E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBulgaristan'ın AB dönem başkanlığı programında Türkiye yok---

Bulgaristan'ın AB dönem başkanlığı programında Türkiye yok

Bulgaristan'ın AB dönem başkanlığı programında Türkiye yok
27 Aralık 2017 - 03:33 borsagundem.com

1 Ocak’tan itibaren AB dönem başkanlığını üstlenecek Bulgaristan’ın altı aylık programında Türkiye’yi dışladığı görüldü. Sofya, Türkiye’nin AB sürecine ilişkin tek cümle kullanmazken Batı Balkanlar’ı AB genişlemesinin odağına aldı

Avrupa Birliği’ne üye olduğu 2007’den bu yana ilk kez dönem başkanlığı görevini üstlenecek olan Bulgaristan, altı aylık programında Türkiye’yi dışlayan bir yaklaşım benimsedi. 1 Ocak’ta dönem başkanlığını Estonya’dan devralacak olan Bulgaristan, genişleme sürecinin ana önceliklerden biri olacağının altını kalın şekilde çizdiği programında, Türkiye’nin AB sürecine ilişkin tek cümle kullanmazken Batı Balkanlar’ı odağa yerleştirdi. Genişleme sürecinde Batı Balkanlar ve Türkiye’yi birbirinden ayırma yaklaşımı son dönemde Brüksel’de de iyiden iyiye yerleşmeye başlamış durumda.

Bulgaristan’ın altı aylık yol haritasında “Bulgaristan Dönem Başkanlığı, Türkiye ile diyalog ve işbirliğini sürdürme doğrultusunda çalışacaktır” ifadesiyle yetindi. Türkiye için bu cümlenin kullanıldığı paragrafta Batı Balkanlar için ise “Batı Balkanlar’ın geleceği Avrupa hedefinde yatmaktadır” denildi. Bulgaristan, bu ülkelerin ilerleme sağlamasına yardım etmek için yoğun şekilde çalışacağını vurguladı.

2018’DE ÖZEL ZİRVE

Batı Balkanlar’a yönelik ilgi Bulgaristan döneminde tavan yapacak. Türkiye’nin zirve talebine bir türlü olumlu yanıt vermeyen AB liderlerinin 17 Mayıs 2018’de Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Batı Balkanlar için özel bir zirve düzenlenmesi planlandı. AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirve gayriresmi nitelikte olacak. AB’nin Batı Balkanlar ilgisi bununla da sınırlı kalmayacak. Şubat 2018’de AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, Sırbistan ve Karadağ’ın AB’ye katılımına yönelik bir strateji belgesi açıklaması öngörülüyor.

18 MART MUTABAKATI ÖNCELİK

Genişleme konusunda Türkiye’ye mesafeli duran Bulgaristan, kendisini de doğrudan ilgilendiren, Brüksel ile Ankara arasındaki mülteci krizi odaklı 18 Mart mutabakatına büyük önem veriyor. Bu yaklaşım programa yansıtılarak, “18 Mart 2016 mutabakatının bütünüyle uygulanması desteklenecek” denildi. Bulgaristan’ın Türkiye bağlantılı olarak önem verdiği bir başka unsuru da terörle mücadele oluşturdu.

TAM ÜYELİĞE SICAK BAKMIYOR

Bulgaristan, Türkiye söz konusu olduğunda fazla sorun çıkarmayan ve Ankara ile iyi ilişkilerin korunmasından yana tavır takınan AB ülkeleri arasında yer alıyor. Türkiye ile ilişkileri sadece AB boyutunda görmeyip güvenlik ve tarafları ilgilendiren diğer konuları da öne çıkaran Bulgaristan, tam üyelik konusuna ise çok sıcak bakmıyor. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, geçen hafta katıldığı bir televizyon programında, “Türkiye’nin AB’ye üye olacağı konusunda ikiyüzlülüğü bırakalım. En iyisi oturalım ve Türkiye ile AB arasında özel bir anlaşma yapalım” demişti. (Hürriyet / Güven Özalp)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FATİH İSLAMBUL27 Aralık 2017 08:46

    ÜLKEMİZDE ŞU ANDA BU HALİ İLE AVRUPA BİRLİĞİNİ İSTEYEN YÜZDE 30 ÇIKMAZ ZATEN GİRMEK İSTEMİYORUZ ONLAR BİZİ ALMAK İSTEMİYOR BİZDE GİRMEK İKİ TARAFTA BU İŞ BİTSİN SİZ YOLUNUZA BİZ YOLUMUZA DEMİYOR İKİ TARAFINDA İŞİNE GELİYOR ,AVRUPA BİRLİĞİ HIRISTİYAN BİRLİĞİDİR BİZDE HIRISTİYAN OLMAYACAĞIMIZA GÖRE BU TAM ÜYELİK ASLA OLMAYACAKTIR , TÜRKİYE İSLAM ÜLKELERİNE LİDER OLACAKTIR İSTESELERDE İSTEMESELERDE AV RUPANIN İTİLENİ KAKILANI OLMAYACAKTIR

  • Semih Bal27 Aralık 2017 07:02

    Sn Davutoğlu AB ile vize muafiyetini halletmek üzereyken, anlaşılmaz bir şekilde görevden alındı. Türkiye akp ile AB üyeliğini ve vize muafiyetini ancak rüyasında görür. Ukrayna bile vize muafiyetini almış durumda. Çok yazık oluyor Türk vatandaşlarına.

  • Umut Eren Kayı27 Aralık 2017 04:37

    Boş işler bunlar.Birilerinden yardım beklerseniz olmaz bu işler.Aynen İngiltere gibi güçlü olacaksınız.Bakın onlar ayrılmayı düşünüyor.İngiltere ile ortak olun Avrupa birliği üyeliğinizden vazgeçin.Biz ısrar ettikçe veya istekli görününce adamların burnu havaya kalkıyor.Türkiye Osmanlının şanlı şöhretli evladıdır.Kendini küçük düşürecek bu tür oluşumlara itibar etmemelidir.