E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBuyrun jeopolitik risk---

Buyrun jeopolitik risk

Buyrun jeopolitik risk
23 Temmuz 2024 - 08:41 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Siyaset, küresel piyasaları rekor zirvelerden aşağı çekti ve çalkantılı birkaç hafta boyunca yatırımcılar giderek daha da parçalanmış bir Avrupa, izolasyonist bir Amerika ve dünya ticaretinin nabzının yavaşlaması olasılığıyla karşı karşıya kaldı. Bu yıl dünyanın neredeyse yarısı oy kullandı ve şu ana kadarki sonuçlar ruh halindeki değişimi destekliyor: Tayvan, Pekin’de nefret edilen bir başkanı seçti, seçmenler Fransa’da sağa kaydı ve İngiltere’de bir neslin en büyük sol çoğunluğunu oluşturdu. ABD’de sadece sekiz gün süren seçim kampanyası şok dalgaları yarattı: Önde giden Donald Trump bir kurşunla sıyrıldı, Joe Biden ise seçim gününe dört aydan az bir süre kala istifa etti.

Trump’ın Tayvan’ın korunması ve çip endüstrisine olan bağlılığı konusunda belirsiz ifadeler kullanmasının üzerinden bir haftadan kısa bir süre geçti. Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi’nin piyasa değerinden 100 milyar dolardan fazla para silindi. Tayvan’ın para birimi, yatırımcıların çip üretim teknolojisinde öncü konumda olan ve ABD-Çin gerginliğinin ön saflarında yer alan adadan kaçmasıyla sekiz yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Bu jeopolitik riskin geri dönüşü, yapay zeka donanım ticaretine olan coşkuyu etkili bir şekilde köreltti.

Elbette, S&P 500’ü tüm zamanların en yüksek seviyesinden sadece %3 uzaklaştıran satışlarda panik havası yok; birçok piyasa katılımcısı bunu sağlıklı bir geri çekilme olarak ve siyasi risklerle nasıl başa çıkılacağına dair bir yeniden değerlendirme olarak görüyor. Hisse senedi yatırımcıları, vergi indirimleri ve düzenleyici gevşeme gibi önerilen Trump politikalarından faydalanabilecek küçük sermayeli şirketler ve enerji hisseleri gibi ABD hisse senedi piyasasının köşelerine yöneliyor. Bu tercihler FED’in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını düşüreceği beklentileriyle birlikte büyük teknoloji hisselerinden çıkıp piyasanın daha az sevilen alanlarına doğru bir rotasyonu körüklüyor. Ancak piyasadaki rotasyon, politik bir şeyden çok, enflasyondaki düşüş ve faiz indirimi ve yumuşak bir iniş olasılığı tarafından yönlendirildi.

Hazine piyasaları hikayenin farklı bir yönünü anlatıyor, bazı yatırımcılar daha düşük vergi gelirlerinin ve daha fazla bütçe harcamasının mali sonuçları konusunda endişelendikleri için daha uzun vadeli tahvillerdeki pozisyonlarını azaltıyor. Jeopolitik, tetiklendiğinde büyük bir sol kuyruk olayı olabilecek konulardan biridir, ve bu nedenle bir yatırımcının ihtiyacı olan şey, aşağı yönlü koruma ve yukarı yönlü potansiyel sağlayan düşük maliyetli bir çeşitlendirme stratejisidir.

Wall Street, yatırımcıların kasım ayında yapılacak seçimlerde Başkan Joe Biden’ın yarıştan çekilmesinin ardından Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın ikinci bir dönem için şansını değerlendirmesiyle, önceki haftaki düşüşlerin ardından dün bir miktar toparlandı. Biden’ın duyurusunun ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin düşmesiyle mega sermayeli hisseler değer kazandı.

Bu sabaha baktığımızda ise; Joe Biden’ın ABD başkanlık yarışından çekilmesi piyasalarda büyük bir memnuniyetle karşılandı ve dikkatler siyasetten çekilerek tekrar kazançlara ve faiz oranlarına çevrildi. ABD’de eylül ayındaki faiz indirimi fiyatlara yansımış durumda, Avrupa’da ise ekim ayında 25 baz puanlık bir indirim bekleniyor. Bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi tüketici güveni rakamları ve ABD’de mevcut konut satışlarının bu görünümü değiştirmesi pek olası görünmüyor. Bunun yerine, çip üreticisi şirketlerin hisselerindeki sert satışların ardından borsa piyasaları istikrara kavuşurken, yatırımcıların Tesla için piyasa kapanışından sonra açıklanacak kazançlardan ipuçları alması bekleniyor.

Asya hisse senetleri de bu sabah bir aylık düşük seviyelerden sıçradı. Tayvan borsası, yarı iletken hisselerinin Wall Street’teki toparlanmadan faydalanmasıyla beş günlük düşüş serisine son verdi. MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi dünkü bir aylık düşük seviyesinden %0,55 yükseldi. Tahvil piyasalarında, ABD tahvil getirileri gece boyunca yükseldi ve Asya’da genel olarak sabit kaldı; kıyaslama 10 yıllık getiriler %4,25, 2 yıllık getiriler ise %4,51 seviyesinde.

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisselerYabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Yabancıdan tahvile yoğun talep: 12.4 milyar doları aştıYabancıdan tahvile yoğun talep: 12.4 milyar doları aştı

 

Günün önemli şirket haberleri 23/07/2024Günün önemli şirket haberleri 23/07/2024

 

Yatırımcıların radarındaki kârlı ve dinamik şirketlerYatırımcıların radarındaki kârlı ve dinamik şirketler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)