E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın en büyük hatası---

Buffett’ın en büyük hatası

Buffett’ın en büyük hatası
30 Ocak 2024 - 15:31 borsagundem.com

Borsa efsanesi Warren Buffett da hatasız değil. Ünlü yatırımcı 1993 yılındaki bir yatırımı nedeniyle bugüne kadar 14 milyar doları aşkın zarar etti. Buffett başarısızlığının rekorlar kitabına girecek katar feci olduğunu kabul ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Berkshire Hathaway’in CEO’su ve başkanı olan milyarder yatırımcı Warren Buffett genellikle dahice gerçekleştirdiği uzun vadeli yatırımlarla bilinir. Ancak Buffett bile 1993 yılında Maine merkezli ayakkabı üreticisi Dexter Shoe’yu satın almasını en büyük finansal hatalarından biri olarak tanımlıyor. Buffett 2014 yılında hissedarlarına gönderdiği mektupta kariyeri boyunca birçok hata yaptığını ancak birinin özellikle öne çıktığını belirtiyor.

Buffett açıklamasında, “Charlie’nin (Charlie Munger) detaylı planına rağmen Waumbec’ten bu yana birçok hata yaptım. En ürkütücüsü ise Dexter Shoe’ydu. Şirketi 1993 yılında satın aldığımızda harika bir sicili vardı ve bana hiçbir şekilde puro izmariti kadar değersiz gibi görünmüyordu” diyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Buffett’ın sözünü ettiği 1962 yılında satın alınan tekstil firması Waumbec de büyük bir hayal kırıklığı yaratmış ve Berkshire için hatalar zincirine yol açmıştı. Ancak hiçbiri Dexter kadar başarısız değildi. Buffett’ın öngöremediğini itiraf ettiği faktör sektördeki yabancı rekabeti nedeniyle Dexter’ın rekabet gücünün azalması ve yatırımların değerinin hızla düşmesiydi.

1999 yılında ABD’de satın alınan ayakkabıların yaklaşık %93, düşük işçilik maliyetlerin nedeniyle yurtdışından ithal ediliyordu. Başlangıçtaki kârlılığa ve güçlü yönetime rağmen, Dexter bu pazar değişimleri karşısında rekabet avantajını koruyamadı. Uluslararası alanda daha fazla ayakkabı tedarik etmek ve bazı ABD fabrikalarını kapatmak da dahil olmak üzere şirketi yeniden canlandırma çabaları başarısız oldu. Sonuç olarak, şirketin değeri sıfıra düştü.

Benzinga’nın haberine göre Buffett söz konusu yatırımdaki başarısızlığını vurgulayarak, “Finansal felaketler açısından bu Guinnes Rekorlar Kitabı’nda bir yer hak ediyor” ifadelerine yer verdi. Buffett’ın hatası satın alımların nakit varlıklar yerine Berkshire Hathaway hisselerinin kullanılarak yapılmış olmasıyla katbekat arttı.

Buffett, 2014 yılındaki mektubunda “Dexter’ı satanlara nakit yerine Berkshire hisselerini verdim ve satın alma için kullandığım hisseler şu anda 5,7 milyar dolar değerinde” diye yazdı. Bu karar hatanın maliyetini de önemli ölçüde artırdı. 1993 yılında Dexter’ı satın almak için kullanılan 25.203 A sınıfı Berkshire Hathaway hisselerinin bugünkü değeri kabaca 14.39 milyar dolar.

Buffett 2007 yılında hissedarlara yazdığı mektupta, “Bugüne kadar yaptığım en kötü anlaşma Dexter’dı” diyor. Milyarder yatırımcı kararlarındaki gerçekliği benimseyerek gelecekte de olası hatalara açık olduğunu belirtiyor. Buffett, “Gelecekte daha fazla hatalar yapacağıma da emin olabilirsiniz” diyor. Milyarder yatırımcı country müzik türünde ünlü bir şarkının dizelere yer vererek mizahi bir dokunuşla mektubunu sonlandırıyor: “Hiçbir zaman çirkin bir kadınla yatmadım ama kesinlikle birkaçıyla uyanmışlığım olmuştur.”

Dexter Shoe'nun başarısızlığı sadece Berkshire Hathaway için mali bir kayıpla sonuçlanmakla kalmadı, aynı zamanda yerel topluluk üzerinde de önemli etkileri oldu. Buffett, 2015 tarihli mektubunda hatasının daha geniş kapsamlı sonuçlarını da kabul etti. Milyarder yatırımcı, “Bir zamanlar başarılı olan Dexter operasyonumuz kapandı ve küçük bir Maine kasabasındaki 1.600 çalışanı işsiz bıraktı. Birçoğu hayatta başka bir meslek öğrenebilecekleri noktayı geçmişti. Karşılayabileceğimiz tüm yatırımımızı kaybettik, ancak birçok işçi yerine koyamayacakları bir geçim kaynağını kaybetti” ifadelerine yer verdi.

Buffett'a göre Dexter Shoe'nun satın alınması pazar dinamiklerini gözden kaçırmanın riskleri ve bir işletmenin gerçek değerini değerlendirmenin önemi konusunda bir ders niteliğindeydi. Berkshire hisselerini yalnızca cansız bilançolar elde eden işletmeleri satın almak için kullandığında da benzer hataların meydana geldiğini vurgulayan Buffett, "Bu tür hatalar ölümcüldür" diyor.

Efsane yatırımcı borsalardaki engin tecrübesine rağmen yanlış kararlar vermeye karşı bağışık olmadığını ve tekrar tekrar hatalar yapabileceğini kabul ediyor. Buffett’ın yatırımlarındaki başarısızlıklarına karşı tutumu ise pişmanlık şeklinde değil. Zira efsane yatırımcı bu hataları genel başarısına ve yatırım felsefesine katkıda bulunan öğrenme tecrübeleri olarak görüyor.

İşte Buffett’ın son vurgunu

 

Buffett’ın dev nakit birikimi yatırımcılara ne anlatıyor?

 

Warren Buffett''tan 5 tavsiye: Zenginlik için ne 'yapmamalısınız'?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)