E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett Apple hisselerini neden satıyor?---

Buffett Apple hisselerini neden satıyor?

Buffett Apple hisselerini neden satıyor?
05 Ağustos 2024 - 15:52 borsagundem.com

Hafta sonu açıklanan Berkshire Hathaway bilançosuna göre dev yatırım firması yıl başından bu yana Apple hisselerinin neredeyse yarısını sattı. Yatırım çevreleri ise Buffett’ın bu hamlesinin ardındaki planı bulmaya çalışıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın firması Berkshire Hathaway cumartesi günü bilançosunu açıkladığında yatırımcılar özellikle tek bir noktaya odaklandı: Berkshire Apple’daki çok sayıda hissesini sattığını bildirdi.

Yatırım firması 31 Aralık’ta 174,3 milyar dolar Apple hisselerini ilk çeyreğin sonundaki 135 milyar dolar seviyesinden 30 Haziran itibariyle 84,2 milyar dolara düşürmüştü. Bu oran Buffett’ın firmasının aralık ayından haziran ayına kadar portföyündeki Apple hisselerini yaklaşık %50 oranında azalttığı anlamını taşıyor.

Berkshire 2 Ocak itibariyle Apple’ın 915,6 milyon hisse senedine sahipti. Cuma günü itibariyle Berkshire’ın portföyünde yaklaşık 88 milyar dolar değerinde olan 450 milyon hisse bulunuyordu.

Şirketin mayıs ayındaki yıllık toplantısında, Başkan Warren Buffett, hissedarlara Berkshire'ın Apple hissesini azalttığını, zira teknoloji devine yaptığı yatırımın çok iyi sonuç verdiğini ve büyük sermaye kazançları elde ettiğini söylemişti. Buffett bunun dışında Apple’ın yaptığı işleri sevdiğini de sözlerine ekledi.

Teknoloji yatırımlarına geç katılan Buffett 2016 yılında Apple hissesi almaya başladı. Buffett’ın merhum ortağı Charlie Munger efsane yatırımcıyı Apple’a yatırım yapmaya ikna etmişti. Omaha Kâhini Apple’ı bir teknoloji hissesinden çok bir tüketici hissesi olduğunu söylüyor.

‘Muhteşem’ hisse seçimi

The Street’in haberine göre bugün bazı hisse senetlerini satmak ihtiyatlı bir davranış olarak görülebilir. Berkshire’ın şimdiden bir Muhteşem Yedili hissesi olan Apple hisselerini satması aşırı köpüklü bir borsa atmosferine yakalanması ihtimalini azaltır. Her iki durumda da Buffett kârın yaklaşık %20’sine kadar varabilecek uzun vadeli sermaye kazancı vergisinden şikayet etmiyor. Zira bir hisse senedinden bu denli para kazandığınızda vergileri de karşılayabilirsiniz.

Peki Buffett Apple yatırımından ne kadar kazandı? 2016 ve 2018 yılları arasında alınan hisse senetlerinden elde edilen kazanç %400’ün üzerinde olacak. 2022 ile 2023’ün ilk çeyreği arasında alınan hisselerse sermaye kazanç vergisi öncesi %20 getiri sağlayacak.

Ancak Berkshire’ın pozisyonuna karşıt bir yatırımcı anlatısı da mevcut. Apple yatırımlarını izleyen yatırımcılar ve CNBC’den Jim Cramer satışın sebebinin Apple’ın büyük Çin işletmesiyle ilgili olabileceğini söylüyor. Çin’deki ürün ve hizmet gelirleri Apple’ın üçüncü çeyrek bilançosunda bir önceki çeyreğe göre %6,5, yıl başından bu yana ise %10 geriledi.

Çin ile ABD arasındaki siyasi gerilimler de Apple için endişe verici olabilir.

Apple hisseleri karışık borsa atmosferine direniyor

Apple yatırımcıları artık şirkete daha çok güveniyor gibi görünüyor. Hisse, ilk çeyrekteki %10,9'luk düşüşün ardından 2024'ün ikinci çeyreğinde %23,6 değer kazandı. Üçüncü çeyrekte ise %3,9 arttı.

Ayrıca Amazon’un %8, Microsoft’un %4 ve Nvidia’nın %5,1 düştüğü geçtiğimiz hafta Apple %1 yükseldi. iPhone üreticisinin hisseleri bu yılın başından itibaren %14,2 değer kazandı.

Apple, 3.37 trilyon dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi konumuna geri döndü. Teknoloji devinin ileriye dönük fiyat-kazanç oranı yaklaşık 30 kat seviyesiyle hâlâ pahalı görünüyor. S&P 500 Endeksi’nin ileriye dönük F/K oranı hisse senetlerinin zirve yaptığı 22,72'den yaklaşık 22'ye geriledi.

Peki Berkhire ve Buffett Apple hisse satışından elde ettiği nakitle ne yaptı? Çoğunlukla nakit ve ABD Hazinesi tahvillerine yerleştirdi. Eğer Berkshire getirilerini korumanın bir yolunu bulamazsa bu sermaye kazanç vergilerini ödemek için kolay bir kaynak olacak.

Daha da önemlisi Buffett ve Berkshire’ın bekliyor olması. Zira unutmamak gerekir ki Buffett popüler hisse senetlerini kovalamakla uğraşmayan klasik bir değer yatırımcısıdır. Buffett ve Berkshire uygun fiyatlara harika şirketler arıyor.

Bu nedenle, birçok yatırımcı gibi, Buffett ve yatırım yönetimi ekibi de borsanın mevcut oynaklığını seyrini sürdürmesi için izliyor. Başka bir deyişle, daha iyi fiyatlarla iyi hisseler satın almayı bekliyor. Bunun için yeterince nakit paraları da var.

JPMorgan: Dipten alım fırsatının yaklaştıJPMorgan: Dipten alım fırsatının yaklaştı

 

Goldilocks senaryosu piyasaları terk ettiGoldilocks senaryosu piyasaları terk etti

 

Yatırımcılar çip üreticilerinden neden vazgeçmiyor?Yatırımcılar çip üreticilerinden neden vazgeçmiyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)