E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’tan yatırımcılara 300 milyar dolarlık uyarı---

Buffett’tan yatırımcılara 300 milyar dolarlık uyarı

Buffett’tan yatırımcılara 300 milyar dolarlık uyarı
01 Ekim 2024 - 14:02 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın hisse satışları dur durak bilmiyor. Buffett’ın şirketinin 300 milyar dolara yaklaşan nakit ve tahvil birikimi yatırımcılar için aynı zamanda karamsar bir mesaj taşıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım efsanesi Warren Buffett 70 yıllık borsa tecrübesiyle kendisini takip etmek isteyen yatırımcılar için önemli bir sicil oluşturdu. 1957’den 1968’e kadar yönettiği Buffett Partnership bu süreçte yıllık %31,6 getiri sağladı. Aynı dönemde Dow Jones Sanayi Endeksi’nin yıllık getirisi %9,1’di. 1965’de Berkshire Hathaway’in başına geçen Buffett burada da borsaları altüst eden yüksek getiriler üretmeye devam etti. 2023 yılına kadar Buffett’ın yönettiği Berkshire Hathaway’in yıllık ortalama getirisi %19,8’di. Aynı dönemde S&P 500’ün yıllık ortalama getirisi ise sadece %10,2’ydi.

Bu başarılı yatırım performansı göz önünde bulundurulduğunda Buffett’ın kararlarına diğer yatırımcıların dikkat kesilmesine de şaşırmamak gerekir. The Motley Fool’un haberine göre ise Buffett’ın son yatırım tercihleri hisse senetleri piyasalarında değerli pek bir şey olmadığını gösteriyor.

Buffett üçüncü çeyrekte 300 milyar dolara yaklaşan nakit ve ABD Hazinesi tahvil pozisyonu biriktirdi. Buffett’ın nakit pozisyonunu rekora taşımasına sebep olan birkaç faktör var. Haberde Omaha Kâhini’nin yatırım tercihleri inceleme altına alınıyor.

Buffett hisse satmadan duramıyor

Buffett, son yedi çeyreğin her birinde satın aldığından daha fazla hisse senedini sattı. Omaha Kâhini, Berkshire'ın Apple'daki pozisyonun yaklaşık yarısı diğer bir deyişle yaklaşık 73 milyar dolarlık bölümünü sattı ve tarihin en büyük hisse senedi satışını yaptı. 2024'ün ilk yarısına kadar toplam Hisse senedi satışları 97 milyar dolar olurken, bu süreçte Buffett sadece 4,3 milyar dolarlık yeni hisse alımı yaptı.

Borsa efsanesinin satışlarının arkası da kesilmiyor. Henüz nihai 3. çeyrek rakamları ortaya çıkmadı. Ancak ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu dosyaları Berkshire’ın Bank of America’daki yatırımının büyük bölümünü sattığını gösteriyor. Raporlara göre 24 Eylül’e kadar olan sürede 9 milyar dolar değerinde hisse satışı yapıldı.

Buffett, Berkshire'ın Apple veya Bank of America gibi hisse senetlerindeki yatırımlarının bir kısmını satma kararının, mevcut vergi yasasının gelecek yılın sonunda sona erdiğinde kurumlar vergisi oranlarının artacağı fikrine dayandığını söyledi. Berkshire her iki hisse senedi için de muazzam gerçekleşmemiş sermaye getirisi elde etmiş gözüküyor. Hisse senetlerinin mevcut fiyatları Berkshire'ın 2016'dan 2018'e kadar olan orijinal satın alma fiyatlarının çok üzerinde.

Ancak Buffett'ın satış kararı, bu hisse senetlerinin gerçek değerlerine yakın veya üzerinde işlem gördüğünü düşündüğünü de ima ediyor. Buffett bu hisselerinin değerlerinin düşük olduğunu düşünüyor olsaydı, bugün değeri düşük bir varlığa sahip olmak için daha sonra daha yüksek vergiler ödemeye de istekli olabilirdi.

Bu tema aynı zamanda Buffett’ın portföyüne yeni hisseler ekleme konusunda daha pasif davranmasını da önemli ölçüde açıklayabilir.

