E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ı taklit etmek başarı getirir mi?---

Buffett’ı taklit etmek başarı getirir mi?

Buffett’ı taklit etmek başarı getirir mi?
04 Temmuz 2024 - 13:40 borsagundem.com

Son dönemde yatırımcıların en çok başvurduğu stratejilerden birisi de Buffett’ın yatırım portföyünü taklit etmek oldu. Ancak portföyün yakın zamandaki performansı yatırımcılara büyük bir başarı vadetmiyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett sadece birkaç yılda değil on yıllar boyunca borsaların genelinden daha iyi performans gösterme konusunda harika bir iş çıkardı. Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway 1965 yılına kadar uzanan dönemde yıllık ortalama %20 getiri sağladı. Karşılaştırmak gerekirse ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 ise aynı dönemde %10’un biraz üzerinde getiri sağlayabildi.

Birçok yatırımcı Buffett’ın hamlelerini taklit ederek piyasaları alt üst eden bu performansı tekrarlamayı hedefliyor. Ancak The Motley Fools’un haberine göre bu stratejiyi benimseyen yatırımcıları iyi bir son beklemiyor olabilir. Zira Berkshire’ın portföyünde en çok yer kaplayan yedi hisse senedinin sadece biri son beş yıl içerisinde piyasaların üzerinde performans gösterebildi.

Berkshire hisselerinin çoğu son yıllarda piyasa ortalamalarını geride bırakmanın yakınından bile geçmiyor. Son beş yılda S&P 500 Endeksi %86 oranında yükseldi. Ancak Buffett’ın favori hisselerinin sadece ikisi bundan daha iyi getiri sağladı ve yalnızca biri S&P 500’e endeks yatırımı yapmaktan daha iyi bir strateji olduğunu kanıtladı.

Berkshire’ın portföyündeki en büyük yedi hisse senedinin Apple, Bank of America, American Express, Coca-Cola, Chevron, Occidental Petroleum ve Kraft Heinz olduğu biliniyor. Söz konusu hisse senetleri tek tek Berkshire portföyünün en az %2’sini oluşturuyor ve bu hisse senetlerinin Berkshire portföyündeki toplam ağırlığı yaklaşık %81. 

Buffett’ın kazandıran iki hisse senedinin S&P 500’deki performansı ise şöyle:

Apple ve American Express endeksten daha iyi performans gösterdi. Ancak American Express’in getirisi endeksten sadece birkaç puan iyiydi. Apple ise üstün bir hisse senedi olduğunu açıkça kanıtladı. Buffett uzun zamandır Apple’a hayranlık duyuyor. Omaha Kâhini olarak da bilinen ünlü yatırımcı bir keresinde iPhone üreticisini, “Muhtemelen dünyada bildiğim en iyi işletme” olarak nitelendirmişti. Apple’ın sağlam hayran kitlesi ve müthiş kâr marjlarına sahip olması uzun vadede alınabilecek en iyi hisse senetlerinden biri olarak öne çıkarıyor.

Berkshire’ın tüm hamleleri Buffett’ın kararlarını yansıtmayabilir

Buffett hayranları Berkshire’ın hangi hisseleri satın alıp sattığını gösteren şirket raporlarını merakla takip ediyor. Üstelik bazen bu raporların açıklanması bazı hisse senetlerinde volatilite artışına dahi sebep olabiliyor. Eğer Berkshire bir hisse senedini aldıysa bu daha fazla yatırımcının bu Hisse senedini alacağı anlamına geliyor ve hisse senedi yükseliyor. Zira kimilerine göre dünyanın en başarılı yatırımcısı olan bir ismin bir hisse senedini satın alması ciddi bir güven oyu olarak kabul ediliyor.

Ancak Buffett’ın yanı sıra Berkshire için yatırım kararları alan başka yöneticiler de var. Buffett Berkshire portföyünde tutmak isteyeceği her hisse senedine yatırım yapamaz. Örneğin Buffett Microsoft’un Kurucu Ortağı Bill Gates ile olan yakın ilişkisi sebebiyle teknoloji devine yatırım yapamıyor. Berkshire’ın halka açık varlıklarında özel olarak tutulan işletmeler de dahil olmak üzere Buffett’ın sahip olabileceği diğer yatırımları hesaba katılmıyor.

Yatırımcılar Buffett’ı bire bir taklit etmemeli

Berkshire'ın tüm hamlelerini taklit etmeye çalışmak, Buffett ile aynı sonuçları elde edeceğiniz anlamına gelmez. Raporlar ortaya çıktığında ise hisse senetleri farklı yönlerde hareket etmiş ve genel getirileriniz etkilenmiş olabilir.

İyi haber şu ki, birçok durumda, yapay zeka ile ilgili işletmeler gibi Buffett'ın aşina olmadığı veya yatırım yapmayabileceği büyüme hisse senetlerine ve yatırımlara odaklanarak Berkshire'dan daha iyi performans sergilemeniz mümkün. Buffett normalde çok karmaşık işletmelerden kaçınır ve siz de aynısını yaparsanız, çok fazla artıya sahip olan gelecek vaat eden büyüme odaklı hisseleri kaçırabilirsiniz.

The Motley Fool’un haberine göre, Buffett'ın portföyü birçok sağlam büyük sermayeli hisse senedini içerse de bunların hepsi yıllar boyunca büyük yatırımlar olmadı. Haberde piyasa ortalamalarını geçmek ve harika getiriler elde etmek isteyen yatırımcıların Berkshire'ın en son hamlelerini taklit ederek başarıya giden garantili bir yol sağlayamayacağı belirtiliyor.

Küresel piyasalar Trump zaferini satın alıyor

 

Teknoloji sektöründe doğru tercih kazandırdı

 

Rekor seviyeye ulaşmıştı! Jeff Bezos'da Amazon hissesi satma planı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)