.4'ünü Redington'a vereceksiniz, “çağrı”dan kurtulacak. Sonra İMKB'den alımlarla hisse oranı artarsa ne olacak?
- Yüzde 50'yi bulduğu an yine küçük hissedara çağrı gündeme gelecek.
- Gelecekte hisse oranını yükseltme planları var mı?
- Pazarın durumuna bağlı. Belki de ilerde şirketin hisselerini toplayıp, İMKB'den bile çekerler...
- Bunu dile getirdiler mi?
Serkan Çelik yanıtladı:
- Bu konudaki mevzuatı sordular, anlattık.
Arena'da “ilginç” bir satış operasyonu yürüyor... Alan da, satan da “ince planlar” yapıyor...
Tüm bunları yakından izlemek, küçük hissedarı korumak da SPK'ya düşüyor...
Hintli alıcı yani perde arkasında Nemir Kırdar’ı olduğu şirket, şirketi ele geçiriyor yönetimi değiştiriyor ve çağrı yapmamak için satış oranında oynama yapıyor. İzi Kohen ve tüm ortaklar ellerindeki hisseleri piyasada satıyor, her zaman olduğu gibi yine kaybeden küçük yatırımcı oluyor…
Tabi bunlar bugüne kadar ortaya çıkan gerçekler, daha görünmeyen ve bilinmeyenleri yakında BORSAGUNDEM.COM’dan okuyabilirsiniz.
Genel Müdür Yardımcısı Serkan Çelik, İzi Kohen’e attığı mailde hisseleri borsada satarken nasıl bir strateji izlemesini önerdi? Birçok ayrıntı geliyor…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet ayhab14 Şubat 2011 17:06

    insanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim diyor robert bosh bunlar bizim canımızı yaktı

  • nazım erduman01 Şubat 2011 09:44

    yazınızın devamını heyecanla bekliyoruz sayın borsagundem yönetimi. gerçi SPK da konuyu dikkate almazsa, yargı yolundan başka seçenek kalmıyor ama en azından sizlerin bilgi paylaşımlarıyla SPK konuya belki daha duyarlı olur. küçük yatırımcnın korunması dilğiyle...

  • Osman Yurtseven27 Ocak 2011 16:50

    SPK Başkanı ev hanımlarına İMKB'de yatırıma girmeyi tavsiye ediyorlarmış.Peki ev erkekleri ne olacak.O erkekler olmazsa ev hanımlarına tasarruf yapması için parayı kim verecek.Yani demek istediğim ilk önce erkekleri sen soğutma bu işten ki ev hanımları yatırımlarını yönlendirsinler.Ama nerede.Ya en azından bir haber gönder SPK olarak olumlu-olumsuz.

  • yoksul küçük27 Ocak 2011 15:30

    bizim gibi yatırımcıların durumu ne olacak?

  • 26 Ocak 2011 00:41

    arkadaşlar face de grup kurdum arena mağdurları diye herkes eklesin.sesimizi duyuralım.

  • 26 Ocak 2011 00:37

    arenayı spk lütfen araştırsın sayın borsa gündem sesimiz duyurun.sesimizi duyurana kadar haber yapın ki utansın bu arenanın sahipleri.arkadaşlar yorumalrınız yazalım biz kaç kişiyiz görelim......

  • tarık ziyad25 Ocak 2011 21:17

    borsa gündeme teşekkürler bizim gibi küçük yatırımcıları bilgilendirdikleri için

  • mert demir25 Ocak 2011 19:40

    Şu anda olanı ben özetliyeyim.Şahsen benim düşüncem bu adamlar hisseye sürekli baskı kurarak küçük yatırımcının elindeki hisseleri ucuz fiyattan birilerine tolatıyorlar.Çağrı yapmaktansa bu yolla toplamak en akılcı iş.

  • hasan25 Ocak 2011 18:32

    borsa gundem sızın ınternet sıtenızı gördukten sonra baska sıtelerı takıp etmıyorum.yaptığınız ıste cok basarılısınız.cok tesekkur ederım

  • GÜNAY ÖZDEK25 Ocak 2011 17:53

    çok teşekkür ederim. her geçen gün sitenize olan hayranlığım artıyor. Bilinmeyeni, gizli kalmış bilgileri biz küçük yatırımcılara açıklıyorsunuz.SPK ev hanımlarını borsaya çekmek için uğraşmayı bırakıp biraz bu işlerle ilgilense daha iyi olur.

  • nazım erduman25 Ocak 2011 16:34

    sizlere çok teşekkür ediyorum bu konuyu gündeme getidiğiniz için.küçük yatırımcının hakkını, sizler ve en önemlisi SPK korumazsa, kim koruyacak...SPK mevzuatında da belirtildği gibi, arena'da yönetim kontrolü(%50'nin altında hisse devri olsa da, dolaylı olarak) değişmiştir ve bu durumda çağrı zorunluluğu şarttır. Küçük yatırımcı olarak tek temennim, SPK'nın küçük yatırımcıyı koruması.Yazınızın son kısmında belirttiğiniz birçok ayrıntıyı yayınlamanızı sabısızlıkla bekliyorum.

  • sabri birci25 Ocak 2011 14:02

    hem şirketi satarak para kazan o arada hisseler yükselsin elindeki hisseleri satarak bir daha kazan. Kısaca kapitalim bu işte... benim saf yatırımcım : şirket satılmış beklenti bitmiş; hisse pirim yapmış üstelik..ne ararsın o hissede hangi aracı kurum tavsiye etti sana o hisseyi? kim önerdi? gidip zararını ondan iste bakalım verecek mi?

  • osman yıldız25 Ocak 2011 13:56

    uzun süredir sitenizde bu tip yazıları okuyorum. küçük yatırımcıyı bilgilendirdiğiniz için BORSAGUNDEM.COM a teşekkür ederim.

  • ramazan sarıışık25 Ocak 2011 13:50

    tek suçumuz küçük yatırımcı olmak mı spk nerede