Favori hisselerini bile satın almıyor

Buffett'ın son birkaç yıldır satın almayı en sevdiği hisse senedi, açık ara Berkshire Hathaway'in kendi hisseleri oldu. Yönetim kurulunun 2018'de öz sermaye satın alma yetkisini güncellemesinden bu yana şirket sürekli olarak kendi hisse senetlerinin geri alımını yaptı. Buffett artık, Hisse senedinin gerçek değerinin altında fiyatlandırıldığını hissettiğinde hisseleri geri satın alma fırsatına sahip.

Ancak son çeyrekteki bu geri alımlar da yavaşladı ve toplamda sadece 345 milyon dolarlık geri alım gerçekleştirildi. Haziran ayında Buffett hiç hisse almamayı seçti. Berkshire'ın temmuz ayındaki raporuna bakıldığında, 3. çeyreğe başlarken Berkshire’ın herhangi bir hisse geri alımı yapmadığı görülüyor. Berkshire hissesinin o zamandan beri çoğunlukla haziran ve temmuz aylarında işlem gördüğü seviyelerin çok üzerinde işlem gördüğü göz önüne alındığında, Buffett'ın 3. çeyrekte önemli geri alımlar yapması pek olası değil.

Buffett'ın son birkaç yıldır en sevdiği bir diğer hisse senedi ise Occidental Petroleum. Buffett, şirketin imtiyazlı hisselerinde 10 milyar dolar satın aldığı 2019'dan bu yana petrol ve doğalgaz şirketine yatırım yapıyor. Şirketin adi hisse senetlerinin %29'unu satın almaya devam etti, bu da şirketin hisselerini satın aldığında veya sattığında SEC'e bir açıklama yapması gerektiği anlamına geliyor. Ancak haziran ayından bu yana böyle bir açıklama yapılmadı. Petrol fiyatlarının düşmesine ve şirketin hisselerinin yeni diplere ulaşmasına rağmen Buffett’tan yeni bir hamle gelmedi.

Hızla nakit biriktiriyor

Çeyrek boyunca yalnızca Bank of America'dan 9 milyar dolarlık brüt hisse senedi satışı ve yeni hisse senedi alımları veya geri alımları sınırlı sermaye kullanımı göz önüne alındığında Berkshire'ın nakit pozisyonu hızla arttığı da anlaşılabiliyor. İkinci çeyreğin sonu itibariyle, Buffett halihazırda 277 milyar dolar nakit ve ABD tahvili tutuyordu.

Berkshire'ın temel operasyonlarından elde edilen yaklaşık 10 milyar dolarlık işletme nakit akışını ve Berkshire'ın mevcut ABD Hazinesi varlıklarından elde ettiği faizi eklediğinizde, Berkshire'daki nakit pozisyonu kolayca 300 milyar doları aşabilir. Bu dönüm noktasına ulaşmasını engelleyebilecek tek faktör, Buffett'in bu yılın başlarında gerçekleştirdiği devasa hisse senedi satışları için bu çeyrekte ödemek zorunda olduğu tahmini vergiler olabilir.

Berkhsire’ın nakit ve tahvil varlıkları şirketin toplam varlıklarının %50’sine yaklaşıyor. Buffett açık bir şekilde güvenli liman varlıklarını tercih ediyor ve kendi şirketinin hisse değerlemelerini dahi beğenmiyor. Motley Fool’un haberine göre Buffett’ın yatırımcılara yaptığı uyarı oldukça açık. Borsada en azından Berhshire Hathaway’in portföyü için beğenilecek pek bir şey yok.

Dev şirketlerin hisselerine 'Buffett' dopingiDev şirketlerin hisselerine 'Buffett' dopingi

 

Bank of America: Borsada fırsatlar 3 sektörde yoğunlaşıyorBank of America: Borsada fırsatlar 3 sektörde yoğunlaşıyor

 

Borsada basit bir portföyle profesyonelleri geçmek mümkünBorsada basit bir portföyle profesyonelleri geçmek mümkün

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)